In dit artikel leggen we uit wat een modem is en waar die voor wordt gebruikt.
Wat is een modem?
Modems zijn apparaten waarmee computers via telefoonlijnen met elkaar in verbinding komen
Ze worden gebruikt voor internettoegang, het verzenden van faxen, en het voeren van telefoongesprekken. Een modem is een extern apparaat dat op een computer wordt aangesloten via een USB of seriële poort.
Het meest gebruikelijke gebruik van modems is in huizen met breedbandverbindingen, zodat ze onbeperkte internettoegang kunnen hebben.
Modems stellen mensen in staat telefoongesprekken te voeren via de luidsprekers en microfoon van de PC terwijl ze tegelijk online praten.
Hoe modems gebruikt worden om toegang tot Internet te verschaffen
Modems worden gebruikt om toegang tot het Internet te verschaffen door digitale gegevens om te zetten in analoge signalen die over telefoonlijnen kunnen worden verzonden. Wat is een modem
Een modem (MOdulator/DEModulator) is een elektronisch apparaat dat gegevens naar het Internet zendt en ontvangt. Een modem wordt op je computer, laptop of draadloze router aangesloten met een standaard telefoonkabel die een RJ11 genoemd wordt.
De stekker lijkt op twee telefoonstekkers die op elkaar gestapeld zijn. Soms wordt dit een seriële verbinding genoemd omdat hij twee draden gebruikt voor het zenden en ontvangen van gegevens, net zoals de oude inbelmodems dat deden via telefoonlijnen.
In de meeste gevallen geeft de ene draad informatie van de computer of laptop door naar het netwerk of de Internetverbinding, terwijl de andere draad informatie van het externe netwerk via de eerste draad weer terug in je computer brengt. Vaak heb je een aparte poort op je machine voor netwerkkabels , waarin je kunt inpluggen met een RJ11 connector of een USB poort
Je merkt misschien dat de stekkers van de telefoonlijn in één richting iets groter zijn, dit is om te voorkomen dat gebruikers de verkeerde kant op inpluggen. Bij oudere computers zitten de modempoorten bijvoorbeeld aan de achterkant van de machine, terwijl ze bij nieuwere computers meestal aan de voorkant zitten om ze gemakkelijker bereikbaar te maken.
De snelheid waarmee de modem van je computer met zijn Internet verbinding communiceert wordt gemeten in bits per seconde (bps). Een snellere modem zal per seconde meer gegevens doorlaten.
Bijna alle moderne modems gebruiken “Asymmetric Digital Subscriber Line” technologie. Ze gebruiken verschillende snelheden voor het uploaden en downloaden van informatie.
De verschillende soorten modems die verkrijgbaar zijn
Er zijn verschillende soorten modems op de markt, en elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. De meest voorkomende soorten modems zijn inbelmodems, kabelmodems, en DSL modems.
De eerste soort modem, inbelmodems waren een van de eerste methoden van communicatie over telefoonlijnen. Ze zijn erg goedkoop en gemakkelijk in het gebruik, maar ze zijn uiterst traag in vergelijking met nieuwere technologie. Inbelmodems gebruiken een analoog signaal, terwijl kabel- en DSL modems een digitaal signaal gebruiken.
Kabelmodems worden meestal gebruikt door mensen die via hun televisie-aanbieder snelle internettoegang hebben. De snelheden van kabelmodems kunnen variëren van 1 Mbps (Megabits per seconde) tot 300 Mbps, afhankelijk van de aanbieder. Kabelmodems hebben geen telefoonlijn of fysieke verbinding met je computer nodig – ze verbinden rechtstreeks met je router via ethernet kabels.
DSL modems worden ook wel eens “Internet routers” genoemd; ze worden vooral gebruikt door mensen die snelle Internet toegang hebben via het telefoonnet, hoewel het voor elke breedbandgebruiker mogelijk is er een te krijgen. De snelheden van DSL modems kunnen variëren van 512 Kbps (Kilobits per seconde) tot 24 Mbps, afhankelijk van de aanbieder.
De verschillen tussen een DSL en kabel modem
Zoals eerder vermeld gebruikt de DSL technologie een analoog signaal, terwijl de kabelmodem technologie digitale signalen gebruikt. Beide technologieën hebben enkele gemeenschappelijke voordelen ten opzichte van elkaar – beide maken het mogelijk dat meerdere gebruikers op verschillende plaatsen tegelijk een Internetverbinding delen, omdat ze niet beperkt worden door fysieke verbindingen met computers.
Ze zijn ook sneller dan inbelmodems om dezelfde reden – er hoeft bij het zenden niets naar analoog omgezet te worden, en de verbinding zelf is digitaal. Vanwege dit inherente snelheidsvoordeel kunnen zowel DSL als kabelmodems gebruikt worden met snel internet toegang.
Het voornaamste verschil tussen DSL modem- en kabelmodemtechnologie is dat DSL een fysieke verbinding (Ethernet of telefoonlijn) met je computer nodig heeft om hem te kunnen gebruiken; terwijl kabelmodems geen directe verbinding nodig hebben, maar in plaats daarvan via Ethernet kabels rechtstreeks met je router verbonden worden.
We hopen dat de informatie in dit artikel nuttig is geweest. Als je vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op via 088 – 16 16 016 of via ons contactformulier en we zullen je graag helpen!