Encryptie is een serieuze zaak om je rekening mee te houden, want je wilt niet dat je data in verkeerde handen vallen. In dit artikel vertellen we meer over encryptie, wat het is, hoe te gebruiken, en waarom dit belangrijk is voor iedereen die een computer of smartphone gebruikt.
Wat is encryptie?
Encryptie is een systeem dat berichten onleesbaar maakt voor iedereen behalve de verzender en de ontvanger. Door middel van deze versleuteling worden berichten vervormt zodat ze niet kunnen worden gelezen door onbevoegden, zoals hackers of overheidsfunctionarissen.
Deze versleuteling kan voor vele doeleinden worden gebruikt, onder meer om ervoor te zorgen dat gegevens geheim blijven en om de integriteit van identificatiegegevens zoals creditcardnummers en BSN-nummers te waarborgen.
Hoe gebruik je encryptie?
Versleuteling gebeurt door middel van ingewikkelde wiskundige vergelijkingen die uiterst moeilijk te breken zijn zonder toegang te hebben tot ofwel de ene helft van de vergelijking ofwel beide helften van de vergelijking die samen zijn versleuteld.
Deze versleutelingsalgoritmen kunnen worden gevonden door gebruik te maken van cryptografie met openbare sleutel, die bestaat uit twee sleutels: een “encryptiesleutel” en een “decryptiesleutel”. De encryptiesleutel versleutelt informatie in cijfertekst, terwijl de decryptiesleutel cijfertekst weer ontcijfert, ook wel decryptie genoemd.
De encryptiesleutel is openbaar en kan met iedereen worden gedeeld, terwijl de decryptiesleutel privé wordt gehouden door één enkele persoon die niet wil dat zijn gegevens toegankelijk zijn voor anderen
Het is onmogelijk voor iemand zonder toegang tot beide sleutels om informatie te ontcijferen die is vercijferd met de encryptiesleutel.
Waarom is encryptie belangrijk?
Encryptie is belangrijk voor de beveiliging van uw ICT-netwerk aangezien dit de vertrouwelijkheid en integriteit van gegevens waarborgt, uw gevoelige informatie beschermt tegen onbevoegden en een veilige identificatie mogelijk maakt
Als je geen gebruik maakt van deze gegevensversleuteling om ICT-netwerken te beschermen, kunnen hackers toegang krijgen tot elk kwetsbaar systeem en gevoelige informatie stelen, zoals wachtwoorden en persoonsgegevens.
Soorten encryptie
Er zijn verschillende technieken om gegevens te versleutelen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Enkele typen versleuteling zijn: symmetrische versleuteling, asymmetrische versleuteling (cryptografie met openbare sleutel), en hashing-algoritmen. Het meest gebruikelijke type is symmetrische encryptie – vaak aangeduid als gedeelde geheime encryptie.
- Symmetrische encryptie: De verzender en de ontvanger hebben beiden een geheime sleutel (wachtwoord) die tussen hen wordt gedeeld.
- Hashing-algoritmen: Een hashing-algoritme neemt gegevens van willekeurige lengte als invoer en produceert een reeks van vaste lengte, “hash” of “digest” genoemd, als uitvoer; dit proces is onomkeerbaar. Zelfs kleine veranderingen in de invoer zullen grote veranderingen in de uitvoer teweegbrengen.
- Asymmetrische encryptie: Gebruikt twee verschillende maar wiskundig verwante cryptografische sleutels – de ene sleutel versleutelt terwijl de andere decodeert . Dit wordt ook wel publieke sleutel encryptie genoemd.
Belangrijkste conclusie: Versleuteling is de kunst om gegevens zo te vervormen dat ze niet gelezen kunnen worden. Door gegevens te versleutelen, houd je de data geheim en ben je in staat de integriteit van de gegevens en de identificatie van de afzender te waarborgen.