In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Access point

On-premise

Dit artikel gaat over on-premise, wat het is, verschil met de cloud en verschillende soorten software en security.

Wat is on-premise?

De term on-premise is een IT term voor lokaal geïnstalleerde automatiseringssoftware.

Het systeem is dan volledig in eigen beheer. De software en gegevens draaien op de eigen servers en computers. Vaak kiest een organisatie ervoor dit te doen in samenwerking met een IT partner die ondersteuning biedt.

Voor kleinere bedrijven is het vaak niet kosteneffectief om een volledig ERP systeem lokaal te implementeren. De kosten kunnen snel oplopen door de investeringen in hardware en personeel.

On-premise versus cloud

Er zijn verschillende redenen waarom on-premises software een betere keuze zou kunnen zijn dan cloud-gebaseerde software. Ten eerste wordt on-premises software op je eigen servers en computers geïnstalleerd, waardoor je er meer controle over hebt en ze minder afhankelijk is van de beschikbaarheid van het internet.

Het kan ook kosteneffectiever zijn in gevallen waar de behoefte aan bandbreedte of gegevensopslag van een bedrijf groter is dan die van cloud-gebaseerde oplossingen.

On-premises software en security

Gegevensbeveiliging is een belangrijke zorg voor elke organisatie die on-premises software implementeert. Een van de manieren om gegevensbeveiliging te garanderen is door ervoor te zorgen dat je back-up en herstelprocedure effectief zijn.

Bovendien moet je ervoor zorgen dat bepaalde bestanden niet door onbevoegde gebruikers kunnen worden benaderd.

Je kunt dit doen door wachtwoorden te versleutelen. Een andere manier om je gegevens te beschermen is door een authenticatiesysteem te gebruiken dat vereist dat gebruikers zich aanmelden voor ze bij bepaalde bestanden of programma’s kunnen.

Kiezen van on-premises software

Bij het kiezen van een on-premises automatiseringsoplossing is het belangrijk de volgende factoren te overwegen:

1. Kosten

Een van de belangrijkste factoren om te overwegen is de kostprijs van de oplossing. Behalve de kosten van de software zelf, moet je ook rekening houden met de kosten van installatie en onderhoud van de software. Je moet ook rekening houden met de kosten van eventueel benodigde hardware.

2. Controle

Het is belangrijk dat je een hoge mate van controle hebt over je automatiseringsoplossing. Dit betekent dat je toegang hebt tot alle gegevens en dat je het systeem naar behoefte kunt aanpassen. Het betekent ook dat je controle hebt over je back-ups en herstelprocedures.

3. Beschikbaarheid

Je automatiseringsoplossing moet beschikbaar zijn wanneer je ze nodig hebt, wat betekent dat ze 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar moeten zijn.

4. Flexibiliteit

Je moet een automatiseringsoplossing kiezen die bij je huidige bedrijfsprocessen past en waarmee je in de toekomst gemakkelijk nieuwe oplossingen kunt integreren.

5. Compatibiliteit

Je automatiseringsoplossing moet compatibel zijn met andere systemen die je gebruikt, zoals eventuele online toepassingen voor orderbeheer of ERP software die je gebruikt voor voorraadbeheer. Je moet er ook voor zorgen dat het compatibel is met de hardware die het nodig heeft om goed te werken.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.