Wat is het? En waarom heeft uw organisatie dit nodig?
Wat is een security audit
Een security audit is een onderzoek van de ingevoerde beveiligingssystemen. Het kan door een mens gedaan worden, of door een computerprogramma. Een security audit kan op elk moment plaatsvinden, maar is meestal periodiek gepland.
Het doel van de audit is om hiaten in de organisatiestructuur op te sporen en te corrigeren. Zo lost u kwetsbaarheden op en worden gegevens beschermd.
Digitale dreigingen
Is er wel sprake van een kwetsbaarheid in uw ICT-omgeving? Dan kan uw organisatie en dus data ten prooi vallen aan cybercriminelen. De grootste digitale dreigingen sommen we hieronder voor u op:
- Malware: Dit is een overkoepelende term voor kwaadaardige software zoals virussen, wormen, trojans en ransomware. Malware kan ongevraagd worden geïnstalleerd op een apparaat en kan data stelen, vernietigen of versleutelen.
- Phishing: Dit is een techniek waarbij aanvallers zich voordoen als betrouwbare entiteiten (zoals banken of socialemediaplatforms) en slachtoffers misleiden om gevoelige informatie (zoals wachtwoorden en creditcardgegevens) te onthullen.
- Man-in-the-middle aanvallen (MitM): Bij deze aanvallen onderschept een aanvaller communicatie tussen twee partijen om gegevens te stelen of te manipuleren. Dit kan gebeuren wanneer u verbinding maakt met een onveilig netwerk of een gehackte website bezoekt.
- Denial of Service (DoS) en Distributed Denial of Service (DDoS) aanvallen: Hierbij overspoelen aanvallers een netwerk of website met verkeer om het ontoegankelijk te maken voor normale gebruikers.
- Zero-day aanvallen: Dit zijn aanvallen die gebruikmaken van nog niet gepatchte zwakheden in software, waardoor ze extreem moeilijk te verdedigen zijn. Ze worden ‘zero-day’ genoemd omdat ontwikkelaars geen tijd hebben gehad om een oplossing te bedenken voordat de aanval plaatsvindt.
- Cryptojacking: Dit is het ongeautoriseerd gebruik van iemands computer om cryptocurrency te minen, wat vaak leidt tot vertragingen in het systeem en verhoogde energiekosten.
- Insider threats: Dit zijn bedreigingen van binnenuit een organisatie, vaak gepleegd door ontevreden werknemers of iemand met toegang tot gevoelige informatie. Deze bedreigingen kunnen zowel opzettelijk (sabotage, diefstal van gegevens) als onopzettelijk (onbewuste naleving van phishing of andere vormen van sociale manipulatie) zijn.
Het belang van een security audit
Een security audit zorgt ervoor dat de beveiligingsrisico’s en kwetsbaarheden in een bedrijf of organisatie in kaart worden gebracht. Ofwel, inzicht krijgen in hoe u zich wapent tegen digitale dreigingen.
Soorten security audits
Er zijn verschillende soorten security audits, die elk ontworpen zijn om een bepaald gebied van de beveiliging te beoordelen.
De meest voorkomende soorten beveiligingsaudits zijn:
- Netwerk beveiligingsaudit
- Draadloze veiligheidsaudit
- Systeem beveiligingsaudit
- Audit toepassingsbeveiliging
- Fysieke beveiligingsaudit
Al deze verschillende soorten audits zijn opgezet met hetzelfde doel: De middelen van uw organisatie en data te beschermen.
Een uitgebreide beveiligingsaudit omvat elk deel van de technische omgeving van uw organisatie – van het draadloze netwerk tot de fysieke toegangspunten.
Conclusie
Een organisatie moet regelmatig een security audit laten uitvoeren om er zeker van te zijn dat hun middelen en data beschermd zijn.
Een security audit is een uitgebreid onderzoek van de technische omgeving van een organisatie, van het draadloze netwerk tot de fysieke toegangspunten. Door het aanvalsoppervlak te beperken is er minder kans op aanvallen, en dus minder risico.
Maar als één kwetsbaarheid in een organisatie over het hoofd gezien wordt en ongepatcht blijft, kan ze uitgebuit worden. Zorg dus voor periodieke audits! Benieuwd waar te beginnen? Ons team van experts staat voor u klaar!