In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Bring your own device

Mobile Device Management

In het hedendaagse bedrijfsleven zijn mobiele apparaten een essentieel onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden. Van laptops en smartphones tot tablets en meer, mobiele apparaten helpen werknemers om onderweg verbonden en productief te blijven.

Het beheer van al deze apparaten kan echter een uitdaging zijn, vooral voor kleine en middelgrote bedrijven die niet over de middelen van een grote onderneming beschikken. Dat is waar mobile device management (MDM) om de hoek komt kijken.

Wat is Mobile Device Management (MDM)?

MDM is een soort software waarmee bedrijven hun mobiele apparaten kunnen beheren, inclusief het bijhouden van de inventaris, het configureren van instellingen, het inzetten van apps en meer.

Met andere woorden, het is een manier voor bedrijven om al hun mobiele apparaten centraal te beheren vanaf één plek. Dit kan veel tijd besparen, vooral voor bedrijven die veel mobiele apparaten moeten bijhouden.

Het kan functies omvatten als een wachtwoordbeleid voor het hele toestel, mogelijkheden voor wissen op afstand, en de mogelijkheid om de locatie van verloren of gestolen toestellen te traceren.

Mobile Device management oplossingen kunnen zowel on-premises als in de cloud ingezet worden.

Er zijn verschillende MDM-oplossingen op de markt, elk met zijn eigen kenmerken en mogelijkheden. Bij het kiezen van een MDM-oplossing voor uw bedrijf is het belangrijk rekening te houden met uw specifieke behoeften en budget.

In deze blogpost bekijken we drie populaire MDM-oplossingen voor kleine en middelgrote bedrijven: Microsoft Intune, Google Cloud Sync en AirWatch van VMware.

Mobile Device Management in het kort

  1. Mobile Device Management (MDM) is een systeem waarmee bedrijven mobiele apparaten die op hun netwerk zijn aangesloten, kunnen beheren en beveiligen.
  2. MDM-systemen omvatten doorgaans een servercomponent die wordt gebruikt om de mobiele apparaten te beheren en te controleren, en een clientcomponent die op de mobiele apparaten zelf wordt geïnstalleerd.
  3. MDM-systemen kunnen worden gebruikt om mobiele apparaten op afstand te controleren en te beheren, en om het beveiligingsbeleid op die apparaten af te dwingen.
  4. MDM-systemen kunnen bedrijven helpen hun gegevens te beveiligen door ervoor te zorgen dat alleen bevoegde gebruikers er toegang toe hebben en door ongeautoriseerde toegang tot bedrijfsnetwerken te voorkomen.
  5. MDM-systemen kunnen bedrijven ook helpen bij het volgen en beheren van mobiele apparaten en bij het oplossen van problemen met die apparaten.
  6. Mobile Device Management systemen zijn verkrijgbaar bij verschillende leveranciers, en er zijn verschillende soorten MDM-systemen op de markt.
  7. bedrijven moeten zorgvuldig hun behoeften overwegen voordat ze een MDM-systeem kiezen, aangezien er geen standaardoplossing voor alle bedrijven bestaat.

Voordelen MDM

De voordelen van Mobile Device Management (MDM) zijn onder andere:

  • Controle: Met MDM oplossingen kunnen organisaties bepalen wat gebruikers op hun mobiele toestellen kunnen doen, zoals het instellen van wachtwoordbeleid en het op afstand wissen van toestellen bij verlies of diefstal.
  • Beveiliging: MDM oplossingen kunnen helpen mobiele toestellen te beveiligen door het afdwingen van pascodes en andere beveiligingsmaatregelen, en door te controleren op verdachte activiteiten.
  • Zichtbaarheid: MDM oplossingen geven organisaties zicht op welke toepassingen op mobiele toestellen geïnstalleerd zijn, en hoe ze gebruikt worden. Dit kan helpen om kwaadaardige of ongeoorloofde activiteiten op te sporen.
Beheer van mobiele apparaten

Vormen van MDM

Er zijn twee hoofdtypen oplossingen voor Mobile Device Management (MDM): on-premises en cloud-gebaseerd.

On-premises MDM oplossingen worden geïnstalleerd op servers in het eigen datacenter van de organisatie.

Hierdoor kan de organisatie de toestellen zelf controleren en bewaken. Het vereist echter ook dat de organisatie de infrastructuur en de beveiliging van de oplossing beheert.

Cloud-gebaseerde MDM oplossingen worden gehost door een derde aanbieder en zijn voor de organisatie toegankelijk via het internet.

Dit neemt de last van het beheer van de infrastructuur van de organisatie weg, maar het betekent ook dat ze voor beveiliging en prestaties afhankelijk zijn van de aanbieder.

Microsoft Intune

Microsoft Intune is een cloud gebaseerde Mobile Device management oplossing die een uitgebreide set functies biedt om bedrijven te helpen hun mobiele apparaten te beheren. Met Intune kunnen bedrijven hun inventaris bijhouden, apps implementeren, instellingen configureren en meer.

Intune bevat ook functies zoals virusbescherming en wissen op afstand, wat handig kan zijn als een apparaat verloren of gestolen is.

Een van de voordelen van het gebruik van Intune is dat het naadloos integreert met andere Microsoft-producten zoals Office 365 en Azure Active Directory. Dit kan het voor bedrijven die al Microsoft-producten gebruiken gemakkelijker maken om met Intune aan de slag te gaan.

Een ander voordeel is dat Intune beschikbaar is als standalone product en als onderdeel van Microsofts Enterprise Mobility Suite (EMS), waartoe ook Azure Active Directory Premium en Azure Information Protection behoren. EMS kan een goede optie zijn voor bedrijven die een alles-in-één oplossing willen voor het beheer van hun mobiele apparaten, maar het vereist wel een abonnement op alle drie de producten.

Google Cloud Sync

Google Cloud Sync is een andere populaire MDM-oplossing voor kleine en middelgrote bedrijven. Cloud Sync biedt veel van dezelfde functies als andere Mobile Device Management oplossingen, zoals app deployment, inventarisbeheer, configuratiebeheer en meer.

Een voordeel van het gebruik van Cloud Sync is dat het naadloos integreert met andere Google-producten zoals Gmail en Calendar. Dit kan het voor bedrijven die al Google-producten gebruiken gemakkelijker maken om met Cloud Sync aan de slag te gaan.

Bovendien biedt Cloud Sync real-time updates, zodat u er altijd zeker van kunt zijn dat u de laatste informatie over uw mobiele apparaten krijgt.

AirWatch van VMware

AirWatch van VMware is een andere toonaangevende MDM-oplossing die robuuste mogelijkheden biedt voor het beheer van mobiele apparaten. AirWatch bevat functies zoals ondersteuning op afstand, app-beheer, contentbeheer en meer.

AirWatch biedt ook integratie met populaire productiviteitssuites zoals Office 365, zodat u gemakkelijk alle mobiele apparaten van uw bedrijf vanaf één plek kunt beheren. Een voordeel van AirWatch is de schaalbaarheid; het kan gemakkelijk worden geschaald omhoog of omlaag om de veranderende behoeften van uw bedrijf aan te passen.

Bovendien, AirWatch biedt 24/7 klantenondersteuning, zodat u altijd hulp kunt krijgen wanneer dat nodig is.

Bring Your Own Device (BYOD)

BYOD, of Bring Your Own Device, is een beleid waarbij werknemers hun persoonlijke mobiele toestellen mee naar het werk mogen nemen en ze voor werkgerelateerde activiteiten mogen gebruiken.

BYOD kan organisaties veel voordelen bieden, zoals kostenbesparing en verhoogde productiviteit. Het introduceert echter ook nieuwe beveiligingsrisico’s, en daarom wenden veel organisaties zich tot oplossingen voor Mobile Device Management (MDM) om mobiele toestellen te helpen beveiligen en beheren.

Mobile Device Management oplossingen kunnen helpen om ervoor te zorgen dat het BYOD beleid veilig en effectief wordt uitgevoerd.

Ze kunnen helpen bij het afdwingen van wachtwoordbeleid, het op afstand wissen van toestellen als ze verloren of gestolen zijn, en het traceren van de locatie van toestellen.

MDM oplossingen kunnen ook helpen bij de bescherming tegen malware en andere bedreigingen.

Conclusie

MDM is een essentieel hulpmiddel voor kleine en middelgrote bedrijven die hun mobiele apparaten effectief moeten beheren. Er zijn een aantal verschillende MDM-oplossingen op de markt, elk met zijn eigen kenmerken en mogelijkheden.

Bij het kiezen van een MDM-oplossing voor uw bedrijf is het belangrijk rekening te houden met uw specifieke behoeften en budget. In deze blogpost bekijken we drie populaire MDM-oplossingen voor kleine en middelgrote bedrijven: Microsoft Intune, Google Cloud Sync en AirWatch van VMWare. Afhankelijk van uw specifieke behoeften kan een van deze oplossingen beter geschikt zijn voor uw bedrijf dan de andere.

Als u op zoek bent naar een alles-in-één oplossing, kan EMS de beste optie zijn. Als u iets nodig heeft dat naadloos integreert met andere Google-producten, dan zou Cloud Sync de juiste keuze kunnen zijn. En als u op zoek bent naar iets schaalbaars of 24/7 klantenondersteuning nodig hebt, dan kan AirWatch het overwegen waard zijn.

Uiteindelijk zal de beste Mobile Device Management oplossing voor uw bedrijf afhangen van uw specifieke behoeften en budget.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.