In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Back-up

Remote Access Trojan

In dit artikel behandelen we de term Remote Access Trojan. Wat is het en waarom moet je je ertegen beschermen?

Wat is Remote Access Trojan (RAT)?

Een Remote Access Trojan (RAT) is kwaadaardige software waarmee een aanvaller heimelijk in een digitaal systeem kan binnendringen, en hem toegang verschaft tot het hele systeem en alle inhoud ervan.

Dit kan gaan om documenten, foto’s, video’s, lijsten met contactpersonen, financiële informatie, en meer. Een RAT is geen methode voor cybercriminaliteit maar een hulpmiddel.

Je kunt de computer in een botnet (robotnetwerk) installeren of de computer als proxy server laten fungeren (een tussenstation tussen gebruiker en site).

De term “robotnetwerk” komt van het ietwat verouderde idee dat besmette computers zijn opgenomen in een collectief dat zonder menselijke tussenkomst opereert – net als robots.

Soorten Trojan horses voor toegang op afstand:

Er zijn veel soorten/varianten van RAT’s beschikbaar, waaronder: Darkcomet, Blackshades Pana, NanoCore, Uroboros, enz. Deze hulpmiddelen worden vaak door hackers gemaakt om systemen te infiltreren voor verschillende doeleinden, zoals het stelen van wachtwoorden, gegevensbestanden en het compromitteren van systemen.

Wat kan een RAT met je computersysteem en gegevens doen?

Een Remote Access Trojan (RAT) is kwaadaardige software waarmee een aanvaller op afstand kan infiltreren en de controle over je computersysteem kan overnemen.

Dit kan de aanvaller toegang geven tot al je gegevens, maar ook de mogelijkheid geven je computer op afstand te besturen.

RATs kunnen de computer ook in een botnet (robotnetwerk) installeren of hem als proxyserver laten fungeren (een tussenstation tussen gebruiker en website).

Hoe kun je je beschermen tegen RATs en andere malware bedreigingen?

Er zijn een paar manieren om je tegen RATs en andere malware bedreigingen te beschermen. De eerste stap is het installeren van anti-virus software op je computer.

Dit helpt je beschermen tegen kwaadaardige software die gebruikt kan worden om je gegevens te stelen of je systeem te infecteren.

Je moet ook voorzichtig zijn met welke websites je bezoekt en welke bestanden je downloadt. Download alleen bestanden van vertrouwde bronnen, en vermijd het klikken op links of het openen van bijlagen in e-mails van onbekende afzenders.

Je kunt jezelf ook beschermen door alert te zijn op de tekenen van een malware infectie. Als je computer zich vreemd begint te gedragen, traag begint te lopen, of ongewone pop-ups of advertenties begint te vertonen, kan hij met malware geïnfecteerd zijn.

In dat geval moet je je computer afsluiten en zoek hulp bij een computer professional om de malware te verwijderen.

Tenslotte moet je online voorzichtig zijn en geen persoonlijke informatie te verstrekken. Dit kan de kans verkleinen dat je systeem met malware geïnfecteerd wordt.

Conclusie

Een Remote Access Trojan (RAT) is kwaadaardige software waarmee een aanvaller heimelijk een digitaal systeem kan binnendringen, zodat hij toegang krijgt tot het hele systeem en alle inhoud ervan.

Dit kan gaan om documenten, foto’s, video’s, lijsten met contactpersonen, financiële informatie, en meer. Een RAT is geen methode van cybercriminaliteit, maar een hulpmiddel dat je in een botnet kunt installeren of de computer als proxyserver kunt laten fungeren.

Naarmate malware bedreigingen met de technologie mee blijven evolueren, zullen ook nieuwe manieren ontstaan om je tegen deze bedreigingen te beschermen. Zo verkleint de kans dat je systeem met malware geïnfecteerd raakt.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.