In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Spam

DNS

Het is gemakkelijk om overweldigd te worden door het internet. Met zoveel websites, e-mailadressen en wachtwoorden om te onthouden kan het moeilijk zijn om ze allemaal bij te houden.

Dat is waar Domain Name Servers om de hoek komen kijken. DNS is een systeem dat domeinnamen vertaalt naar IP-adressen, zodat de browser weet hoe hij u kan verbinden met de website die u probeert te bereiken.

In deze blogbijdrage bespreken we enkele verschillende toepassingen van DNS en wat ze voor uw bedrijf kunnen betekenen!

Wat houdt DNS nou precies in?

Het acroniem betekent Domain Name System, het systeem van het internet om unieke websitenamen (zoals example.com) om te zetten in numerieke IP adressen die gebruikt worden om internetverkeer te routeren.

Voor elke URL die je oproept, moet je computer die eerst met DNS omzetten in een IP adres voor hij een verzoek verstuurt om gegevens van een andere server te halen. Telkens als je op een link klikt of een nieuw webadres intypt, doorloopt je browser dit proces van het omzetten van domeinen in IP-adressen en weer terug, door contact op te nemen met de DNS servers van welk bedrijf ook dat de domeinnaam database beheert. Dit zorgt ervoor dat alle inkomende verzoeken naar hun juiste bestemming worden geleid – aan de andere kant van de stad of over de hele wereld!

Wat zijn de mogelijkheden?

De voordelen van dit systeem zijn duidelijk, maar er is ook een potentieel probleem. Omdat DNS servers fungeren als doorgeefluik voor alle URL verbindingen op elk apparaat dat met het Internet verbonden is (en dat is in principe elk modern elektronisch snufje), kunnen ze door hackers en cybercriminelen gebruikt worden om aanvallen tegen je computer uit te voeren.

Je kunt bijvoorbeeld een vals e-mailbericht ontvangen met daarin een link naar een geïnfecteerde website die malware op je toestel installeert. Als dit gebeurt en je hebt geen actuele beschermingssoftware geïnstalleerd, kan de malware de controle over je machine overnemen.

Een DNS server is eigenlijk gewoon een ander soort computer – zij het een met heel specifieke taken geen atypische desktop of laptop.Als je een account bij een hosting bedrijf neemt, kunnen zij DNS servers voor je instellen. Je kunt ze ook zelf instellen als je totale controle wilt over hoe deze systemen geconfigureerd worden

De voordelen van het gebruik van gehoste DNS diensten is dat ze twee duidelijke voordelen bieden, waaronder snelheid en veiligheid . Als veel mensen aan de prestaties van hun netwerk denken, denken ze vaak alleen aan bandbreedtesnelheden of responstijden – maar er zijn ook andere factoren waarmee rekening gehouden moet worden. Meerdere lagen van redundantie in je systeem helpen om gegevens toegankelijk te houden, zelfs als één stukje hardware uitvalt

Als dat gebeurt, werken alle verzoeken via een andere server tot reparaties kunnen worden uitgevoerd, zodat de continuïteit gewaarborgd blijft zonder onderbreking van de dienstverlening onderweg

Wat zijn enkele voorbeelden? Elke website die je op het Internet bezoekt gebruikt DNS servers om je browser verkeer te helpen sturen. Elk groot domeinnaambedrijf heeft een of meer speciale machines die beheren hoe verzoeken worden verwerkt.

Als een site plat ligt, kan dat komen doordat hun server niet goed werkt – en als dat gebeurt terwijl ze proberen gegevens uit hun netwerk te sturen (zoals voor e-mail berichten), zullen alle apparaten die daar verbonden zijn problemen ondervinden tot het probleem is opgelost.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.