In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Big Data

Licentie

Dit artikel draait om de vraag wat een licentie is, wat voor soorten licenties er zijn en hoe je een licentie krijgt

Wat is een licentie?

Een licentie is een juridische overeenkomst die een partij het recht geeft eigendom van een ander te gebruiken. Dat kan intellectueel eigendom zijn, zoals een idee, uitvinding, handelsmerk of auteursrecht.

Een licentie kan ook toestemming geven aan een ander om iets te doen, zoals commercialiseren. De andere partij bij de transactie (de licentiehouder) betaalt een vergoeding in ruil voor dit voorrecht en kan andere voorwaarden opgelegd krijgen voor het gebruik van het eigendom.

Zo mag hij bijvoorbeeld zijn product niet buiten een bepaalde geografische regio verkopen of het alleen op bepaalde manieren gebruiken. Licenties worden vaak door ondernemingen gebruikt wanneer zij toegang tot intellectuele eigendom van andere ondernemingen nodig hebben om producten te vervaardigen zonder die zelf van nul af aan te moeten ontwikkelen.

Soorten licenties

Er zijn verschillende soorten licenties die verleend kunnen worden. De drie meest voorkomende soorten zijn:

  1. Exclusieve licentie: Een exclusieve licentie is een licentie waarbij de licentiehouder de enige is die het intellectuele eigendom mag gebruiken.
  2. Niet-exclusieve licentie: Een niet-exclusieve licentie is een licentie waarin meer dan één persoon het intellectuele eigendom kan gebruiken.
  3. Royalty-dragende licentie: Een royalty-dragende licentie is een licentie waarbij de licentienemer een financiële vergoeding (royalty’s) aan de licentiegever betaalt in ruil voor het gebruik van het intellectuele eigendom.
Handdruk tussen twee partijen die symboliseert de overeenkomst of contract dat met een licentie samen gaat.

Hoe krijg je een licentie

Wanneer je andermans intellectuele eigendom (zoals een handelsmerk, model, auteursrecht of patent) wilt gebruiken, moet je een licentie van de eigenaar krijgen.

Het proces om een licentie te krijgen is niet altijd even eenvoudig, en er zijn een paar dingen die je in het oog moet houden: – Je kunt een licentie krijgen via een overeenkomst of contract met de eigenaar.

  • Als je een licentie krijgt, is het belangrijk te weten welke rechten er bij de licentie horen. Sommige licenties staan bijvoorbeeld het gebruik van het intellectuele eigendom alleen toe op bepaalde gebieden of voor bepaalde doeleinden.
  • Een licentie heeft meestal specifieke voorwaarden en beperkingen over hoe de intellectuele eigendom gebruikt kan worden.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.