In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Access point

Incident respons

Dit artikel gaat over incident response, wat het is, waarom je een plan moet maken en hoe je dat maakt.

Wat is incident response?

Een incident response is het proces dat de stappen uitzet die nodig zijn in geval van een inbreuk op de beveiliging. Het doel van een incident response is de schade te beperken en de kans op gegevensverlies te verkleinen.

Incident response plan

Incident response wordt samengevat in een plan. Een effectief plan voor incidentenbestrijding moet het volgende bevatten: contactinformatie voor al het betrokken personeel, stapsgewijze instructies voor het reageren op een inbreuk op de beveiliging, en een lijst van hulpbronnen die voor hulp kunnen worden ingeroepen.

Waarom een incident response plan?

Eerst en vooral kan het helpen om de schade bij een inbreuk op de beveiliging te beperken. Een effectief plan bevat stapsgewijze instructies om op een inbraak te reageren, en een lijst van bronnen die voor hulp kunnen worden ingeroepen. Dit kan helpen om het risico van gegevensverlies te beperken en de aangerichte schade te minimaliseren.

Een plan voor incidentenbestrijding kan ook helpen om de communicatie tussen personeelsleden te verbeteren. Bij een inbreuk is het van essentieel belang dat alle personeelsleden weten wat hun rol is en welke stappen moeten worden ondernomen.

Een effectief plan zal ervoor zorgen dat iedereen op dezelfde golflengte zit en weet wat te doen in geval van een inbreuk op de beveiliging.

Opzetten van een incident response plan

De eerste stap is het identificeren van al het personeel dat bij de reactie betrokken zal zijn. Dit omvat zowel personen die verantwoordelijk zullen zijn voor het reageren op de inbreuk, als degenen die verantwoordelijk zullen zijn voor het onderzoeken van het incident en het herstellen van de systemen.

De volgende stap is het opstellen van stapsgewijze instructies voor het reageren op een inbreuk op de beveiliging. Deze instructies moeten zowel de stappen bevatten die onmiddellijk na een inbreuk genomen moeten worden, als de stappen die genomen moeten worden om het incident te onderzoeken en de systemen te herstellen.

De laatste stap is het opstellen van een lijst van bronnen die opgeroepen kunnen worden

Hoe beperk je zoveel mogelijk de schade?

Er zijn verschillende stappen die genomen kunnen worden om de schade te beperken en het risico van gegevensverlies bij een beveiligingsinbreuk te verminderen.

De eerste stap is ervoor te zorgen dat alle personeelsleden op de hoogte zijn van het incident response plan en weten wat hun rol is in geval van een inbreuk.

De volgende stap is de getroffen systemen zo snel mogelijk te beveiligen. Dit omvat het isoleren van de systemen van het netwerk en het uitschakelen van alle accounts.

De derde stap is te beginnen met het onderzoeken van het incident (zie bovenstaand). De laatste stap is het nemen van corrigerende maatregelen.

Dit omvat het herstellen van de aangerichte schade en het invoeren van extra veiligheidsmaatregelen om toekomstige inbreuken te voorkomen.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.