In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Back-up

Security audit

Wat is het? En waarom heeft uw organisatie dit nodig? In een tijdperk waarin technologie en digitale gegevens centraal staan in bijna elke bedrijfsvoering, is het waarborgen van de beveiliging van deze gegevens essentieel.

Security audits zijn niet alleen een preventieve maatregel, maar vormen ook een strategische stap in het beschermen van bedrijfsbelangen tegen steeds geavanceerdere cyberaanvallen. Door het proactief identificeren en aanpakken van potentiële beveiligingsrisico’s, waarborgen security audits de veiligheid van gevoelige informatie en dragen ze ook bij aan het versterken van het vertrouwen van klanten en stakeholders in de betrouwbaarheid en integriteit van uw organisatie.

Wat is een security audit

Een security audit is een onderzoek van de ingevoerde beveiligingssystemen. Het kan door een mens gedaan worden, of door een computerprogramma. Een cybersecurity audit kan op elk moment plaatsvinden, maar is meestal periodiek gepland.

Het doel van de audit is om hiaten in de organisatiestructuur op te sporen en te corrigeren. Zo lost u kwetsbaarheden op en worden gegevens beschermd.

Digitale dreigingen

Is er wel sprake van een kwetsbaarheid in uw ICT-omgeving? Dan kan uw organisatie en dus data ten prooi vallen aan cybercriminelen. De grootste digitale dreigingen sommen we hieronder voor u op:

 1. Malware: Dit is een overkoepelende term voor kwaadaardige software zoals virussen, wormen, trojans en ransomware. Malware kan ongevraagd worden geïnstalleerd op een apparaat en kan data stelen, vernietigen of versleutelen.
 2. Phishing: Dit is een techniek waarbij aanvallers zich voordoen als betrouwbare entiteiten (zoals banken of socialemediaplatforms) en slachtoffers misleiden om gevoelige informatie (zoals wachtwoorden en creditcardgegevens) te onthullen.
 3. Man-in-the-middle aanvallen (MitM): Bij deze aanvallen onderschept een aanvaller communicatie tussen twee partijen om gegevens te stelen of te manipuleren. Dit kan gebeuren wanneer u verbinding maakt met een onveilig netwerk of een gehackte website bezoekt.
 4. Denial of Service (DoS) en Distributed Denial of Service (DDoS) aanvallen: Hierbij overspoelen aanvallers een netwerk of website met verkeer om het ontoegankelijk te maken voor normale gebruikers.
 5. Zero-day aanvallen: Dit zijn aanvallen die gebruikmaken van nog niet gepatchte zwakheden in software, waardoor ze extreem moeilijk te verdedigen zijn. Ze worden ‘zero-day’ genoemd omdat ontwikkelaars geen tijd hebben gehad om een oplossing te bedenken voordat de aanval plaatsvindt.
 6. Cryptojacking: Dit is het ongeautoriseerd gebruik van iemands computer om cryptocurrency te minen, wat vaak leidt tot vertragingen in het systeem en verhoogde energiekosten.
 7. Insider threats: Dit zijn bedreigingen van binnenuit een organisatie, vaak gepleegd door ontevreden werknemers of iemand met toegang tot gevoelige informatie. Deze bedreigingen kunnen zowel opzettelijk (sabotage, diefstal van gegevens) als onopzettelijk (onbewuste naleving van phishing of andere vormen van sociale manipulatie) zijn.

Het belang van een security audit

Een security audit zorgt ervoor dat de beveiligingsrisico’s en kwetsbaarheden in een bedrijf of organisatie in kaart worden gebracht. Ofwel, inzicht krijgen in hoe u zich wapent tegen digitale dreigingen.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.

Soorten security audits

Er zijn verschillende soorten security audits, die elk ontworpen zijn om een bepaald gebied van de beveiliging te beoordelen.

De meest voorkomende soorten beveiligingsaudits zijn:

 • Netwerksecurity audit
 • Draadloze veiligheidsaudit
 • Systeem beveiligingsaudit
 • Audit toepassingsbeveiliging
 • Fysieke beveiligingsaudit

Al deze verschillende soorten audits zijn opgezet met hetzelfde doel: De middelen van uw organisatie en data te beschermen. Elke audit bekijkt een ander deel van uw beveiliging. Maar het is heel belangrijk om alles samen te bekijken voor de beste bescherming.

Als we alle soorten audits, van uw netwerkbeveiliging tot hoe u uw gebouw beveiligt, combineren, krijgt u een veel sterkere verdediging tegen cyberaanvallen. Zo’n aanpak helpt niet alleen om problemen op te sporen, maar laat ook zien hoe al deze verschillende onderdelen samen zorgen voor een veiligere organisatie.

Security Audit

Een uitgebreide cybersecurity audit omvat elk deel van de technische omgeving van uw organisatie – van het draadloze netwerk tot de fysieke toegangspunten.

Conclusie

Een organisatie moet regelmatig een security audit laten uitvoeren om er zeker van te zijn dat hun middelen en data beschermd zijn.

Een security audit is een uitgebreid onderzoek van de technische omgeving van een organisatie, van het draadloze netwerk tot de fysieke toegangspunten. Door het aanvalsoppervlak te beperken is er minder kans op aanvallen, en dus minder risico.

Maar als één kwetsbaarheid in een organisatie over het hoofd gezien wordt en ongepatcht blijft, kan ze uitgebuit worden.

Naast de audits die af en toe gebeuren, moeten organisaties hun beveiliging steeds bijwerken. Cyberaanvallen veranderen namelijk steeds. Daarom is het belangrijk om uw beveiliging steeds te controleren en te verbeteren. Zo blijft u hackers altijd een stap voor. Denk aan een security audit niet als iets eenmaligs, maar als een belangrijk onderdeel van uw voortdurende werk om alles veilig en up-to-date te houden.

Zorg dus voor periodieke audits! Benieuwd waar te beginnen? Ons team van experts staat voor u klaar!

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.