In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Spam

Virus

In dit artikel behandelen we de vraag wat een virus is, waar het voor wordt gebruikt en welke gevaar erin schuilt.

Wat is een virus?

Een virus is een soort malware die, als het je computer infecteert, zich kan verspreiden naar andere computers in je netwerk.

Virussen worden vaak verspreid via verwijderbare media, zoals USB drives, of via downloads.

Het kan ook je persoonlijke informatie stelen, waaronder wachtwoorden en creditcard nummers. Virussen worden vaak bezorgd via e-mail bijlagen of besmette websites.

Er zijn zowel goede als slechte virussen. Het begrip virus werd oorspronkelijk uitgevonden om zelfreplicerende programma’s te beschrijven die zich aan andere programma’s of bestanden hechten.

Hoewel de meeste virussen geen schade aan de geïnfecteerde computers toebrengen, verwijderen sommige virussen bestanden op je computer, versleutelen (encryptie) je gegevens zodat je er niet meer bij kunt tot je voor de decoderingssleutel (decryptie) betaalt, of vertragen je computersysteem door er een heleboel zinloze taken op uit te voeren.

Omdat alle computers nu een internet verbinding hebben vormen ze een voortdurende bedreiging omdat ze mogelijk van afstand bestuurd kunnen worden.

Hoe je tegen virussen beschermen

Er zijn een paar basisdingen die je kunt doen om je tegen virussen te beschermen:

  1. Zorg ervoor dat je computer up-to-date antivirus software heeft en dat je regelmatig scans uitvoert.
  2. Wees voorzichtig met welke bestanden je downloadt en opent.
  3. Deel je computer niet met andere mensen.
  4. Houd je software up to date.
  5. Wees voorzichtig met waar je op het internet surft.

De gevaren van een virus op je computer

Als een virus een computer eenmaal geïnfecteerd heeft, kan het een ravage aanrichten in het systeem. Het kan bestanden beschadigen, gegevens wissen, of zelfs de computer onbruikbaar maken.

Bovendien kunnen virussen ook persoonlijke informatie of wachtwoorden stelen. Virussen worden verspreid via downloads, e-mails (bijlagen of links), flash drives, of zelfs het spelen van online spelletjes.

Conclusie

Nu weet je wat een virus is en welke gevaren het inhoudt. De beste manier om je tegen virussen te beschermen is door bijgewerkte antivirus software op je computer geïnstalleerd te hebben en regelmatig scans uit te voeren.

Je moet ook voorzichtig zijn met welke bestanden je downloadt en opent, je computer niet met andere mensen delen, en je software up-to-date houden. Bovendien is het belangrijk voorzichtig te zijn met waar je op het Internet surft.

Dit zijn maar een paar basisdingen die je kunt doen om je tegen virussen te helpen beschermen.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.