Back-up

Security audit

Dit artikel gaat over wat een security audit is, waarom dit belangrijk is en hoe jij het kunt inzetten.

Wat is een security audit

Een security audit is een onderzoek van de ingevoerde beveiligingssystemen. Het kan door een mens gedaan worden, of door een computerprogramma.

Een security audit kan op elk moment plaatsvinden, maar maakt meestal deel uit van de jaarlijkse budgetplanning van een organisatie.

Het doel van de audit is om hiaten in de organisatiestructuur op te sporen en te corrigeren die kunnen leiden tot kwetsbaarheden of andere problemen die de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van gegevens in gevaar brengen.

Het belang van een security audit

Een beveiligingsaudit is een belangrijk proces dat gebruikt kan worden om de beveiligingsrisico’s en kwetsbaarheden in een bedrijf of organisatie op te sporen.

Een security audit kunnen helpen om de beveiligingshouding van een bedrijf of organisatie te verbeteren door de zwakke plekken in hun beveiliging op te sporen en aan te pakken.

Soorten security audits

Er zijn verschillende soorten beveiligingsaudits, die elk ontworpen zijn om een bepaald gebied van de beveiliging te beoordelen.

De meest voorkomende soorten beveiligingsaudits zijn:

  • Netwerk beveiligingsaudit
  • Draadloze veiligheidsaudit
  • Systeem beveiligingsaudit
  • Audit toepassingsbeveiliging
  • Fysieke beveiligingsaudit

Al deze verschillende soorten audits zijn opgezet met hetzelfde doel: De middelen van je organisatie en je klantenbestand beschermen.

Security audits kunnen organisaties een vals gevoel van veiligheid geven: Door het aanvalsoppervlak in te perken is er minder kans op aanvallen, en dus minder risico . Maar als één kwetsbaarheid in een organisatie over het hoofd wordt gezien en ongepatcht blijft, kan het worden uitgebuit.

Een uitgebreide beveiligingsaudit omvat elk deel van de technische omgeving van je organisatie – van het draadloze netwerk tot de fysieke toegangspunten.

Conclusie

Een organisatie moet regelmatig een security audit laten uitvoeren om er zeker van te zijn dat hun middelen en klantenbestand beschermd zijn.

Een security audit is een uitgebreid onderzoek van de technische omgeving van een organisatie, van het draadloze netwerk tot de fysieke toegangspunten. Door het aanvalsoppervlak te beperken is er minder kans op aanvallen, en dus minder risico.

Maar als één kwetsbaarheid in een organisatie over het hoofd gezien wordt en ongepatcht blijft, kan ze uitgebuit worden. Om de middelen van je organisatie en je klantenbestand te beschermen, moet je zorgen dat je regelmatig een beveiligingsaudit laat doen.

Als je niet zeker weet waar je moet beginnen of hulp nodig hebt om op weg te gaan, staat ons team van experts voor je klaar.

Ontvang 15 tips tegen datalek

Vul hieronder uw gegevens en ontvang 15 tips om datalekken te voorkomen in uw mailbox

  • Door op versturen te klikken gaat u akkoord met onze privacyverklaring.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uw gegevens zijn veilig

Datalek voorkomen?

Wilt u 15 tips hoe u effectief datalekken in uw organisatie voorkomt?