In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Access point

ICT-netwerk

Dit artikel gaat over een ICT-netwerk, wat het is, hoe het werkt, belangrijke aandachtspunten en het opzetten van een ICT-netwerk.

Wat is een ICT-netwerk?

ICT netwerken zijn een belangrijk deel van ons leven. Ze stellen ons in staat contact te leggen met vrienden en familie, toegang te krijgen tot het internet, en op de hoogte te blijven van actuele gebeurtenissen.

Maar wat is een ICT netwerk nu precies? En hoe werken ze?

ICT staat voor informatie- en communicatietechnologie. Een netwerk is een groep van twee of meer toestellen die met elkaar verbonden zijn om gegevens of bronnen te delen.

Een ICT netwerk is dus een verzameling onderling verbonden toestellen die gebruikt worden om te communiceren en/of informatie te delen.

De meeste ICT netwerken gebruiken of het internet of een telecommunicatie-infrastructuur als ruggengraat.

Het internet biedt een wereldwijd communicatieplatform, terwijl telecommunicatie-infrastructuren hogere datasnelheden mogelijk maken en grotere gebieden kunnen bestrijken.

Netwerkapparatuur

Hoe werkt een ICT-netwerk?

ICT netwerken maken gebruik van allerlei apparaten om te communiceren en informatie te delen. Deze apparaten kunnen computers, smartphones, tablets, en zelfs slimme TV’s zijn.

De apparaten in een ICT netwerk zijn met elkaar verbonden via verschillende methoden. De meest voorkomende methoden zijn bedrade verbindingen (Ethernet kabels) en draadloze verbindingen (Wi-Fi).

Bijvoorbeeld: wanneer je vanaf je toestel een bericht zendt of het internet opgaat, wordt het verzoek via het netwerk naar de gewenste bestemming gestuurd.

Het verzoek wordt dan verwerkt en het antwoord wordt teruggestuurd naar je toestel.

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van een ICT-netwerk?

Enkele van de belangrijkste aandachtspunten voor een ICT netwerk zijn de volgende:

 • De toestellen die gebruikt worden om met het netwerk te verbinden
 • Het soort netwerkverbinding (bekabeld of draadloos)
 • De ruggengraat van het netwerk (internet- of telecommunicatie-infrastructuur)
 • Hoe de toestellen met elkaar verbonden zijn
 • De soorten gegevens die gedeeld en/of gecommuniceerd worden
2891

Opzetten van een ICT-netwerk

Een netwerk opzetten is niet zo moeilijk als je misschien denkt. In feite zijn er een aantal manieren waarop je dat kunt doen. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende methoden.

Bekabelde verbindingen gebruiken ethernet kabels om apparaten met elkaar te verbinden. Dit is de meest voorkomende soort verbinding en is ideaal voor kleine tot middelgrote netwerken.

Draadloze verbindingen gebruiken radiofrequenties om toestellen met elkaar te verbinden. Dit is de meest gebruikte soort verbinding voor grote netwerken en is ideaal voor toestellen die niet dicht bij elkaar staan.

Het belangrijkste voordeel van draadloze verbindingen is dat ze het mogelijk maken dat apparaten overal binnen het bereik van het netwerk geplaatst kunnen worden. Ze zijn echter ook gevoeliger voor storingen dan bekabelde verbindingen.

Netwerken en security

Netwerken zijn kwetsbaar, indien niet goed beveiligd, voor beveiligingsrisico’s. Hackers kunnen deze kwetsbaarheden uitbuiten om gegevens te stelen of netwerken te beschadigen.

Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen om je netwerk te beveiligen. Hier zijn een paar tips:

 • Gebruik sterke wachtwoorden en verander ze regelmatig
 • Gebruik Multi-factor authenticatie (MFA)
 • Installeer beveiligingssoftware en werk die regelmatig bij
 • Wees voorzichtig met wat je downloadt en opent
 • Deel je wachtwoorden of inloggegevens niet met anderen
 • Gebruik een firewall om je netwerk te beschermen tegen ongeoorloofde toegang

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.