In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Cybersecurity

Firewall

Dit artikel gaat over wat een firewall is, verschillende soorten, welke voordelen er zijn en hoe een firewall werkt.

Wat is een firewall?

Een firewall is een systeem of een groep systemen die ontworpen zijn om je computernetwerk te beschermen tegen ongeoorloofde toegang en vijandige activiteiten vanaf het Internet. Ze werken door inkomend en uitgaand verkeer te blokkeren op basis van vooraf bepaalde regels, die aangepast kunnen worden aan de specifieke behoeften van je organisatie.

Zakelijke telefonie

Soorten firewalls – hardware en software

Er zijn twee soorten firewalls: hardwarematige en softwarematige. Hardwarematige firewalls zijn speciale stukjes hardware die speciaal ontworpen zijn om computernetwerken te beschermen tegen ongeoorloofde toegang en vijandige activiteiten. Softwarematige firewalls zijn toepassingen die op servers of werkstations draaien en je computernetwerk kunnen beschermen tegen ongeoorloofde toegang en vijandige activiteiten.

Wat zijn de voordelen van een firewall?

De voordelen van een firewall zijn dat hij kan helpen je computer te beschermen tegen ongeoorloofde toegang, je privacy te beschermen, en je computer te beschermen tegen aanvallen. Bovendien kunnen firewalls aangepast worden aan de specifieke behoeften van je organisatie, wat extra bescherming voor je netwerk kan bieden.

Hoe werkt een firewall

Firewalls werken door al het verkeer dat er doorheen gaat te inspecteren, en ze kunnen ingesteld worden om verkeer toe te laten of te blokkeren op basis van een aantal criteria. Inkomend verkeer kan geblokkeerd worden op basis van het bronadres, het bestemmingsadres, het poortnummer, het protocol, of de toepassing. Uitgaand verkeer kan geblokkeerd worden op basis van het bestemmingsadres, het poortnummer, of het protocol.

Firewalls kunnen ook gebruikt worden om je computer tegen aanvallen te beschermen door ongeoorloofde toegang tot je netwerk te verhinderen. Ze kunnen ook helpen om je privacy te beschermen door te voorkomen dat anderen je verkeer afluisteren.

Firewall

Let op!

Een van de meest voorkomende fouten is de firewall niet goed instellen. Dit kan je computernetwerk kwetsbaar maken voor aanvallen. Een andere veelgemaakte fout is het niet regelmatig bijwerken van je firewall regels. Ook dit kan je computernetwerk kwetsbaar maken voor aanvallen. Voer updates ook door!

Geen antivirussoftware

Het is ook belangrijk te onthouden dat firewalls geen vervanging zijn voor antivirussoftware. Antivirussoftware biedt bescherming tegen virussen en andere malware, terwijl firewalls bescherming bieden tegen ongeoorloofde toegang en vijandige activiteiten vanaf het Internet.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.