In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Migratie

VLAN

Dit artikel gaat over VLAN, wat het is, hoe het werkt, wanneer je het inzet en wat de voordelen zijn.

Wat is VLAN?

VLAN of Virtual Local Area Network is een techniek die netwerken in een netwerk van elkaar scheidt.

Dit kan gedaan worden door schakelaars en routers te gebruiken om virtuele LAN’s te maken, die logische verdelingen zijn van hetzelfde fysieke LAN.

Hierdoor kunnen middelen en informatie tussen afzonderlijke netwerken gedeeld worden zonder enige interferentie of veiligheidsrisico’s.

VLAN is een manier waarop bedrijven hun verkeer effectief kunnen scheiden, de mogelijke schade van aanvallen of ongeoorloofde toegang kunnen beperken – en toch gemakkelijk toegang tot deze verschillende netwerken kunnen behouden!

Hoe VLAN werkt

Wanneer een apparaat met een VLAN verbonden is, zal het alleen verkeer zien dat voor dat bepaalde VLAN bestemd is.

Dit voorkomt ongeoorloofde toegang en interferentie van andere netwerken. Om dit te kunnen doen moet het apparaat op een poort staan die aan dat bepaalde VLAN is toegewezen.

Bij het instellen van een VLAN moet je het MAC adres kennen van elk apparaat dat op het netwerk zal zijn. Je kunt deze adressen dan toevoegen aan de VLAN configuratie.

Wanneer VLAN inzetten?

Er zijn een paar gelegenheden waarbij VLANs gebruikt moeten worden om bedrijfsnetwerk verkeer te scheiden:

  • Wanneer je de beveiliging moet verbeteren: Door apparaten in verschillende netwerken te scheiden, kun je het risico van een aanval of inbraak sterk verminderen.
  • Wanneer je de prestaties wilt verbeteren: Door verkeer in verschillende netwerken te scheiden, kun je prestaties en snelheid optimaliseren.
  • Wanneer je moet bijhouden welke systemen welke bronnen benaderen: Dit kan van kritiek belang zijn voor bedrijven die de toegang tot hun gegevens strikt moeten controleren.

Voordelen VLAN

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van VLAN om netwerken te scheiden:

  • Beveiliging: Door apparaten in afzonderlijke netwerken te isoleren, kun je het risico van een aanval of inbreuk sterk verminderen. Dit beperkt ook de mogelijke schade die bij een aanval aangericht kan worden.
  • Effici├źntie: Door verkeer in verschillende netwerken te scheiden, kun je prestaties en snelheid optimaliseren. Dit komt omdat elk netwerk alleen te maken krijgt met verkeer dat voor hem bestemd is.
  • Georganiseerd: Met gescheiden netwerken kun je je verkeer beter organiseren en bijhouden welke systemen welke bronnen benaderen. Dit kan van kritiek belang zijn voor bedrijven die de toegang tot hun gegevens strak moeten controleren.

Nadelen VLAN

Er zijn ook een paar nadelen aan het gebruik van VLAN:

  • Verhoogde complexiteit: Het opzetten en onderhouden van een VLAN kan gecompliceerder zijn dan een standaard netwerk. Je moet je netwerk zorgvuldig plannen en ervoor zorgen dat alle apparaten compatibel zijn met de VLAN standaard.
  • Beperkte middelen: Niet alle apparaten zijn in staat om VLANs te ondersteunen. Dit kan de apparaten die je op je netwerk kunt gebruiken beperken.
  • Kosten: Het gebruik van VLANs kan duurder zijn dan een standaard netwerk, omdat extra apparatuur nodig kan zijn.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.