Bring your own device

Mobile Device Management

Dit artikel gaat over Mobile Device Management (MDM), wat het is, hoe het werkt, de voordelen en verschillende vormen van MDM.

Wat is Mobile Device Management (MDM)?

Mobile Device Management (MDM) is een verzamelnaam voor oplossingen waarmee organisaties mobiele toestellen kunnen controleren, beveiligen en bewaken.

Het kan functies omvatten als een wachtwoordbeleid voor het hele toestel, mogelijkheden voor wissen op afstand, en de mogelijkheid om de locatie van verloren of gestolen toestellen te traceren.

MDM oplossingen kunnen zowel on-premises als in de cloud ingezet worden.

Hoe werkt MDM in de praktijk?

MDM oplossingen werken door een agent te installeren op elk mobiel toestel dat door de organisatie beheerd wordt. Met deze agent kan de organisatie het apparaat controleren, beveiligen, en de activiteit ervan bewaken.

De agent kan ook waarschuwingen naar de organisatie sturen wanneer een toestel verloren of gestolen is.

Voordelen MDM

De voordelen van Mobile Device Management (MDM) zijn onder andere:

• Controle: Met MDM oplossingen kunnen organisaties bepalen wat gebruikers op hun mobiele toestellen kunnen doen, zoals het instellen van wachtwoordbeleid en het op afstand wissen van toestellen bij verlies of diefstal.
  • Beveiliging: MDM oplossingen kunnen helpen mobiele toestellen te beveiligen door het afdwingen van pascodes en andere beveiligingsmaatregelen, en door te controleren op verdachte activiteiten.
  • Zichtbaarheid: MDM oplossingen geven organisaties zicht op welke toepassingen op mobiele toestellen geïnstalleerd zijn, en hoe ze gebruikt worden. Dit kan helpen om kwaadaardige of ongeoorloofde activiteiten op te sporen.

Vormen van MDM

Er zijn twee hoofdtypen oplossingen voor Mobile Device Management (MDM): on-premises en cloud-gebaseerd.

On-premises MDM oplossingen worden geïnstalleerd op servers in het eigen datacenter van de organisatie.

Hierdoor kan de organisatie de toestellen zelf controleren en bewaken. Het vereist echter ook dat de organisatie de infrastructuur en de beveiliging van de oplossing beheert.

Cloud-gebaseerde MDM oplossingen worden gehost door een derde aanbieder en zijn voor de organisatie toegankelijk via het internet.

Dit neemt de last van het beheer van de infrastructuur van de organisatie weg, maar het betekent ook dat ze voor beveiliging en prestaties afhankelijk zijn van de aanbieder.

Bring Your Own Device (BYOD)

BYOD, of Bring Your Own Device, is een beleid waarbij werknemers hun persoonlijke mobiele toestellen mee naar het werk mogen nemen en ze voor werkgerelateerde activiteiten mogen gebruiken.

BYOD kan organisaties veel voordelen bieden, zoals kostenbesparing en verhoogde productiviteit. Het introduceert echter ook nieuwe beveiligingsrisico’s, en daarom wenden veel organisaties zich tot oplossingen voor Mobile Device Management (MDM) om mobiele toestellen te helpen beveiligen en beheren.

MDM oplossingen kunnen helpen om ervoor te zorgen dat het BYOD beleid veilig en effectief wordt uitgevoerd.

Ze kunnen helpen bij het afdwingen van wachtwoordbeleid, het op afstand wissen van toestellen als ze verloren of gestolen zijn, en het traceren van de locatie van toestellen.

MDM oplossingen kunnen ook helpen bij de bescherming tegen malware en andere bedreigingen.

Ontvang 15 tips tegen datalek

Vul hieronder uw gegevens en ontvang 15 tips om datalekken te voorkomen in uw mailbox

• Door op versturen te klikken gaat u akkoord met onze privacyverklaring.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uw gegevens zijn veilig

Datalek voorkomen?

Wilt u 15 tips hoe u effectief datalekken in uw organisatie voorkomt?