In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Artificial Intelligence

Spyware

Spyware vormt een gevaarlijke bedreiging voor computergebruikers die Windows gebruiken. Dit geldt met name voor Internet Explorer, vanwege de nauwe is integratie met het Windows-besturingssysteem.

Wat is Spyware?

Spyware, ook bekend als Adware, is software die zonder uw medeweten op uw computer is geïnstalleerd. Het zendt informatie over wat u op het internet doet naar een server op afstand.

Spyware wordt meestal samen met andere software gedownload, en kan moeilijk te verwijderen zijn. Het kan informatie verzamelen over uw persoonlijke gegevens (zoals uw e-mailadres), controleren wat u leest, toetsaanslagen registreren en uw wachtwoorden achterhalen.

Deze informatie wordt vervolgens gebruikt door adverteerders van spyware om u spam te sturen of advertenties weer te geven die relevant zijn voor uw interesses.

Een van de eerste veelvoorkomende spyware was het programma CoolWebSearch (CWS), dat zonder toestemming van de gebruiker werd geïnstalleerd door illegale kopieën van populaire programma’s te maken. CWS kaapte vervolgens webbrowsers om deze advertenties te laten weergeven, vaak via pop-upvensters en banneradvertenties.

Een andere manier waarop gebruikers zijn misleid om spyware te downloaden was door middel van valse anti-virus of beveiligingswaarschuwingen. Deze zouden de gebruiker vertellen dat hun computer geïnfecteerd was met virussen, en alleen hersteld kon worden door een programma als CWS te kopen.

Wat is het gevaar?

Spyware kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot informatie zoals bankgegevens, wachtwoorden en persoonlijke berichten. Dit kan ertoe leiden dat iemand de controle krijgt over uw computer of identiteit

Het is ook een veiligheidsrisico voor bedrijven – malwareverdelers gebruiken kwaadaardige spywareprogramma’s om gegevens van bedrijfscomputers te stelen en deze informatie vervolgens gebruiken of verkopen.

Hoe herken je spyware?

De meest gebruikelijke manier om spyware in uw browser te herkennen is aan het toegenomen aantal toolbars en advertenties die het laat zien. Sommige browsers tonen ook een nieuwe zoekmachine onder de adresbalk , wat een extra teken van een probleem is.

Een andere gebruikelijke manier om erachter te komen of uw computer spyware bevat, is door de lijst met geïnstalleerde browserextensies en plug-ins te controleren in het dialoogvenster invoegtoepassingen beheren van Internet Explorer (Extra -> Invoegtoepassingen beheren). Als er onderdelen in de lijst staan waarvan u zich niet kunt herinneren dat u ze zelf hebt geïnstalleerd, zijn deze waarschijnlijk gebundeld met een ander programma of automatisch gedownload samen met andere software op uw systeem. Dergelijk gedrag kan erop wijzen dat u spyware op uw PC hebt.

Hoe kunt u zich beschermen?

  • Installeer een goed en betrouwbaar antivirusprogramma.
  • Werk uw antivirussoftware regelmatig bij: Als u een oude versie van uw antivirussoftware gebruikt, kan het zijn dat deze de nieuwste spywarebedreigingen niet meer kan bijhouden.
  • Download geen software van websites die u niet kent: Dit kan leiden tot het downloaden van ongewenste programma’s of spyware samen met wat u wilde. Let altijd goed op bij het installeren van nieuwe programma’s om er zeker van te zijn dat er geen installaties zijn die u niet herkent.
  • Zorg er voor dat je het programma correct installeert (d.w.z. door de juiste opties te selecteren tijdens de installatie), maar kijk ook naar welke extra componenten het aanbiedt om mee te installeren (browser add-ons, plug-ins enz.).

Als je twijfelt over een website of bestand, gebruik het dan niet! Voorkomen is beter dan genezen.

Hoe kun je spyware verwijderen?

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om spyware van uw computer te verwijderen. Ten eerste moet u een up-to-date antivirusprogramma downloaden en installeren. Deze programma’s zijn ontworpen om uw computer te beschermen tegen allerlei soorten malware, waaronder spyware. Installeer vervolgens een betrouwbaar anti-malware programma.

Deze programma’s zijn ontworpen om de meest voorkomende soorten spyware te verwijderen, maar kunnen ook extra bescherming bieden tegen virussen en andere bedreigingen. Een derde optie is het gebruik van een online malwarescanner. Deze diensten scannen uw computer op bekende soorten kwaadaardige software en verwijderen deze vervolgens automatisch.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.