In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Access point

Internet

Het internet is een van de belangrijkste uitvindingen in de geschiedenis van de mensheid. Het bestaat al bijna 60 jaar en wordt door miljarden mensen over de hele wereld gebruikt.

Het internet heeft de manier veranderd waarop we leven, werken en communiceren. Het heeft ook de manier veranderd waarop we leren en denken.

Internet

Wat is internet

Het internet is een uitgebreid en complex systeem dat computers over de hele wereld met elkaar verbindt. Het bestaat al bijna 60 jaar en wordt door miljarden mensen gebruikt.

Geen enkele persoon of organisatie heeft volledige controle over het netwerk. Dit “gedecentraliseerde” systeem is een belangrijk deel van wat het Internet bijzonder maakt.

Het Internet kun je zien als een stel apparaten die met elkaar verbonden zijn in een groot netwerk. In de praktijk wordt informatie niet rechtstreeks tussen computers verzonden – het komt van één plaats en wordt door veel verschillende delen geleid tot het zijn bestemming bereikt.

Het precieze pad van bron naar eindpunt varieert van de ene verzending tot de andere, afhankelijk van welke verbindingen op een bepaald moment beschikbaar zijn.

Hoe lang bestaat het al

Het internet bestaat al heel lang. Het ontstond voor het eerst in de jaren ’60 als een manier om verschillende computers met elkaar te verbinden. Pas in de jaren ’90 begon het populair te worden, en nu gebruikt zo’n beetje iedereen het.

Het internet kan gebruikt worden om informatie op te zoeken en met mensen over de hele wereld te communiceren. Er zijn veel verschillende soorten websites die informatie bevatten over verschillende onderwerpen. Er zijn bijvoorbeeld websites over muziek, populaire cultuur, politiek en zelfs recepten!

Mensen gebruiken het internet ook om met elkaar in contact te komen via sociale media als Facebook of Twitter of door hun telefoon te gebruiken. Bijna iedereen heeft een telefoon die hem met het internet verbindt.

Bekijk hieronder een infographic over de historie van het internet.

Een overzicht van de historie van het internet. Van het allereerste begin tot 2019.

Wie heeft het internet gemaakt

Het internet werd oorspronkelijk in het begin van de jaren ’60 gemaakt door een man die Leonard Kleinrock heette. Hij en een team onderzoekers van de UCLA waren de eersten die een bericht van de ene computer naar de andere konden zenden.

De boodschap was “LOGIN” en het kostte ze slechts een uur om het bericht te versturen. Ze werkten hier een tijdje aan en konden berichten door computers van twee andere universiteiten laten gaan: De Universiteit van Utah en het Stanford Research Institute.

Later, in 1969, creëerden computerprogrammeurs Robert Kahn en Vint Cerf TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol), waar deze berichten over reisden; daarmee kon elke computer met een IP adres verbinding maken met een andere computer met een IP adres.

Hoe zal het zich blijven ontwikkelen

Het internet heeft een lange weg afgelegd sinds het voor het eerst ontstond in de jaren ’60. Het heeft zich voortdurend ontwikkeld en veranderd om aan de behoeften van zijn gebruikers te voldoen.

Ook in de toekomst zal het zich blijven ontwikkelen en veranderen om aan de behoeften van zijn gebruikers te voldoen. Dit zal onder meer inhouden: meer geavanceerde veiligheidsmaatregelen, hogere snelheden en gebruiksvriendelijker interfaces.

In 2008 werd het internet wereldwijd door naar schatting 1,94 miljard mensen gebruikt om informatie te zoeken en met elkaar te communiceren. Ondertussen, in 2022, maken er al ruim 6 miljard mensen gebruik van het internet. De helft van deze internet gebruikers doen dat via een mobiel apparaat.

Naarmate het internet zich verder ontwikkelt, zullen de activiteiten van gebruikers op het web verder gepersonaliseerd en aangepast kunnen worden op basis van individuele voorkeuren en interesses.

Om je een kort idee te geven van wat de toekomst ons kan brengen wat betreft de verdere ontwikkeling ervan, volgen hier enkele voorbeelden:

  • Mensen over de hele wereld zullen hun mobiele toestellen zoals smartphones en tablets vaker gebruiken dan computers;
  • Webpagina’s zouden nog sneller kunnen laden nu Google een verbeterd indexeringsalgoritme heeft ingevoerd;
  • Computers zullen via snellere en betrouwbaardere Wi-Fi-verbindingen met het Internet verbonden zijn.
Internet

Conclusie

Het Internet bestaat al heel lang, en het blijft zich ook vandaag nog ontwikkelen. Dit komt doordat mensen steeds op zoek zijn naar nieuwe en betere manieren om het te gebruiken. In de toekomst zal het blijven evolueren om aan de behoeften van de gebruikers te voldoen.

Tot nu toe hebben meer dan 6 miljard mensen toegang tot het internet, en dit aantal zal in de komende jaren alleen maar toenemen. Als zodanig is het belangrijk dat bedrijven – zowel online als offline – zich bewust zijn van deze veranderingen, zodat ze concurrerend kunnen blijven in een steeds groter wordende digitale wereld.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.