Encryptie

Hybride cloud

Dit artikel gaat over een hybride cloud, het verschil tussen on-premisses, private en public cloud, de voordelen van een hybride cloud en hoe u dit zelf in kunt zetten.

Wat is een hybride cloud

Een hybride cloud is een cloud computing omgeving die gebruik maakt van een mix van on-premises, private cloud en off-premises, publieke cloud diensten. Het stelt organisaties in staat om meerdere modellen en locaties te gebruiken voor hun computing resources en gegevens.

On-premises, private en public cloud

Voor de volledigheid lichten we kort bovengenoemde termen toe.

On-premises: Een computerhulpbron die zich fysiek bij de organisatie bevindt. Private cloud: Een computerhulpbron die alleen door de organisatie gebruikt wordt. Public cloud: Een computerhulpbron die ter beschikking van het grote publiek wordt gesteld.

Een mix van deze oplossingen maakt een hybride cloud.

Voordelen hybride cloud

Enkele van de voordelen van het gebruik van een hybride cloud omgeving zijn:

  • Hybride clouds bieden flexibiliteit, zodat je geen verplichtingen aan één aanbieder hoeft aan te gaan.
  • Hybride clouds bieden meer mogelijkheden en lagere kosten voor IT infrastructuur.
  • Hybride clouds kunnen de bedrijfscontinuïteit en het herstel na rampen (BCDR) helpen verbeteren.

Hybride cloud voor uw organisatie?

Wanneer moet je een hybride cloud overwegen? Organisaties zouden de inzet van een hybride cloud moeten overwegen wanneer ze een goedkope infrastructuur nodig hebben die snel kan worden opgeschaald, maar ook de beveiliging en controle van on-premise implementaties willen.

Je kunt in je hybride cloud verschillende soorten diensten gebruiken, zoals IaaS, PaaS of SaaS. Bijvoorbeeld: IaaS: Je implementeert virtuele machines (VM’s) in plaats van fysieke apparaten. PaaS: Je zet je toepassingen in op een vooraf geconfigureerd platform. SaaS: Je abonneert je op een cloud dienst die centraal gehost en onderhouden wordt door een derde.

Denk aan security

Als je een hybride cloud gebruikt, is het belangrijk dat de hele infrastructuur aan je beveiligingseisen voldoet. Dat houdt in dat je een communicatiemethode gebruikt waarmee je je omgeving veilig kunt beheren, zoals VPN of SSL.

Een best practice voor het opzetten van hybride clouds is om gegevens veilig te houden door verkeer door een firewall op locatie te filteren voordat je het naar het openbare netwerk stuurt.

Een andere best practice voor het opzetten van hybride clouds is het instellen van verschillende subnetten/VLANs in je publieke cloud account zodat er geen IP conflicten zijn.

Aandachtspunten bij migratie naar de hybride cloud

Als je met een hybride cloud werkt, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden om het meeste uit de setup te halen

  1. Gebruik meerdere providers. Dit geeft je meer flexibiliteit en opties als het gaat om disaster recovery
  2. Maak gebruik van automatisering en zelfbedieningshulpmiddelen. Dit maakt het gemakkelijker om je middelen te beheren en ze naar behoefte in te stellen
  3. Heb een plan voor het verbinden van on-premises middelen met de publieke cloud. Dit zal ervoor zorgen dat gegevens toegankelijk zijn en toepassingen naar behoefte kunnen draaien
  4. Maak back-ups van gegevens en toepassingen in beide omgevingen. Dit zorgt voor een extra beschermingslaag in geval van een ramp of ongeplande downtime.

Of, voel je je erg prettiger bij om dit uit te besteden? Klop dan aan bij een IT-partij gespecialiseerd in clouddiensten.

De toekomst van hybride cloud

De toekomst van hybride cloud ziet er rooskleurig uit. Steeds meer organisaties stappen over op hybride clouds, en het aantal aanbieders neemt toe. Dit maakt meer keuze en variëteit mogelijk als het gaat om diensten en prijzen. Bovendien wordt de technologie steeds geavanceerder, waardoor het gemakkelijker wordt om middelen te beheren en gegevens veilig te houden.

Naarmate meer bedrijven naar de cloud overstappen, zal de behoefte aan hybride clouds blijven toenemen. De voordelen van een hybride aanpak van IT beheer zijn duidelijk, en de trend zal de komende jaren waarschijnlijk doorzetten.

Ontvang 15 tips tegen datalek

Vul hieronder uw gegevens en ontvang 15 tips om datalekken te voorkomen in uw mailbox

  • Door op versturen te klikken gaat u akkoord met onze privacyverklaring.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uw gegevens zijn veilig

Datalek voorkomen?

Wilt u 15 tips hoe u effectief datalekken in uw organisatie voorkomt?