In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Cybersecurity

SSL certificaat

Dit artikel gaat over een SSL certificaat, wat het is, waarvoor het wordt gebruikt en waarom jij dit nodig hebt.

Wat is een SSL certificaat?

Een SSL certificaat is een digitaal certificaat dat de identiteit van een website authentiseert en informatie die er naartoe gestuurd wordt versleutelt. Het wordt gebruikt om je privacy te beschermen, de integriteit van gegevens te verzekeren en communicatie te beveiligen.

De ‘S’ in SSL staat voor ‘Secure’ en het protocol werd oorspronkelijk gemaakt door Netscape Communications Corporation in 1994, maar het had enkele grote gebreken die leidden tot de vervanging ervan door TLS 1.0 in 1999.

Pas in 1995 begon de beveiligingstechniek op grote schaal op het Internet te worden toegepast toen Netscape Navigator versie 2 ondersteuning voor SSL als functie introduceerde.

In 1996 ondersteunde Microsoft enkele implementaties gebaseerd op OpenSSL, waarbij alle versies van Internet Explorer vanaf 4 SSL ondersteunden (in IE5).

Een website die een SSL certificaat gebruikt maakt het mogelijk gegevens zoals creditcard nummers en inloggegevens veilig door te geven. Dit gebeurt door een beveiligde verbinding tot stand te brengen tussen de webserver en de cliënt, die ervoor zorgt dat de gegevens niet onderschept kunnen worden terwijl ze verzonden worden.

Als je wel eens een hangslotje in je browser hebt zien staan als je inlogt op Facebook of Google is dat een aanwijzing dat de website een SSL certificaat heeft geïnstalleerd en dat je persoonlijke gegevens versleuteld zijn als ze naar hen verzonden worden.

SSL certificaten geven authenticatie van de identiteit van de webserver en zorgen voor een veilige verbinding ermee door een cryptografisch beveiligd communicatiekanaal tot stand te brengen.

Waarom heb je een SSL certificaat nodig

Een SSL certificaat is een belangrijk onderdeel van het hebben van een website. Het wordt gebruikt om een veilige verbinding tot stand te brengen tussen de gebruiker en de website.

Dit is belangrijk omdat het helpt de informatie van de gebruiker te beschermen. Een SSL certificaat helpt ook om vertrouwen bij de gebruiker op te bouwen. Een SSL certificaat is vooral nuttig bij het uitvoeren van financiële transacties online.

Een SSL certificaat beschermt informatie tegen drie belangrijke bedreigingen:

  • Dreiging van afluisteren of sniffen van gegevens tijdens de doorvoer.
  • Dreiging van ongeoorloofde toegang tot vertrouwelijke inhoud, die kan leiden tot diefstal van gevoelige gegevens, zoals creditcard informatie en authenticatiegegevens.
  • Dreiging van spoofing, dat is je voordoen als iemand die je niet bent, zoals een bank of je e-mail service provider. Het doel kan zijn om je wachtwoord voor een account te stelen (phishing) of de verbinding te kapen en je ergens anders heen te leiden (meestal voor meer criminele doeleinden).

Conclusie

Een SSL certificaat is een digitaal certificaat dat de identiteit van een website authentiseert en informatie die erheen gestuurd wordt versleutelt.

Het wordt gebruikt om je privacy te beschermen, de integriteit van gegevens te verzekeren en de communicatie te beveiligen.

Daarom heeft iedere website of webtoegang een SSL certificaat nodig.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.