In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Back-up

Inlogcode

In dit artikel leggen we uit wat een inlogcode is, waarom je het hebt en wanneer je het gebruikt

Wat is een inlogcode?

Een inlogcode is een unieke reeks cijfers en letters die je gebruikt om in te loggen op je account. Het is iets anders dan je wachtwoord, dat gebruikt wordt om je accountgegevens te beschermen. Je moet je inlogcode invoeren telkens als je op je account wilt inloggen.

Dit systeem helpt je je account veilig te houden door te verzekeren dat alleen jij er toegang toe hebt. Het stelt ons ook in staat de activiteit op je account te volgen en eventuele problemen op te lossen.

Waarom heb ik ze en wanneer moet ik ze gebruiken

De meeste websites vereisen dat je een inlogcode invoert om toegang tot je account te krijgen. Deze code wordt je meestal in een sms of e-mail toegestuurd, en het is belangrijk dat je hem veilig en vertrouwelijk bewaart. Je moet je inlogcode alleen gebruiken als je op een computer bent die je vertrouwt, en hem nooit aan iemand anders geven. Waar zijn inlogcodes voor?

Inlogcodes zorgen ervoor dat alleen jij je account kunt openen. Als iemand je wachtwoord probeert te raden, worden ze tegengehouden door je inlogcode. Inlogcodes zijn soms ook nodig nadat je drie keer achter elkaar je wachtwoord verkeerd hebt ingevoerd – dit heet een ‘poging tot vergrendeling’.

Wat als iemand anders mijn inlogcode kent, wat moet ik dan doen

Als je denkt dat iemand anders je inlogcode kent, raden we je aan die onmiddellijk te veranderen. Om je inlogcode te veranderen ga je naar de “Instellingen” pagina en kies je “Wijzig wachtwoord”.

Let er dan op dat je daarna altijd voor een veilig wachtwoord kies. Een veilig wachtwoord bestaat uit meerdere cijfers, letters, hoofdletters en vreemde tekens. Hoe langer het wachtwoord is, en daarbij niet gelieerd is jou als persoon, hoe moeilijker het wachtwoord te raden is.

Beveiligingstips voor je inlogcode

Je inlogcode is een belangrijk deel van je beveiliging. Hier zijn wat tips om hem veilig te houden:

  • Deel hem met niemand.
  • Schrijf hem niet op waar anderen hem kunnen zien.
  • Gebruik nooit dezelfde inlogcode voor meerdere accounts.
  • Zorg dat je uitlogt uit je account als je klaar bent met het gebruik ervan.
  • Maak gebruik van meervoudige authenticatie (MFA) als dat mogelijk is.
  • Zorg voor een wachtwoord van minimaal 12 tekens lang. Dat maakt jouw wachtwoord tot 80 miljoen keer zo sterk als met 8 tekens.

Je weet nu beter wat logincodes zijn, waarom je ze nodig hebt en hoe je je account veilig kunt houden. Als iemand toegang heeft tot je inlogcode of wachtwoord, is het belangrijk dat hij die zo snel mogelijk verandert!

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.