In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Encryptie

Public cloud

Dit artikel gaat over de public cloud, wat het is, wat de voordelen zijn, de nadelen en hoe je over stapt.

Wat is public cloud?

De publieke cloud is een vorm van cloud computing waarbij je gebruik maakt van gedeelde, online infrastructuur.

Je toepassingen en gegevens bevinden zich in deze infrastructuur, die zich op de plaats van de aanbieder bevindt. Alle bijbehorende hardware, software en ondersteunende infrastructuur zijn eigendom van de aanbieder.

Je gegevens zijn alleen voor jou toegankelijk, maar andere organisaties maken ook gebruik van de infrastructuur, zoals toepassingen en servers

Voordelen van public cloud

De publieke cloud biedt een hele reeks voordelen, waaronder:

  • Lagere kosten: Je kunt je kosten verlagen door gebruik te maken van een publieke cloud. Dit komt omdat je niet hoeft te investeren in hardware en software, en je de infrastructuur niet hoeft te onderhouden.
  • Verhoogde efficiëntie: De publieke cloud stelt je in staat snel te reageren op veranderingen en vraag, want je kunt je capaciteit naar behoefte op- of afschalen.
  • Grotere flexibiliteit: Je hebt toegang tot de publieke cloud van overal met een internetverbinding. Dit geeft je meer flexibiliteit om te werken waar en wanneer je maar wilt.

Nadelen van public cloud

De publieke cloud heeft wel enkele nadelen, waaronder:

  • Kwetsbaarheid voor cyberaanvallen: Omdat je gegevens in een gedeelde infrastructuur worden opgeslagen, zijn ze kwetsbaarder voor cyberaanvallen.
  • Beperkte controle: Je hebt beperkte controle over je gegevens en applicaties als ze in de publieke cloud opgeslagen zijn. Dit kan een probleem zijn als je aan specifieke voorschriften of mandaten moet voldoen.
  • Hogere kosten: De publieke cloud kan duurder zijn dan andere opties, zoals on-premise oplossingen.

Hoe stap je over op the public cloud?

Als je geïnteresseerd bent om met de public cloud aan de slag te gaan, zijn er een paar dingen die je moet doen.

Eerst moet je een aanbieder kiezen. Er zijn een aantal providers om uit te kiezen, dus doe je onderzoek om er een te vinden die het beste aan je behoeften voldoet.

Ten tweede moet je een account aanmaken en je instellingen configureren. Dit houdt in dat je het soort cloud dat je wilt (publiek, privé of hybride) opgeeft, evenals de grootte en het soort infrastructuur.

Tenslotte moet je je toepassingen en gegevens uploaden. Uiteraard kun je dit zelf doen, of uitbesteden aan een IT-specialist.

Public vs private cloud vs hybrid cloud

Public cloud en private cloud zijn twee verschillende soorten cloud. De public cloud is een gedeelde, online infrastructuur die door meerdere organisaties gebruikt wordt.

Een private cloud, daarentegen, is een cloud oplossing waarbij je een speciale, offline infrastructuur gebruikt die alleen voor jou toegankelijk is.

Hoewel beide hun voordelen hebben, worden public cloud en private cloud vaak samen gebruikt om een hybride cloud oplossing te creëren.

Een hybride cloud oplossing is er een waarin je zowel een publieke als een private cloud gebruikt.

Zo krijg je het beste van twee werelden: de flexibiliteit en schaalbaarheid van de publieke cloud, gecombineerd met de beveiliging en controle van de private cloud.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.