In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

365 Protect

SaaS

In dit artikel gaan we dieper in over wat SaaS is, hoe het werkt, waarom het zo populair is en een aantal voorbeelden van succesvolle bedrijven.

Wat is SaaS?

SaaS (software-as-a-service) is een soort abonnementssoftware die gebruikers in staat stelt de software op afstand te openen en te gebruiken. Het wordt ook wel “on-demand software” genoemd omdat het op elk moment, van overal toegankelijk is.

SaaS is de laatste jaren steeds populairder geworden, naarmate meer en meer bedrijven hun activiteiten online verplaatsen.

Zoals de naam al zegt, is SaaS een perfecte oplossing voor kleine en middelgrote bedrijven (of “SMBs”). Het mooiste van SaaS toepassingen is dat je alleen hoeft te betalen voor wat je werkelijk gebruikt.

Je kunt nieuwe gebruikers toevoegen of verwijderen als je bedrijf verandert zonder je zorgen te hoeven maken over investeringen in dure softwarelicenties.

Hoe werkt SaaS

SaaS is een software als een dienst leveringsmodel. Het is software die door de aanbieder op het web wordt aangeboden. Klanten hebben toegang tot de software en kunnen die gebruiken, meestal via een webbrowser, terwijl de aanbieder de infrastructuur en de beveiliging beheert.

Daarom hebben aanbieders van SaaS zeer veilige manieren ontwikkeld om gegevens op te slaan, zodat ze beschermd zijn tegen hacken en virussen. Toegang tot SaaS via het web maakt het mogelijk voor de klanten om vanaf elke computer, waar ook ter wereld, bij hun gegevens te komen.

Het SaaS model is meestal gebaseerd op een maandelijkse betaling voor onbeperkt gebruik. Er is een breed scala van SaaS toepassingen, van e-mail, document management systemen en software voor telewerken, tot boekhoudpakketten.

In de afgelopen 10 jaar is SaaS geëvolueerd van informeel gebruik door individuele consumenten naar grote organisaties waar het een essentieel onderdeel van hun werk is. Sommige bedrijven zijn er zelfs toe overgegaan als hun enige bedrijfsmodel.

Waarom is SaaS de laatste jaren zo populair geworden

De populariteit van SaaS is te danken aan de volgende factoren:

  • De eerste factor is dat SaaS kosteneffectief is. Het is goedkoper dan het kopen en onderhouden van softwarelicenties voor intern gebruik.
  • De tweede factor is dat SaaS snel inzetbaar is. Bedrijven kunnen de software onmiddellijk gaan gebruiken, zonder te hoeven wachten tot de software geïnstalleerd en geconfigureerd is.
  • De derde factor is dat SaaS schaalbaarheid biedt. De software kan op- of afgeschaald worden, afhankelijk van de behoeften van het bedrijf.
  • De vierde factor is dat SaaS flexibiliteit biedt. Bedrijven kunnen de software aan hun eigen behoeften aanpassen. Ze kunnen zelf veranderingen in de software aanbrengen of nieuwe functies toevoegen.
  • De vijfde factor is dat SaaS toegankelijkheid biedt. De medewerkers van het bedrijf gebruiken allemaal dezelfde versie van de software, wat hen in staat stelt efficiënter samen te werken.
  • De zesde factor is dat SaaS een hoge beschikbaarheid heeft. De software is de klok rond beschikbaar, wat betekent dat werknemers ze op elk moment van de dag kunnen gebruiken.
  • De zevende factor is dat SaaS veiligheid biedt. Omdat gegevens door de SaaS aanbieder op servers worden gehost, hoeven bedrijven zich geen zorgen te maken over indringers die toegang tot hun netwerk krijgen

Voorbeelden van succesvolle bedrijven die SaaS in hun voordeel gebruiken

Er zijn veel succesvolle bedrijven die SaaS in hun voordeel gebruiken. Enkele van deze bedrijven zijn:

  • Netflix is het bedrijf dat meer dan 10 jaar geleden het maandelijkse abonnementsbedrijfsmodel uitvond dat de amusementsindustrie veranderde. Sindsdien zijn ze uitgegroeid tot meer dan 50 miljoen leden in bijna elk land met meer dan 1.500 films en TV-series.
  • Microsoft Office 365 is een SaaS product dat dezelfde software biedt als de traditionele Office suite, zoals Word, Excel en PowerPoint. Het maakt eenvoudige samenwerking tussen meerdere mensen in real time mogelijk met programma’s als Skype en OneDrive die erbij horen.
  • Adobe Creative Cloud is een SaaS product dat alle elementen van de traditionele Adobe Suite heeft, waaronder enkele programma’s die je niet in andere versies vindt, zoals Phone Booth en Shadowplay. Het stelt creatieven in staat om van overal op bijna elk apparaat te werken, met een abonnementsmodel in plaats van een licentiemodel.
  • Dropbox is een SaaS-bedrijf dat zijn diensten aanbiedt aan meer dan 500 miljoen gebruikers over de hele wereld via zijn platform. Dropbox maakt het gemakkelijk om bestanden te openen, te beheren en te delen op elk apparaat, waar je ook bent.
  • Uber is een SaaS-bedrijf dat zijn diensten aanbiedt via een app met duizenden chauffeurs binnen enkele minuten bij je vingertoppen. Je kunt er gemakkelijk privéritten met een auto mee aanvragen vanaf je telefoon.

Al deze bedrijven hebben de kracht van SaaS kunnen gebruiken om hun bedrijf op verschillende manieren te verbeteren.

Tot besluit: SaaS geeft publiek van over de hele wereld op elk moment toegang tot de middelen van je bedrijf. Het stelt bedrijven ook in staat hun diensten te laten groeien met een maandelijks abonnements- of licentiemodel in plaats van een eenmalige aanschaf.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.