In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Spam

Penetratie test

Dit artikel gaat over wat een penetratie test is, waarom dit belangrijk is en hoe jij het kunt inzetten

Wat is een penetratie test?

Een penetratietest, ook bekend als pentest, is een methode om de beveiliging van de computersystemen en netwerken van een organisatie te evalueren door een aanval van kwaadwillende buitenstaanders te simuleren.

Pen-testen worden uitgevoerd om kwetsbaarheden op te sporen die door hackers uitgebuit zouden kunnen worden.

Het doel is systeemzwakheden te vinden en te verhelpen voordat ze door echte aanvallers kunnen worden uitgebuit.

Wat is het verschil tussen een penetratietest en een vulnerability scan?

Hoewel beide testen op gebreken in de netwerkbeveiliging, gebruiken ze elk verschillende technieken om die te vinden.

Een penetratietester simuleert echte aanvallen door hackers om te leren hoe een aanvaller kwetsbaarheden zou kunnen uitbuiten

Ze voeren hun tests ook uit volgens vooraf bepaalde doelen, zoals het stelen van gevoelige informatie of het omzeilen van andere controles die de toegang beperken.

Bij een vulnerability scan daarentegen worden geen systemen en netwerken aangevallen zoals een cybercrimineel dat zou doen: het werkt door apparaten te scannen op algemeen bekende zwakke plekken.

Daarna wordt een rapport opgesteld dat alle gevonden bekende kwetsbaarheden opsomt en aanbevelingen geeft om ze te verhelpen.

Hoe kun je een penetratietest inzetten

Organisaties kunnen pentests gebruiken om zich tegen cyberaanvallen te helpen beschermen. Door kwetsbaarheden vroeg op te sporen en aan te pakken, kunnen organisaties hun risico op aanvallen verkleinen.

Penetratietesten worden vaak uitgevoerd in afgezonderde netwerken die lijken op productie netwerken, zodat gevonden problemen op een gecontroleerde manier kunnen worden opgespoord.

Dit proces helpt organisaties kwetsbaarheden te ontdekken voordat aanvallers dat doen, zodat ze corrigerende maatregelen kunnen nemen voor het te laat is.

Wat zijn de voordelen van pentesten

Er zijn veel voordelen van pentesten. Enkele van deze voordelen zijn:

  • Identificeren van kwetsbaarheden in de beveiliging voordat ze uitgebuit worden
  • Testen van de beveiliging van je systemen en toepassingen
  • Identificeren van gebieden waar je beveiligingshouding verbeterd kan worden
  • Opsporen van kwaadaardige activiteit op je systemen
  • Testen van de beveiliging vóór de lancering van een product

Tips voor het uitvoeren van een succesvolle pentest

Bij het gebruik van een penetratietest zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden. Bedenk ten eerste dat het doel van een penetratie test is om kwetsbaarheden in je systeem op te sporen, zodat je ze kunt verhelpen.

Ten tweede, zorg dat je een duidelijk idee hebt van wat je met de test probeert te bereiken.

Ten derde, wees bereid actie te ondernemen naar aanleiding van de resultaten van de test.

Bedenk tenslotte dat een penetratietest slechts één hulpmiddel in je beveiligingsarsenaal is en samen met andere beveiligingsmaatregelen gebruikt moet worden.

Conclusie

Penetratietesten zijn een belangrijk onderdeel van het beveiligingsarsenaal van elke organisatie. Door kwetsbaarheden te ontdekken voordat ze uitgebuit worden, kun je het risico op cyberaanvallen verkleinen.

Er zijn veel voordelen aan het uitvoeren van een pentest, waaronder het opsporen van kwetsbaarheden in de beveiliging, het testen van de beveiliging van systemen en toepassingen, het opsporen van kwaadaardige activiteit op je systemen en het testen van de beveiliging voordat je een product lanceert.

Vergeet niet bij het uitvoeren van een penetratietest bereid te zijn actie te ondernemen op de resultaten en ze te gebruiken in combinatie met andere beveiligingsmaatregelen.

Penetratietest door Lagarde Groep?

Cybercriminaliteit neemt toe, en bedrijven zijn steeds vaker het doelwit van hackers. De beste manier om je bedrijf te beschermen is kwetsbaarheden op te sporen en aan te pakken voor ze uitgebuit kunnen worden. Dat is waar Lagarde Groep om de hoek komt kijken.

Wij bieden uitgebreide penetratie testen die echte aanvallen van hackers simuleren om je te helpen kwetsbaarheden op te sporen en te verhelpen voordat ze uitgebuit kunnen worden.

Ons team van ervaren professionals werkt samen met jou om een testplan op te stellen dat aan je specifieke behoeften voldoet en je helpt je systemen tegen aanvallen te beveiligen.

Neem vandaag nog contact met ons op om meer te weten te komen over onze pentesten en hoe we je kunnen helpen jouw bedrijf te beschermen.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.