In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Hacken

Vulnerability scan

In de moderne wereld van hacken en inbreuken op de digitale veiligheid is het voor bedrijven belangrijk te weten welke kwetsbaarheden er in hun systeem bestaan.

Dit artikel bespreekt enkele verschillende soorten scans en geeft een overzicht van hoe ze werken, alvorens enkele overwegingen te bespreken om ze op basis van de behoeften van je bedrijf te kiezen.

Wat is een Vulnerability scan?

Een vulnerability scan is een test die vaststelt welke gebieden op je netwerk open gelaten zijn of onbeschermd tegen aanvallen, wat kan leiden tot gegevensverlies of andere ongewenste resultaten.

Wanneer een bedrijf zo’n aanzienlijke hoeveelheid geld en tijd in de beveiliging van zijn systemen investeert, kan het verwoestend zijn wanneer aanvallers een weg vinden om de getroffen beveiligingsmaatregelen te omzeilen.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.

Een vulnerability scan is alleen al daarom waardevol, omdat het bedrijven in staat stelt deze zwakke plekken op te sporen en hun verdediging dienovereenkomstig te verbeteren.

Soorten kwetsbaarhedenscans

Er zijn drie soorten kwetsbaarheidsscans

  1. Interne scanning: Intern scannen is het proces waarbij de systemen van je organisatie worden geïnspecteerd en kwetsbaarheden van binnenuit worden opgespoord. Dit kan gedaan worden door werknemers of bedrijven die toegang tot de systemen gekregen hebben;
  2. Externe scanning: Externe scanning is het proces waarbij de systemen van je organisatie van buitenaf geïnspecteerd worden. Dit kan gedaan worden door een beveiligingsbedrijf van derden in te huren of een openbare kwetsbaarheidsscanner;
  3. Handmatig penetratie onderzoek: Handmatig penetratie testen is het proces waarbij opzettelijk geprobeerd wordt kwetsbaarheden uit te buiten om de beveiliging van een systeem te beoordelen. Dit wordt vaak gedaan door beveiligingsexperts die een uitgebreide kennis hebben van aanvalsmethoden.

Hoe een kwetsbaarhedenscan uitvoeren

Er zijn een paar manieren om een vulnerability scan uit te voeren. Eén manier is het gebruik van een hulpmiddel om kwetsbaarheden te scannen. Een andere manier is een handmatig proces.

Om een hulpmiddel voor het scannen van kwetsbaarheden te gebruiken, moet je het hulpmiddel eerst op je computer installeren. Als het gereedschap geïnstalleerd is, kun je beginnen je computer te scannen op kwetsbaarheden. Het hulpmiddel scant je computer op kwetsbaarheden en vertelt je of je computer kwetsbaar is voor aanvallen of niet.

Als je geen scan-tool wilt gebruiken, kun je ook een handmatige kwetsbaarheidsscan uitvoeren. Om dit te doen moet je eerst de kwetsbaarheden op je computer opsporen.

Je kunt dit doen door kwetsbaarheden online te onderzoeken of door een hulpmiddel voor het scannen van kwetsbaarheden te gebruiken. Als je de kwetsbaarheden hebt geïdentificeerd, kun je de kwetsbaarheden dichten.

Omdat je dit handmatig doet, kan het lang duren voor je alle kwetsbaarheden op je computer gecontroleerd hebt. Het is een goed idee om een professional in te huren om zowel de scan te doen maar ook om de bestaande kwetsbaarheden op te lossen.

Resultaten van een kwetsbaarhedenscan

Wanneer je een kwetsbaarheden scan uitvoert, tonen de resultaten je alle kwetsbaarheden die op je computer of netwerk aanwezig zijn. Je kunt deze informatie dan gebruiken om de kwetsbaarheden te verhelpen en je computer en netwerk veiliger te maken.

Dit is belangrijk want als je weet wat de kwetsbaarheden zijn, kun je je daarna tegen aanvallers verdedigen. Als aanvallers geen kwetsbaarheden in je netwerk of computer kunnen vinden, gaan ze vaak verder naar een ander doelwit.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.