In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

365 Protect

Software

In dit artikel bespreken we wat software is en welke verschillen er daarin aan te brengen zijn.

Wat is software

In de eenvoudigste bewoordingen is software een verzameling instructies die een computer vertelt wat hij moet doen. Software kan in twee categorieën verdeeld worden: systeemsoftware en toepassingssoftware.

Systeemsoftware omvat de basisprogramma’s die de computer laten draaien, zoals het besturingssysteem en de stuurprogramma’s voor apparaten.

Toepassingssoftware is waar we meestal aan denken als we het over software hebben, zoals tekstverwerkers, browsers, en spelletjes.

Systeemsoftware

Systeemsoftware is een soort computersoftware die de activiteiten van de andere op een computer geïnstalleerde software coördineert en regelt. Systeemsoftware kan verder in twee categorieën verdeeld worden: systeemhulpprogramma’s en systeemstuurprogramma’s.

Systeemhulpprogramma’s zijn programma’s die basisfuncties voor het systeem verzorgen, zoals het beheren van bestanden, het opschonen van de harde schijf, en het controleren van het systeem op fouten.

Systeemstuurprogramma’s zijn programma’s die het besturingssysteem in staat stellen met specifieke hardware te werken, zoals printers, scanners en videokaarten.

Toepassingssoftware

Applicatiesoftware, ook bekend als apps, zijn computerprogramma’s waarmee gebruikers specifieke taken kunnen uitvoeren. Er zijn allerlei verschillende apps, van spelletjes tot productiviteitshulpmiddelen.

Een van de populairste soorten apps is de mobiele app. Mobiele apps zijn ontworpen voor gebruik op smartphones en tablets, en ze kunnen voor allerlei doeleinden gebruikt worden, van bankieren tot amusement.

Een ander populair type app is de chatbot. Chatbots zijn computerprogramma’s die menselijke conversatie kunnen nabootsen. Ze worden vaak gebruikt om klantenondersteuning te bieden of om producten en diensten te verkopen.

Er zijn ook educatieve apps, die door leerlingen gebruikt kunnen worden om hun leerervaring te verbeteren. Educatieve toepassingen kunnen zo eenvoudig zijn als flashcards of meer complexe programma’s die leerlingen helpen vreemde talen te leren.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.