In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Migratie

Netwerkmonitoring

Dit artikel gaat over wat monitoring is, waarom dit belangrijk is en hoe jij het kunt inzetten in jouw bedrijf.

Wat is netwerkmonitoring?

Monitoring is het proces van volgen en registreren van gegevens in de loop van de tijd. Het wordt gebruikt om de vooruitgang te beoordelen, veranderingen en aanpassingen door te voeren, en de prestaties te verbeteren.

In het bedrijfsleven is het essentieel voor het meten van productiviteit, kwaliteitscontrole, en andere belangrijke factoren.

In scholen kan monitoring helpen om problemen vroeg op te sporen, zodat ze gecorrigeerd kunnen worden voor ze ernstig worden. Ouders gebruiken monitoring om er zeker van te zijn dat hun kinderen het op school goed doen en op schema blijven.

Toezicht wordt ook gebruikt op veel andere gebieden van het leven, zoals gezondheidszorg en online beveiliging.

Hoe bedrijven monitoring gebruiken om prestaties te verbeteren

Monitoring is het gebruik van technologie en gegevens om te meten hoe goed een bedrijf presteert. Dit omvat het meten van zaken als hoe snel bestellingen worden uitgevoerd, hoeveel fouten er worden gemaakt en hoe lang het duurt om op vragen van klanten te reageren.

Procesbewaking is een soort prestatiebewaking die specifiek gericht is op de stappen die een bedrijf neemt om een taak of proces te voltooien. Door procesbewaking te gebruiken kunnen bedrijven problemen opsporen en verhelpen voor ze een onderbreking van de dienstverlening veroorzaken.

Daarnaast gebruik je monitoring om de netwerken, servers, toepassingen en databases van het bedrijf in de gaten houden. Zo kun je problemen opsporen voordat ze klanten treffen of een onderbreking van de dienstverlening veroorzaken.

Monitoring is een integraal onderdeel van ELK bedrijf omdat het transparantie geeft in hoe goed het bedrijf geleid wordt. Terwijl sommige bedrijven metrics als verkoopresultaten bijhouden, richten andere zich op het meten van operationele efficiëntie.

Andere toepassingen van monitoring

Monitoring kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden dan alleen maar om de effecten van een project te evalueren. Je kunt monitoring bijvoorbeeld gebruiken om:

  • De voortgang van een project te controleren
  • Ervoor te zorgen dat alle aspecten van een project correct worden gevolgd
  • De efficiëntie van een project te evalueren
  • Te bepalen of de doelstellingen van een project al dan niet bereikt worden
  • Eventuele problemen met een project op het spoor komen
  • Of alle servers online zijn
  • Kwaliteit van het netwerk

De voordelen van het gebruik van netwerkmonitoring

Er zijn veel voordelen van het gebruik van netwerk monitoring. Een van de belangrijkste voordelen is dat het je kan helpen problemen op te lossen en problemen op te sporen voor ze grotere problemen worden.

Netwerk monitoring kan je ook helpen de prestaties van je netwerk te optimaliseren en ervoor te zorgen dat je systemen soepel werken. Bovendien kan netwerk monitoring je helpen om veiligheidsrisico’s op te sporen en te voorkomen dat ze schade aan je netwerk toebrengen.

Met netwerk monitoring tools kun je de status van je netwerk apparatuur bekijken, het bandbreedte gebruik, verkeerspatronen en andere belangrijke informatie. Het gereedschap kan je dan helpen corrigerende maatregelen te nemen als dat nodig is.

Als het bewakingshulpmiddel bijvoorbeeld ontdekt dat een server op 100% capaciteit draait, kan het je via e-mail of een ander meldingsmechanisme waarschuwen voordat de server daadwerkelijk uitschakelt.

Netwerk monitoring kan je ook helpen geld te besparen. Als het gereedschap netwerkproblemen ontdekt, kan het je onmiddellijk waarschuwen, waardoor de kans op uitvaltijd of onverwachte uitgaven kleiner wordt.

Conclusie

Netwerkmonitoring is het gebruik van technologie en gegevens om te meten hoe goed een bedrijf presteert. Dit omvat het meten van zaken als hoe snel bestellingen worden uitgevoerd, hoeveel fouten er worden gemaakt, en hoe lang het duurt om op vragen van klanten te reageren.

Bovendien kun je de netwerken of servers van je bedrijf bewaken met netwerkbewakingshulpmiddelen die helpen problemen op te sporen voor ze een onderbreking van de dienstverlening veroorzaken.

Monitoring geeft transparantie in hoe efficiënt je bedrijf werkt, wat elk bedrijf van formaat ten goede kan komen!

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.