In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Browser

Uitwijkvoorziening

De meeste bedrijven zijn tegenwoordig sterk afhankelijk van hun computersystemen en het internet. In feite zouden veel bedrijven zonder die systemen helemaal niet kunnen functioneren. Maar wat gebeurt er als die systemen uitvallen?

Voor de meeste bedrijven zou een ernstige storing een verlies aan inkomsten en klanten betekenen, om nog maar te zwijgen van de kosten om de beschadigde apparatuur te repareren of te vervangen.

Maar voor sommige bedrijven is er nog een andere optie. Ze kunnen een uitwijkvoorziening gebruiken.

Wat is een uitwijkvoorziening?

Een uitwijkvoorziening is een secundair systeem dat een bedrijf kan gebruiken als zijn primaire systeem uitvalt.

Het fallback systeem kan een backup zijn van het primaire systeem of een heel ander systeem. Het belangrijkste is dat het bedrijf een plan heeft voor wat te doen als zijn primaire systeem uitvalt.

Waarom een uitwijkvoorziening?

Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven een uitwijkmogelijkheid nodig kunnen hebben.

Eén reden is dat het primaire systeem bij een ramp beschadigd of vernietigd kan worden.

Een tweede reden is dat het primaire systeem om een of andere reden niet beschikbaar is (het is bijvoorbeeld in onderhoud).

En tenslotte kan het primaire systeem de belasting van al het verkeer niet aan (b.v. tijdens een druk vakantieseizoen).

Voordelen van een uitwijkvoorziening

voorkomen van omzetverlies

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van een uitwijkvoorziening. Het meest voor de hand liggende voordeel is dat het kan voorkomen dat een bedrijf inkomsten en klanten verliest bij uitval van een systeem.

Een fallback systeem kan een bedrijf ook helpen te blijven werken als het primaire systeem niet beschikbaar is. Dit kan vooral nuttig zijn in tijden van piekverkeer of wanneer het primaire systeem onderhoud ondergaat.

Veiligheid van gegevens

Een uitwijkmogelijkheid kan ook nuttig zijn om de veiligheid van gegevens te garanderen. Door een backup van het primaire systeem te hebben kan een bedrijf er zeker van zijn dat zijn gegevens niet verloren gaan in geval van een ramp.

En tenslotte kan het gebruik van een uitwijkmogelijkheid helpen om de kosten van reparatie of vervanging van beschadigde apparatuur te beperken.

Huren versus zelf regelen

Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijf zou kunnen kiezen voor een uitwijkfaciliteit in plaats van het huren van eigen apparatuur of het bouwen van een datacentrum ter plaatse.

Kosten

De eerste reden is de kostprijs. Het kan duur zijn om de apparatuur voor een datacentrum te huren of te kopen.

En het kan duur zijn om er ter plaatse een te bouwen. Daarentegen is het gebruik van een uitwijkfaciliteit veel minder duur.

Dat komt omdat de uitwijkfaciliteit al over de nodige apparatuur en infrastructuur beschikt.

Expertise

Een tweede reden om een uitwijkcentrum te gebruiken is expertise. Een bedrijf heeft misschien niet de expertise of de mankracht om een eigen datacenter te beheren.

Maar door een uitwijkcentrum te gebruiken, kan het een beroep doen op de expertise van de experts in het centrum.

Kosten voor het gebruik van een datacenter voor disaster recovery

Het datacentrum biedt zowel zijn bestaande als nieuwe klanten de mogelijkheid toegang te krijgen tot een infrastructuur die al is opgezet.

De kosten zijn daardoor zeer laag – het is veel goedkoper dan een eigen datacentrum te bouwen. Bovendien sluit het huren van dit soort diensten grotere investeringen in geval van nood of uitbreiding niet uit.

Het is nodig te weten dat, afhankelijk van de verleende diensten, het tarief kan variëren tussen 10 en 20 euro per maand per server.

Voor bedrijven met filialen verspreid over verschillende locaties biedt deze oplossing ook grote flexibiliteit door hen in staat te stellen hun kritieke toepassingen zo nodig op afzonderlijke locaties te isoleren.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.