In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Inrichten Microsoft Teams

Virtuele werkplek

Steeds meer wordt de aandacht verlegd van een fysieke werkplek naar een virtuele werkplek. Werkgevers stappen af van de vaste computer met vaste telefoontoestel op de vaste werkplek van een werknemer. De virtuele werkplek wint iedere dag aan populariteit. Het grote verschil? Bij de virtuele werkplek staat de gebruiker centraal, waar het voorheen ging om de fysieke werkplek.

Virtuele werkplek

Wat is een virtuele werkplek? Een goed afgeschermde virtuele omgeving waarin u (samen)werkt met uw collega’s. Of natuurlijk alleen, afhankelijk van de bedrijfsgrootte. Het grote verschil is dat u niet lokaal werkt, maar in de cloud.

Voordelen virtuele werkplek

Er zijn tal van voordelen te noemen van de virtuele werkplek. Namelijk:

  • Gebruikers werken locatie- en device onafhankelijk. Het enige wat zij nodig hebben is internet.
  • Efficiënter samenwerken. Bijvoorbeeld door gelijktijdig aan bestanden te werken, communicatie te optimaliseren en op online vergaderen.
  • Continue updates. Doordat er gewerkt wordt in de cloud kunnen nieuwe functionaliteiten en beveiligingsupdates eenvoudig en snel ‘gepushed’ worden.
  • Security. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn er uitgebreide beveiligingsmogelijkheden voor het werken in de cloud.
  • Geen dure investering nodig. Doordat u werkt in de cloud kunt u de benodigde software zelf downloaden en gebruiken zolang u wilt (Software as a Service).

Meer voordelen vindt u op de pagina moderne veilige werkplek.

Nadelen virtuele werkplek

Ja, er zijn veel voordelen. Zijn er ook nadelen voor het werken met een virtuele werkplek? Wij willen er eigenlijk maar één noemen: de gebruiker. Onderschat de switch naar werken in de cloud niet. Gebruikers moeten getraind worden, bekend worden met nieuwe manieren van werken en op het gebied van security awareness creëren. Maar geloof ons, de investering is het zeker waard!

Mobiele werkplek – werk overal

Zoals gezegd werken gebruikers locatie- en device onafhankelijk. Dit betekent dat de werkplek mobiel is. De plek maakt niet uit, als er maar een device en internet voorhanden is.

Bijkomend voordeel is dat gebruikers ook, indien u dat toestaat, gebruik kunnen maken van eigen devices. De software kunnen zij installeren en gebruiken binnen de kaders die u stelt. Bring your own device (BYOD) noemen we dat. Mooi dat de gebruikers al bekend zijn met het betreffende device. Ook hoeft u zich dan geen zorgen te maken over beveiliging!

Doordat u alles beheert op één locatie, van devices tot toegangsrechten, heeft u altijd grip op hoe uw collega’s werken. Zorg ervoor dat updates continu gepushed worden naar hun devices, zodat zij altijd efficiënt en veilig (samen)werken.

Veilig thuiswerken

We zien dat door het vele thuiswerken de cybercriminaliteit ook een opmars heeft gemaakt. Helaas. Dit betekent dat u uw collega’s hiertegen moet wapenen. Dit doet u door:

  • continu updates door te voeren.
  • gebruikers bekend te maken met de digitale gevaren (security awareness).
  • de werkplek te beveiligen, bijvoorbeeld met onze 365 Protect oplossing.
  • het netwerk te beveiligen.

Door aan de voorkant zoveel mogelijk maatregelen te nemen wordt een groot gedeelte van het gevaar afgeketst. Spammails worden beter herkend, ongewenst bezoek op uw netwerk wordt gemonitord en gaten in de beveiliging worden gedicht.

Echter blijft de zwakste schakel de gebruiker zelf. Eén foute klik kan fataal zijn. Daarom is security awareness misschien wel de belangrijkste manier om zo goed mogelijk veilig thuis te werken.

Lees meer over security.

Ontvang 15 tips tegen datalek

Vul hieronder uw gegevens en ontvang 15 tips om datalekken te voorkomen in uw mailbox

  • Door op versturen te klikken gaat u akkoord met onze privacyverklaring.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uw gegevens zijn veilig

Datalek voorkomen?

Wilt u 15 tips hoe u effectief datalekken in uw organisatie voorkomt?