Dit artikel gaat over een extranet, wat het is, wat de voordelen zijn en hoe je het op zet.
Wat is een extranet?
Extranetten zijn private netwerken die veilige communicatie tussen twee of meer organisaties mogelijk maken. Extranetten kunnen voor allerlei doeleinden gebruikt worden, zoals het delen van vertrouwelijke informatie, de coördinatie van werkprojecten, en het beheer van klantenrelaties.
Wat zijn de voordelen van een extranet?
Het voordeel van een extranet is dat het een veilige manier biedt voor verschillende afdelingen om informatie te delen. Het biedt ook een manier om mensen van buiten de organisatie toegang te geven tot informatie. Bovendien is het gemakkelijk op te zetten en vereist het een minimale configuratie.
Internet – Intranet – Extranet
Er zijn een aantal dingen die je over extranetten moet weten voordat je kunt beslissen of ze de juiste oplossing voor je bedrijf zijn. Eerst is het belangrijk de verschillende soorten extranetten te begrijpen. Er zijn twee hoofdtypen: intranet-extranet en internet-extranet. Intranet-extranetten zijn netwerken die twee of meer interne netwerken met elkaar verbinden, terwijl internet-extranetten netwerken zijn die twee of meer externe netwerken met elkaar verbinden.
Ten tweede is het belangrijk dat je een goed inzicht hebt in de voor- en nadelen van extranetten. Extranetten besparen geld omdat het niet nodig is dat elke organisatie zijn eigen aparte netwerk opzet. De beveiligingskosten die met een extranet gemoeid zijn, zijn echter meestal hoger dan de kosten van het beheer van twee afzonderlijke netwerken.
Hoe zet je een extranet op?
1. Installeer een firewall en router
2. Stel de firewall en router correct in met antivirussoftware
3. Maak inloggegevens voor alle gebruikers om toegang te krijgen tot het extranet
4. Test je configuratie voor je live gaat om er zeker van te zijn dat er geen fouten of kwetsbaarheden zijn
5. Voeg naar behoefte nieuwe informatie aan het extranet toe, zoals bedrijfsbeleid, product updates, enz. door de instellingen in het configuratiescherm van je webbrowser te veranderen
6. Zorg dat je wachtwoorden regelmatig verandert voor de veiligheid – het is aan te raden ze elke maand of hooguit twee maanden te veranderen
Risico’s met extranetten kunnen zijn
- Er zijn meerdere risico’s wanneer u besluit een extranet in te zetten, denk aan:
- Lekken van gegevens
- Gebrek aan beveiliging
- Kwaadaardige aanvallen van buitenstaanders
- Onverenigbaarheid met andere systemen
- Gebrek aan vertrouwen
- Gebrek aan prestaties
- Moeilijkheden om later op te schalen
Deze risico’s kunnen worden beperkt met verschillende methoden, waaronder: toegangscontrole, werkstroom hulpmiddelen, authenticatie- en autorisatiesystemen. Een extranet moet ook een governance structuur hebben die de naleving van zowel interne beleidslijnen als wettelijke voorschriften garandeert. Bovendien moet er een doorlopendbeheersplan met bijgewerkte gegevens over de vorderingen en een proces om te evalueren of het extranet aan de doelstellingen beantwoordt.