In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Hacken

Ethische hacker

In dit artikel leggen we uit wat een etische hacker is, waarom er gebruik gemaakt wordt van etische hackers, en wat voor soort bedrijven deze specialisten inhuren.

Wat is een Etische hacker?

Ethisch hacken is de praktijk van het gebruiken van hack-vaardigheden om de veiligheid van netwerken en computers te testen, hun kwetsbaarheden te achterhalen en ze te verhelpen voordat misdadigers of kwaadwillende gebruikers er misbruik van kunnen maken.

Ethische hackers zijn in wezen cyber-security specialisten die hun kennis gebruiken om bedrijven te beschermen tegen aanvallen van andere hackers. Ethisch hacken wordt gezien als een legitiem beroep, maar het is ook zeer concurrerend vanwege de grote vraag naar dit soort vakmensen in de IT industrie.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.

Ethische hackers infiltreren niet zomaar voor hun plezier systemen, ze hebben expliciete toestemming van een bedrijf om hun werk te doen om de verdediging te versterken. Ze worden meestal ingehuurd wanneer een bedrijf te maken krijgt met een gegevensinbreuk, wanneer een bedrijf is gehackt, of wanneer de servers van een bedrijf op de een of andere manier gecompromitteerd zijn.

Ethisch hacken is een pro-actieve activiteit die kan voorkomen dat cyberaanvallen ooit plaatsvinden. Ethisch hacken verschilt van penetratietesten, dat meer een reactief verdedigingsmechanisme is dat nagaat hoe ver aanvallers in het systeem konden komen voor ze ontdekt en geblokkeerd werden, en welke schade aangericht zou kunnen worden.

Wat doen ethische hackers?

Ethische hackers werken aan het vinden en uitbuiten van de kwetsbaarheden waarop criminele hackers vertrouwen om toegang tot een systeem of netwerk te krijgen.

Ethisch hacken gebeurt op zo’n manier dat geen schade aan een computersysteem wordt toegebracht, en het wordt vooral gebruikt als hulpmiddel door organisaties die hun veiligheidspositie willen verbeteren; het wordt ook gebruikt door bedrijven die hun eigen veiligheid willen testen en meten met die van andere bedrijven (meestal “competitive intelligence” genoemd).

Vereiste deskundigheid

Ethisch hacken vereist deskundige vaardigheden in het opsporen van zwakheden en kwetsbaarheden voordat misdadigers ze kunnen uitbuiten voor financieel gewin, diefstal van handelsgeheimen, misbruik van persoonlijke informatie, enz. Ethische hackers worden meestal ingezet door de meeste grote organisaties over de hele wereld met een uitgebreide IT infrastructuur, zoals banken, verzekeringsmaatschappijen en overheden.

Zij gebruiken dezelfde gereedschappen als criminele hackers, maar ze zijn opgeleid om deze gereedschappen alleen voor legale doeleinden te gebruiken, zoals het beschermen van informatiesystemen of het opsporen van zwakke plekken voordat criminelen ze uitbuiten voor financieel gewin of andere vormen van misdaad.

Terwijl wetshandhavers werken aan het vangen van cybercriminelen die vertrouwelijke gegevens stelen voor criminele doeleinden, zijn ethische hackers er om te voorkomen dat zulke misdaden in de eerste plaats gebeuren. Ethisch hacken vereist uitgebreide kennis en deskundigheid, en een sterke betrokkenheid bij de beveiliging van informatiesystemen en gegevensbescherming.

Vaak hoogopgeleide IT professionals

Ethische hackers worden beschouwd als hoogopgeleide IT professionals, en dwingen door hun gespecialiseerde vaardigheden en concurrerende capaciteiten zeer hoge salarissen af. Daarnaast moeten ze ook uitstekende communicatie- en teamwork vaardigheden hebben, omdat ze meestal nauw samenwerken met bedrijfsleiders, managers en werknemers bij het uitvoeren van audits of penetratietests op bedrijfsnetwerken.

Ethische hackers hebben de neiging zich te specialiseren in ofwel inbraakdetectie en -preventie ofwel in netwerk forensisch onderzoek, een gebied dat zich bezighoudt met het verzamelen van bewijs van illegale activiteiten over een netwerk en dat informatie geeft over wie wat deed, waar, wanneer en hoe.

Ethische hackers hebben een enorme verantwoordelijkheid. Ze werken voor organisaties om ze veilig te houden voor cybercriminelen die als enige doel hebben alle door een bedrijf opgeslagen gegevens te vernietigen of vertrouwelijke informatie zoals creditcard gegevens te stelen.

Ethisch hacken – niet voor persoonlijk gewin

Ethisch hacken is niet een instrument om voor persoonlijk gewin te gebruiken. Ethische hackers moeten zich altijd houden aan een specifieke set regels die hun acties en testprocedures bepalen.

Ethisch hacken is een integraal onderdeel geworden van de beveiliging van de informatiesystemen van een organisatie en de gegevens die erop opgeslagen zijn te beschermen

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.