Desktop

Een desktop is het eerste scherm dat verschijnt wanneer je als gebruiker inlogt op een computer, er staan pictogrammen, snelkoppelingen en widgets als weergave. Het biedt een snelle toegang tot programma’s, bestanden en systeemfuncties. Een desktop kan worden aangepast aan de voorkeuren van de gebruiker, denk hierbij aan achtergronden, thema’s en organisatorische structuren die het gebruiksgemak verbeteren. Een desktop biedt een overzichtelijke gebruikerservaring.

Werkstation interface

Werkstationinterface verwijst naar de gebruikersinterface van een werkstation, een krachtige computer die gebruikt wordt voor professionele toepassingen zoals CAD, 3d-modellering, softwareontwikkeling, grafisch ontwerp en wetenschappelijke berekeningen.

De werkstationinterface is specifiek ontworpen om aan de behoeften van professionals die gespecialiseerde software gebruiken voor complexe taken te voldoen.

Kenmerken van een werkstationinterface kunnen zijn:

• Geavanceerde grafische mogelijkheden
  • Speciale software-integratie
  • Aanpasbaarheid
  • Geavanceerde connectiviteit
  • Beheer- en beveiligingsfuncties

Werkstation interface is over het algemeen gericht op professionals die werken met veeleisende softwaretoepassingen. Het doel is dan ook de productiviteit te maximaliseren.

Desktop

Grafische gebruikersinterface (GUI)

Grafische gebruikersinterface is een visuele manier om interactie te hebben met computersystemen, softwaretoepassingen en elektronische apparaten. GUI stelt gebruikers in staat om taken uit te voeren, zoals het openen van programma’s, het bewerken van documenten, het bladeren door mappen en bestanden, en het instellen van systeeminstellingen, door middel van grafische elementen, denk daarbij aan pictogrammen, vensters, menu’s, en knoppen.

Een aantal belangrijke kenmerken van een grafische gebruiksinterface zijn:

• Visuele elementen
  • Interactieve bedieningselementen
  • Drag-and-drop-functionaliteit
  • Multitasking
  • Aanpassingsmogelijkheden

GUI’s hebben de manier waarop mensen met computers omgaan sterk veranderd, door de complexiteit van technische taken te verminderen en het gebruiksgemak te verbeteren. Het computergebruik is voor een groot aantal gebruikers makkelijker en toegankelijker gemaakt waardoor computers ook toegankelijker zijn geworden voor zowel technische als niet-technische personen.

Startmenu

Een startmenu is een belangrijk onderdeel van het besturingssysteem van een computer, met name bij Microsoft Windows. Het functioneert als een centrale locatie waar gebruikers toegang kunnen krijgen tot programma’s, instellingen en bestanden op hun computer. Meestal is het startmenu te vinden in de linkeronderhoek van het scherm en wordt geactiveerd wanneer je erop klikt, ook door op de Windows-toets op het toetsenbord te drukken kun je het startmenu activeren.

Hieronder enkele belangrijke kenmerken en functies van het startmenu:

• Programmatoegang
  • Zoekfunctionaliteit
  • Pictogrammen en snelkoppelingen
  • Snelle toegang tot systeemfuncties
  • Personalisatie

Het startmenu biedt over het algemeen een handige manier voor gebruikers om toegang te krijgen tot de programma’s, bestanden en instellingen die ze nodig hebben. De productiviteit wordt verbeterd en het gebruiksgemak wordt vergroot.