In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Hacken

Hacken

Hacken is een term die de laatste tijd nogal eens in de mond wordt genomen. Het komt steeds vaker voor in de media, maar wat betekent hacken eigenlijk?

In deze blogpost bespreken we enkele manieren waarop u zich kunt beschermen tegen hackers!

Wat is hacken?

Hacken betekent dat je zonder toestemming toegang krijgt tot de gegevens van iemand anders via hun computernetwerken.

Tegenwoordig kan hacken om vele manieren gebeuren: van het platleggen of misbruiken van websites tot het stelen van gevoelige informatie zoals wachtwoorden en creditcardnummers.

Gevolgen van hacken

De gevolgen van hacken kunnen uiteenlopend zijn. Het kan leiden tot cyberpesten, identiteitsdiefstal, imitatie, en erger.

Cyberpesten is het verbaal of psychologisch misbruiken van anderen door met hun gebreken te spotten of hen te bedreigen.

Identiteitsdiefstal is het stelen van iemands persoonlijke informatie om aankopen te doen of op een andere manier de identiteit van die persoon te misbruiken.

Wanneer je je online voordoet als iemand anders, doe je dat om iets van hen te verkrijgen of om hen schade te berokkenen.

Nog erger is dat hacken kan leiden tot een cyberaanval. Een cyberaanval is het gebruik van computernetwerken en andere elektronische apparatuur om informatie te verkrijgen, hun infrastructuur te beschadigen of zelfs dodelijke slachtoffers te maken.

Dit soort activiteiten kan als zeer ernstig worden beschouwd vanwege de gevolgen die het kan hebben voor een land of organisatie.

Hacken

Hack voorkomen

Er zijn veel manieren waarop je jezelf kunt beschermen tegen cybercriminelen. Je moet altijd voorzichtig zijn met het klikken op links of bijlagen in e-mails.

Als je een goed antivirussoftware gebruikt, zal de hackpoging worden herkend en geblokkeerd.

Als u een firewall hebt, zijn uw gegevens beter beschermd tegen misbruik door cybercriminelen buiten het netwerk van een organisatie of bedrijf.

Bovendien zijn er manieren om hackpogingen te detecteren die mogelijk niet door software worden gedetecteerd: bijvoorbeeld doordat hackers verschillende wachtwoorden uitproberen en andere trucs gebruiken om toegang te krijgen tot priv├ęgegevens en accounts.

Zorg er daarom voor dat je sterke wachtwoorden gebruikt (gebruik hetzelfde wachtwoord niet voor verschillende accounts!) zodat ze niet direct in al je persoonlijke profielen kunnen!

Maak gebruik van multifactor authenticatie (MFA) voor je accounts . Door gebruik te maken van MFA zal het moeilijker zijn om in te breken in uw account.

Cybersecurity is een belangrijk aspect van het internet, en het is van essentieel belang dat men zich hiervan bewust is.

Hacker

Hoe gaat een hacker te werk?

Hackers gebruiken verschillende methoden om in een computersysteem binnen te dringen. Methoden zijn onder meer Brute force attack, achterdeurtjes of zwakke plekken in de beveiliging, en social engineering.

Hackers gebruiken een programma dat Remote Access Trojan (RAT) wordt genoemd. Dit is een malware programma die schadelijke software installeert op de computer.

Als deze malware eenmaal is geïnstalleerd, kan de hacker uw computer gebruiken om dingen te doen die u niet wilt.

Phishing is een andere methode om persoonlijke informatie te stelen of schadelijke software te installeren.

Een phishing-aanval is een poging om gevoelige informatie, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en creditcardnummers te stelen door zich in elektronische communicatie voor te doen als een bekende organisatie. Vaak gebeurd dit door een mail te sturen met een link waarop geklikt moet worden.

Ben je benieuwd hoe een phising aanval in zijn werk gaat? In dit blog krijg je een kijkje door de ogen van een hacker.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.