In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Migratie

Netwerk segementatie

Wat is netwerk segmentatie?

Netwerk segmentatie is een techniek die gebruikt kan worden om de hoeveelheid bandbreedte die een gebruiker of groep op je netwerk nodig heeft te beperken. Dit wordt bereikt door het netwerk op te delen in secties die segmenten genoemd worden, en aan elk segment een eigen router toe te wijzen.

Dit maakt het beheer gemakkelijker omdat je je geen zorgen hoeft te maken dat één persoon alle bandbreedte in beslag neemt wanneer hij bijvoorbeeld video’s downloadt. Het nadeel is dat er meer hardware voor nodig is om dit effectief te doen.

Voordelen van netwerk segmentatie

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van netwerksegmentatie

  • Het kan helpen om de hoeveelheid bandbreedte die een gebruiker of groep nodig heeft te beperken, wat ideaal is voor organisaties met beperkte middelen.
  • Het is een effectieve manier om een netwerk te beheren omdat je de hoeveelheid bandbreedte die elk segment heeft gemakkelijk kunt regelen.
  • Het kan de netwerkbeveiliging helpen verbeteren door gevoelige gegevens van ander verkeer te scheiden.

Hoe kun je netwerken segmenteren?

Er zijn een paar verschillende manieren waarop je netwerk segmentatie kunt gebruiken om je netwerk te beheren:

Per gebruiker: Dit is de meest gebruikelijke manier om netwerk segmentatie te gebruiken, en het houdt in dat je verschillende segmenten maakt voor verschillende gebruikers. Hiermee kun je elke gebruiker een bepaalde hoeveelheid bandbreedte geven en ervoor zorgen dat ze niet meer dan hun toegewezen hoeveelheid kunnen gebruiken.

Per toepassing: Je kunt ook segmenten maken voor verschillende toepassingen, zoals e-mail, surfen op het web, en downloads. Zo kun je bepaalde toepassingen voorrang geven op andere en ervoor zorgen dat ze de bandbreedte krijgen die ze nodig hebben.

Op tijd van de dag: Je kunt netwerk segmentatie ook gebruiken om de hoeveelheid bandbreedte te beperken die bepaalde gebruikers of toepassingen opbepaalde dagen en op bepaalde tijden. Dit is een goede manier om te voorkomen dat gebruikers op je netwerk al je bandbreedte in beslag nemen terwijl je die misschien voor iets anders nodig hebt, zoals het voorbereiden van een belangrijke presentatie of het uitvoeren van een bestandsoverdracht.

Security

Een van de belangrijkste voordelen van netwerk segmentatie is dat het de netwerkbeveiliging kan helpen verbeteren door gevoelige gegevens te scheiden van ander verkeer.

Dit maakt het voor hackers moeilijker om bij gevoelige informatie te komen, en het helpt ook voorkomen dat kwaadaardige software zich naar andere delen van het netwerk verspreidt.

Een ander voordeel van netwerk segmentatie is dat het kan helpen de schade te beperken die een hacker kan aanrichten als hij erin slaagt in je netwerk binnen te dringen.

Door gevoelige gegevens te scheiden van ander verkeer, kun je het hen moeilijker maken je informatie te stelen of te beschadigen.

Tenslotte kan netwerk segmentatie ook helpen om het beveiligingsbewustzijn op je netwerk te verbeteren.

Door gevoelige gegevens van ander verkeer te scheiden, kun je het voor gebruikers gemakkelijker maken om te begrijpen welke toepassingen en gegevens veilig zijn om te benaderen.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.