In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Encryptie

Decryptie

Het woord “decryptie” wordt veel gebruikt in de IT-wereld, maar wat is het precies en hoe werkt het? In dit bericht laten we u zien hoe de decryptie-wereld eruitziet.

Wat is decryptie?

Decryptie is het proces waarbij gecodeerde gegevens weer leesbaar worden gemaakt met behulp van een cryptografische sleutel. Dit kan worden gebruikt om verloren gegevens terug te halen, of om gegevens begrijpelijk te maken, waardoor het voor hackers moeilijk wordt om ruw materiaal te zien voor verdere exploitatie.

Decryptie en encryptie

Encryptie en Decryptie is een systeem en hulpmiddel dat een algoritme en sleutel gebruikt om gewone tekst (in dit geval uw bericht) om te zetten in cijfertekst (een reeks symbolen bestaande uit cijfers en letters).

Deze cijfertekst kan worden vervormd door een andere reeks cijfers en letters, waardoor hij onleesbaar wordt voor iedereen die de sleutel niet bezit. Gedecentraliseerde digitale valuta’s zoals bitcoin gebruiken encryptie en decryptie om de veiligheid te handhaven.

Wanneer wordt decryptie gebruikt?

Decryptie kan worden toegepast wanneer er behoefte is aan toegang, zoals het terughalen van verloren gegevens of het begrijpelijk maken van gegevens voor mensen met geautoriseerde toegang alleen.

Ontcijfering wordt ook gebruikt om gegevens om te zetten zodat ze door verschillende systemen kunnen worden begrepen, zoals het versleutelen van e-mails die via het internet worden verzonden of het ontcijferen van bestanden op een USB-stick voordat ze naar een andere computer worden gekopieerd.

Wanneer ontsleuteling zonder toestemming plaatsvindt, betekent dit dat iemand zich ongeoorloofd toegang heeft verschaft en ernstige schade kan aanrichten als hij in staat zijn het ruwe materiaal te zien.

Hoe werkt decryptie?

Om gegevens te ontcijferen is een cryptografische sleutel nodig die door beide partijen (de encrypter of de decrypter) kan worden gebruikt om cijfertekst weer in onbewerkte tekst te veranderen. De ontcijfering kan worden teruggedraaid als de sleutel niet veilig wordt bewaard. Ontcijferingssleutels worden gebruikt door mensen die toegang hebben gekregen tot gecodeerde gegevens en zijn de enige manier om gegevens weer leesbaar te maken.

Decryptie tool

Decryptie-hulpmiddelen zijn gespecialiseerde programma’s die worden gebruikt om versleutelde gegevens te herstellen met behulp van zogenaamde sleutels. Decryptie kan worden teruggedraaid als deze sleutel niet veilig wordt bewaard. Een ontcijferingshulpmiddel is de enige manier om gegevens weer leesbaar te maken, wanneer zij eenmaal zijn versleuteld.

Er zijn verschillende tools die worden gebruikt. Zij kunnen worden onderverdeeld in decryptiesystemen, decryptie-algoritmen en decryptiesoftware.

Decryptiesystemen

Decryptiesystemen zijn computernetwerken die bestaan uit hardware-apparaten die gewoonlijk worden gebruikt om gegevens te encrypteren of te decrypteren.

Decrypted is een onderneming die beveiligingsdiensten aanbiedt met decryptiesysteemtechnologie in de vorm van hardware en software. De oplossing voor sleutelbeheer (KMS) is een van hun producten die het bedrijven gemakkelijk maakt te voldoen aan de federale wettelijke vereisten voor de bescherming van gevoelige gegevens.

Decryptie-algoritmen

Ontcijferingsalgoritmen zijn wiskundige berekeningen waarmee gegevens kunnen worden ontcijferd. Dit algoritme werkt door de gegevens in blokken te verdelen en vervolgens de decryptie-sleutel van verzender op ontvanger toe te passen.

Bij decryptie-algoritmen wordt ook gebruik gemaakt van een geheim algoritme, een stukje software dat gecodeerde gegevens terugbrengt in hun oorspronkelijke vorm, of ze leesbaar maakt. Ontcijferingsalgoritmen kunnen te groot zijn om op gewone computers op te slaan, zodat ze worden opgeslagen op servers op afstand met een enorme capaciteit. Ontcijfering is onmogelijk als de verzender en de ontvanger geen toegang hebben tot een ontcijferingsalgoritme dat hen beiden bekend is.

Decryptiesoftware

De decryptiesoftware is een programma dat wordt gebruikt om inhoud te decrypten voor mensen die daar toestemming voor hebben. Decryptiesoftware wordt ook gebruikt om gegevens te decoderen die met een cryptografische sleutel zijn gecodeerd. Programma’s voor ontcijferingssoftware gebruiken gewoonlijk de ontcijferingssleutel om gegevens in brokken te ontcijferen, en ze vervolgens weer in hun oorspronkelijke vorm te monteren.

Ontcijfering is een ingewikkeld proces waarvoor specifieke hulpmiddelen nodig zijn, afhankelijk van het gebruikte type encryptie.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.