In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Encryptie

Private cloud

Dit artikel gaat over private cloud, wat het is, hoe je het opzet, de voordelen en hoe de toekomst eruit ziet.

Wat is private cloud?

Private Cloud is een concept in cloud computing dat door veel organisaties gebruikt wordt. Een private cloud is een infrastructuur die een cloud provider aan één bepaalde organisatie ter beschikking stelt.

Je hebt toegang tot de middelen die bij cloud computing horen, maar je deelt geen hardware of software met andere organisaties. De privé infrastructuur bevindt zich on-premises bij de organisatie zelf of bij de aanbieder.

Ook het onderhoud en eigendom kunnen bij een van beiden of bij beiden worden ondergebracht.

Opzetten van private cloud

Een organisatie kan een private cloud opzetten door de middelen van een publieke cloud aanbieder te gebruiken, zoals Amazon Web Services (AWS), of ze kunnen specifieke hardware en software gebruiken van een aanbieder zoals Microsoft Azure Stack of Hewlett Packard Enterprise CloudSystem Matrix.

In combinatie met public cloud

Met een private cloud beschik je over de middelen van een publieke cloud provider, terwijl de controle over gegevens en systemen behouden blijft.

Het geeft de voordelen van het gebruik van een publieke cloud – elasticiteit, on-demand self-service, schaalbaarheid, bemeterde dienstverlening, en locatie-onafhankelijkheid – terwijl het de veiligheid en het vertrouwen biedt van het hebben van de infrastructuur on-premise.

Voordelen van private cloud

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van een private cloud. Enkele van deze voordelen zijn:

  • Je hebt controle over je gegevens en systemen.
  • Je kunt de infrastructuur aanpassen aan je specifieke behoeften.
  • Het kan kosteneffectiever zijn dan het gebruik van publieke cloud diensten.
  • Het biedt de veiligheid en het vertrouwen van een on-premise infrastructuur.

De toekomst

De private cloud wordt snel een populairdere optie voor bedrijven en organisaties die de voordelen van cloud computing willen zonder in te boeten aan veiligheid of controle.

In de toekomst kunnen we verwachten dat nog meer bedrijven en organisaties hun activiteiten naar de privé-cloud zullen verplaatsen.

Zo kunnen ze profiteren van de schaalbaarheid, flexibiliteit en efficiëntie die de cloud biedt, terwijl ze toch hun gegevens en systemen veilig en beveiligd houden.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.