In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Access point

Domeinnaam

Een domeinnaam voor verschillende doeleinden gebruikt. Ze kunnen worden gebruikt om de eigenaar van een bepaalde website te identificeren, en ze kunnen ook worden gebruikt als adres voor e-mail.

Domeinnamen worden echter het meest geassocieerd met het online hosten van websites. Registratie van een domeinnaam is noodzakelijk om uw site te laten verschijnen in zoekmachines of op andere webpagina’s. We zullen hier onderzoeken wat deze term betekent en waarom hij belangrijk is!

Wat is een domeinnaam?

Domeinnamen worden voor verschillende doeleinden gebruikt, maar een belangrijk doel ervan is dat ze je in staat stellen specifieke webbrowsers of -toestellen naar je website te leiden en gebruikers helpen te weten waar ze heen moeten als ze de URL van de site in hun browserbalk invoeren.

Met andere woorden, als ik wil dat iemand die Chrome als internet browser op zijn personal computer gebruikt mijn site op ‘jamesmillsmedia.com’ bezoekt, hoef ik alleen maar jamesmillsmedia.com in de bovenste balk in te typen en op enter te drukken en het brengt me er meteen heen!

Een domeinnaam vertelt je wat de site of het bedrijf doet, wie erachter zit en waar je ze online kunt vinden. Een goede site zorgt voor een gemakkelijkere gebruikerservaring, want klanten kunnen meteen naar je hoofdpagina zonder eerst rond te moeten zoeken naar meer informatie. Kortom, een goede domeinnaam heeft twee doelen: zorgen dat mensen hem onthouden, en precies meedelen wat ze te zien krijgen als ze er komen.

person working html computer

Hoe kan ik mijn eigen domeinnaam aanmaken?

Het eerste wat je moet doen is een domeinnaam kopen. Als je een hosting account hebt, dan zou het proces veel gemakkelijker voor je moeten zijn, want je webhost biedt gewoonlijk een eenvoudige interface waarmee je je nieuwe domein naar hun servers kunt laten verwijzen.

Als je je eigen website maakt, is het goed om een uniek domein te hebben. Als de domeinnaam die je wilt al door een andere persoon of bedrijf geregistreerd is, zijn er manieren waarop je dat adres toch voor jezelf kunt krijgen.

Er zijn online meerdere plaatsen waar je je .com naam kunt registreren, en ook vele andere web-extensies (zoals net, org enz.). Sommige van deze websites kunnen wat kosten aanrekenen, andere niet; dit hangt echter af van de plaats van waaruit ze registratiediensten aanbieden.

Op deze online-websites kan je gemakkelijk controleren of jouw gekozen domeinnaam, nog beschikbaar is. Dit is mogelijk door de enorme lijsten waarin is vastgelegd wie, welke domeinnaam beschikt.

Maar wat als mijn domeinnaam in gebruik is?

Als jouw gekozen domeinnaam in gebruik is, hoeft het niet te betekenen dat deze nooit meer te verkrijgen is. Wel is het goed om te beseffen dat het niet gemakkelijk is om een gebruikte domeinnaam te verkrijgen, maar niet per definitie onmogelijk.

Een manier om jouw bezette domeinnaam te verkrijgen is, op het moment van verloop van de hosting of registratie. Via sidn.nl kunt u het gekozen domeinnaam invoeren om meer informatie te verkrijgen over het verloop of de registratie. Een slimme manier om in de gaten te houden, wanneer dit domein weer beschikbaar wordt, om het zo weg te kapen!

In sommige gevallen verkopen bedrijven of particulieren hun eigen websites omdat ze er geen tijd meer voor hebben, of er geld voor willen hebben. In dit geval wordt je vaak doorverwezen naar de partij die de domeinnaam in bezit heeft. Bij echte interesse, kan jij hier contact mee opnemen om in onderhandeling te komen met die partij.

Hopelijk hebben wij u in deze blogpost meer kunnen vertellen over het nut van een domeinnaam, en het verkrijgen ervan!

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.