Ransomware

Ransomware

De term ransomware wordt gebruikt om elke vorm van malware aan te duiden die de toegang tot een computersysteem beperkt totdat aan een betaling of andere voorwaarden is voldaan.

Wat is ransomware?

Ransomware is malware die uw computer vergrendelt of bestanden versleutelt. Je kunt het apparaat pas weer gebruiken als je losgeld betaalt -een prijs meestal in bitcoin, hoewel de methoden variƫren tussen cybercriminelen.

De nieuwe vorm van ransomware heeft de naam “ransomworm” gekregen, en het gaat niet meer alleen om geld: deze keer zijn ze ook uit op gegevens!

Cybercriminelen gebruiken wormen om in een alarmerend tempo infecties te verspreiden onder apparaten in alle sectoren (inclusief de gezondheidszorg).

Dit type malware wordt als gevaarlijker dan een virus beschouwd, omdat het een systeem niet hoeft te infecteren, maar stand-by wacht tot zich een gelegenheid voordoet waarbij de gegevens van de gebruiker zonder hun medeweten worden versleuteld

Ransomware as a service (RAAS)

Ransomware as a service (RAAS) is een term die een malware-bedrijfsmodel beschrijft dat door cybercriminelen wordt gebruikt om ransomware te verspreiden.

RAAS is populairder geworden onder cybercriminelen omdat het ransomware as a service (RaaS) aanbiedt – wat betekent dat aanvallers voorverpakte malware van ontwikkelaars kunnen kopen.

Dit stelt aanvallers met beperkte technische vaardigheden in staat geld te verdienen door aanvallen uit te voeren op andermans computers zonder zelf over enige codeervaardigheden te beschikken.

Het gebruik van dit businessmodel is vermoedelijk bedacht door Vincent Hare. Enkele voorbeelden zijn het gebruik van exploit kits en het mailen van betaalpagina’s. In het geval van exploitkits wordt kwaadaardige code opgenomen in websites die de computers van gebruikers kunnen aantasten en versleutelen bestanden, die vervolgens kunnen worden ontgrendeld met behulp van een sleutel.

Back-up

De beste manier om uzelf tegen deze ransomwormen te beschermen? Back-up!

Er zijn een paar redenen waarom het belangrijk is om back-ups te hebben. Ten eerste zijn er altijd de gelegenheden dat er iets mis gaat met uw computer en u geen toegang kunt krijgen tot uw bestanden. Deze back-ups kunnen dan worden gebruikt om die bestanden te herstellen.

Er is ook de mogelijkheid van hardware storingen om rekening mee te houden. Als er iets misgaat met uw server of harde schijf, bijvoorbeeld, kunt u deze niet meer gebruiken totdat ze gerepareerd zijn.

Als laatste kan een cyberaanval kan uw apparaten en servers onbruikbaar maken. De back-ups kunnen dan worden gebruikt om uw systemen weer operationeel te maken.

Ontvang 15 tips tegen datalek

Vul hieronder uw gegevens en ontvang 15 tips om datalekken te voorkomen in uw mailbox

  • Door op versturen te klikken gaat u akkoord met onze privacyverklaring.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uw gegevens zijn veilig

Datalek voorkomen?

Wilt u 15 tips hoe u effectief datalekken in uw organisatie voorkomt?