In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Big Data

Server

Dit artikel gaat over wat een server is en waar je rekening mee moet houden in jouw organisatie.

Wat is een server?

Een server is een computer die diensten verleent aan andere computers in een netwerk. Deze diensten worden meestal gebruikt om bronnen te delen, maar deze bronnen kunnen ook door andere computers benaderd worden.

Servers worden niet alleen gebruikt om bronnen te delen, ze worden ook gebruikt om informatie over andere servers op het netwerk te delen, zodat de gebruikers van die server actuele informatie over elkaar hebben.

Deze servers leveren meestal ook mappen met informatie over de gebruikers, groepen en diensten die voor het publiek toegankelijk zijn of alleen door een groep mensen gebruikt worden.

De voordelen van servers

Servers bieden een aantal voordelen aan organisaties van allerlei omvang. Door servers kunnen de veiligheid, prestaties en betrouwbaarheid van je organisatie helpen verbeteren, door een veilige omgeving voor je gegevens te bieden.

Servers kunnen ook helpen je organisatie te beschermen tegen malware en andere online bedreigingen.

Een server verbeterd de prestatie van je organisatie door snellere toegang tot gegevens en toepassingen te bieden. Daarnaast kan een server ook helpen de belasting van je netwerk te verminderen en de responstijden van toepassingen te verbeteren.

Servers kunnen de betrouwbaarheid van je organisatie helpen verbeteren door een redundante en schaalbare infrastructuur te bieden. Een server kan ook helpen om je organisatie te beschermen tegen downtime en gegevensverlies.

Dingen die je moet overwegen bij het kiezen van een server

Bij het kiezen van een server zijn er een paar belangrijke dingen die je in gedachten moet houden:

  1. Capaciteit – De capaciteit van de server moet de hoeveelheid verkeer aankunnen die je verwacht.
  2. Compatibiliteit – Zorg ervoor dat de server compatibel is met je software en hardware.
  3. Betrouwbaarheid – De server moet betrouwbaar zijn en een goede reputatie hebben op het gebied van klantenservice.
  4. Prijs – Servers kunnen duur zijn, dus zorg ervoor dat je de beste waar voor je geld krijgt.
  5. Beveiliging – Zoek uit hoe veilig de server is.

Tips voor het beheer van de servers in je netwerk

Hierbij volgen nog wat tips voor het beheer van de servers in je netwerk:

  1. Houd de leeftijd van de server bij en plan vervanging
  2. Voer routine onderhoud en updates uit
  3. Maak een back-up en herstelplan
  4. Bewaar servers op een veilige plaats
  5. Overweeg een cloudmigratie

Conclusie

De voordelen van servers zijn overvloedig. Ze kunnen de veiligheid, prestaties en betrouwbaarheid van je organisatie verbeteren door een veilige omgeving voor je gegevens te bieden, terwijl ze ook helpen de belasting van netwerken te verminderen en de responstijden van toepassingen te verbeteren.

Servers kunnen organisaties onder andere ook helpen beschermen tegen downtime of verlies van gegevens door frequente stroomuitval! Waar je op moet letten bij het kiezen van een server zijn capaciteit, compatibiliteit met software en hardware, betrouwbaarheid en prijs.

Als het gaat om het beheer van de servers in je netwerk zijn er veel goede tips die je vandaag nog op weg helpen, zoals het bijhouden van de leeftijd van de server of het plannen van vervanging, dus zorg ervoor dat je deze belangrijke factoren niet over het hoofd ziet bij de keuze van een nieuwe!

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.