In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Inrichten Microsoft Teams

OneDrive 365

Het assortiment van Microsoft 365 is groot. Doordat alles zich bevindt in een cloud omgeving, kan er naar wens gebruik van worden gemaakt en wordt het continu uitgebreid.

Relatief nieuwe en minder gebruikte apps zijn daarom minder bekend bij het grote publiek. Dit geldt niet voor OneDrive, wat één van de bekendste applicaties is van Microsoft 365.

Wat is OneDrive?     

OneDrive is jouw persoonlijke opslag binnen de Microsoft omgeving. Het is jouw harde schijf in de cloud. Het is zelfs mogelijk om een aantal GB gratis te gebruiken, wanneer je meer ruimte nodig hebt kun je dit tegen relatief lage prijzen afnemen.

OneDrive zakelijk – OneDrive for Business

Op andere pagina’s vertelden we over documentbeheer en hoe SharePoint hier een perfecte oplossing voor is. Maar wat doet u met de zakelijke documenten die u voor u persoonlijk wil houden? Daarvoor heeft u OneDrive 365. Hier kunt u alle gewenste documenten en data op kwijt.  

OneDrive voordelen

Overal toegang

Vanaf ieder apparaat kunt u bestanden opslaan, openen en zelfs bewerken.

Back-up

Doordat uw gegevens opgeslagen staan in de cloud heeft u hiervoor automatisch een back-up geregeld. Raakt u uw toestel kwijt? Vervelend. Maar niet schadelijk voor de data!

Delen

Vanuit OneDrive kunt u eenvoudig documenten delen. U bepaalt hierbij zelf de rechten: mag iemand alleen inzien of ook bewerken? U kunt zelfs realtime samenwerken in de Office-apps.

Veilig

Net als de andere oplossingen van Microsoft is OneDrive voorzien van goede security (mits professioneel ingericht).

Flexibel

Zoals al gezegd kan er eenvoudig worden uitgebreid als het gaat om de hoeveelheid opslag. U kunt dus eenvoudig op- en afschalen.

OneDrive nadelen

Kleven er dan ook nadelen het gebruik van OneDrive 365? Daar zijn de meningen over verdeeld. We sommen een aantal redenen op voor mensen om geen OneDrive te gebruiken.

‘Het staat in de cloud’

Nog steeds heerst er verdeeldheid over het gebruiken van de cloud. Sommige mensen vinden het toch een eng idee als ze niet exact weten waar hun bestanden staan.

Beperkte (gratis) opslag

De gratis opslag is 5 GB per gebruiker (let op: dit is aan verandering onderhevig). Met de steeds groter wordende bestanden (kijk bijv. naar foto’s), zal deze limiet snel bereikt worden.

OneDrive vs SharePoint

OneDrive en SharePoint hebben veel gemeen als het gaat om bestandsopslag en delen. Wat is dan het verschil? SharePoint gaat over een breder publiek, bijvoorbeeld een bepaald team of zelfs de gehele organisatie. Ook heeft SharePoint meer functionaliteiten en mogelijkheden, zoals integratie met Teams, kalenders en noem het maar op.

OneDrive sync

Ook kunnen beide applicaties gesynchroniseerd worden met de lokale computer. Dit betekent dat er zowel in de cloud als lokaal gewerkt kan worden. Met de applicatie OneDrive Sync realiseert u deze synchronisatie, waardoor u zelfs offline kunt werken. Op het moment dat er dan weer verbinding is met het internet wordt de synchronisatie direct gestart.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.