De term “Malvertising” is een term die je niet vaak hoort, maar waar wel veel gevaar in schuilt. Wat houdt het precies in? En hoe kunt u zich ertegen beschermen? In dit artikel lichten we het toe.
Wat is malvertising?
Malvertising is een vorm van online adverteren waarbij kwaadaardige code wordt gebruikt. Het is de gevaarlijkste vorm van malware omdat het uw computer kan infecteren zonder dat u het merkt.
De advertenties zijn meestal verborgen in banners en pop-ups, en zijn voorzien van codes die plug-ins, virussen en tracking cookies installeren op computers wanneer deze websites bezocht worden. Deze oplichtingstechniek treft zowel mobiele apparaten als desktopcomputers.
Malvertising is uiterst gevaarlijk omdat het virussen op uw computer kan installeren zonder dat u het weet, en deze virussen kunnen cybercriminelen de kans geven om de controle over uw apparaat over te nemen.
De malware kan ook worden gebruikt voor andere kwaadaardige doeleinden, zoals het bespioneren van online activiteiten of het stelen van identiteiten door toegang te krijgen tot persoonlijke informatie zoals wachtwoorden en bankgegevens.
Hoe werkt malvertising?
Malvertising is het gebruik van banneradvertenties op een website om uw computer te infecteren met malware of spyware.
Dit type malware is afkomstig van verschillende bronnen, waaronder banner reclamenetwerken, video streaming sites en zoekmachines. Dit is de laatste jaren een steeds groter probleem geworden voor webgebruikers door de opkomst van nieuwe, agressievere soorten malware zoals ransomware.
Zoekmachine als Google en Yahoo!, die gewoonlijk een goede reputatie hebben als het op advertenties aankomt, blijken soms ook te zijn aangetast door malvertising.
Malvertising voorkomen
Omdat veel malvertising hun schade al tijdens het laden aanrichten, is alleen niet klikken onvoldoende. Om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van deze vorm van cybercriminaliteit, kunt u de volgende aanbevelingen voor cybersecurity volgen:
- Antivirussoftware – Een betrouwbaar antivirusprogramma beschermt u tegen malware, cyberaanvallen die plaatsvinden wanneer u iets downloadt of wanneer iemand iets op uw computer installeert zonder uw toestemming. Het kan u zelfs helpen om van de malware af te komen als deze al op uw telefoon of computer is binnengedrongen.
- Geüpdatet systemen – Software-updates lossen vaak beveiligingsproblemen op. De manier om uzelf te beschermen is door uw software altijd te updaten.
- Veilige browser – In veilige browsers zijn speciale functies opgenomen om extra bescherming te bieden tegen internetgevaren zoals malvertising en phishing.
- Adblocker – Het blokkeren van advertenties in de browser voorkomt het verschijnen van kwaadaardige software.
- HTTPS verbinding – Leer hoe u frauduleuze websites kunt opsporen, zoals websites die niet zijn beveiligd met HTTPS-encryptie.
- Browserplugins uitschakelen – U kunt de standaard plug-ins wijzigen in de instellingen van de browser. Aangezien plug-ins vaak worden misbruikt voor malvertising-aanvallen, kunt u ze vermijden door ze uit te schakelen.
Malvertising vs Adware
Malvertising en adware zijn twee verschillende soorten computerinfecties.
Malvertising is een geraffineerde vorm van malware die computers aanvalt met behulp van advertenties via het web. De advertenties maken dan gebruik van kwetsbaarheden in uw systeem.
Advertenties kunnen door de malvertising-software ook in legitieme online inhoud worden ingevoegd, wat tot privacy problemen kan leiden en voor adverteerders een uiterst kostbaar probleem kan vormen.
Adware is een vorm van malware die uw computer infecteert en reclame toont die anders niet zou worden getoond. Adware kan leid tot het zichtbaar maken van ongewenste advertenties wanneer u iets downloadt dat adware installeert op uw computer, die vervolgens de advertenties doet verschijnen.