Een DDoS-aanval is een soort cyberaanval die uw website platlegt of vertraagt door deze te overspoelen met verkeer. Het werkt door de server te overladen met verzoeken en gegevens, waardoor deze vastloopt.
Een DDOS is moeilijk te detecteren zijn en veel mensen zijn zich er niet eens van bewust dat ze worden aangevallen totdat hun pagina’s traag beginnen te laden.
In dit blogartikel lees je alles wat je moet weten over DDOS-aanvallen en hoe je je ertegen kunt beschermen!
Wat is een DDoS-aanval en hoe werkt het?
Een DDoS aanval is wanneer sommige mensen proberen om iets als een website niet te laten werken en het de mensen die het willen gebruiken niet toe te laten. In het algemeen wordt er zoveel informatie doormiddel van gegevens naar de website gestuurd, waardoor het overbelast wordt.
Een DDOS aanval kan op elk soort computersysteem dat toegang heeft tot het Internet gedaan worden en kan dus webservers, individuele computers, enz. treffen. Dit is afhankelijk van wat je precies probeert plat te leggen of met verkeer te overbelasten.
Als je bedrijfssite zelfs maar één dag offline gaat door zo’n cyberaanval dan zullen veel potentiële klanten nooit meer terugkomen als ze je online niet gemakkelijk kunnen vinden wanneer ze iets specifieks binnen handbereik willen hebben (wat logisch is!) Bescherm je daarom hier tegen door proactief te zijn.
Wat zijn de gevolgen van een DDoS-aanval?
Een DDoS aanval kan er voor zorgen dat je systeem of netwerk instabiel wordt, waardoor het kan crashen. Dit resultaat hangt af van de aard van de werkelijke aanvallen die uitgevoerd worden.
Het resultaat kan klein zijn – verbroken verbindingen tussen twee systemen, bijvoorbeeld – of catastrofaal in termen van gegevensverlies en uitval tijdens een periode van uitval wanneer je probeert de uptime voor klanten te handhaven.
Gevaren van een DDoS-aanval
Een DDoS aanval kan er ook voor zorgen dat je bedrijf inkomsten misloopt. Als je een online bedrijf bent, kan dit betekenen dat klanten vertrekken en nooit meer terugkomen omdat de site een tijd plat ligt of omdat hij te traag is als ze hem bezoeken.
Dit betekent potentieel gemiste kansen in termen van marketing leads, maar ook werkelijk geld dat besteed wordt aan reclamecampagnes die helemaal niets opleveren (of die verspild blijken te zijn).
Andere gevolgen kunnen zijn: reputatieverlies als je website gehackt wordt; servers die zonder je medeweten door derden gebruikt worden; schade aan apparatuur die rechtstreeks met internet toegangspunten verbonden is, zoals routers en switches; aanvallen met e-mail spam die ontvangers bereikt die hun berichten intact verwachten omdat ze ervoor betaald hebben, enz. Al deze dingen hebben echt een negatieve invloed op je bedrijf.
Bovendien, als een DDoS aanval plaatsvindt als een incident van cyber afpersing of chantage, is het mogelijk dat de aanvaller alle gegevens die je hebt vernietigt voor het geval je niet betaalt. Dit kunnen zowel online opgeslagen digitale bestanden zijn als die welke lokaal zijn opgeslagen.
Op deze manier ontnemen ze je niet alleen je gegevens, maar brengen ze ook alles wat je dierbaar is in gevaar – tenzij er iets mis gaat met hun systeem en het losgeld niet betaald wordt omdat niemand meer toegang heeft tot de ontcijferingssleutel.
Er zijn ook gevallen waarin hackers voor de lol informatie stelen en dan geld eisen zonder te weten hoeveel waarde er werkelijk zit in wat gestolen werd; deze bedreigingen komen meestal via e-mail berichten die verstuurd worden door spammers die zich voordoen als officiële instellingen zoals banken, overheidsinstanties, enzovoort.
Juridische gevolgen DDoS-aanval
Een DDoS aanval kan ook juridische problemen voor je bedrijf opleveren als hij niet door jou of met jouw medeweten wordt uitgevoerd, ook al is er een rechtstreeks verband tussen jullie beiden: derden die een aanval tegen iemand anders lanceren kunnen aangeklaagd worden volgens wetten die cybermisdaden en soortgelijke activiteiten verbieden.
Dit betekent dat de aanvaller in sommige gevallen vrijuit kan gaan – maar dit hangt helemaal af van hoe sterk hun zaak overkomt als ze door de wetshandhavers onderzocht worden. En of andere mensen zullen beseffen wat er gebeurd is voordat er al te veel schade is aangericht moet altijd in overweging genomen worden, want veel aanvallen blijven onopgemerkt tot nadat ze onherstelbare schade aan systemen hebben toegebracht, gegevens, enz.
De gevolgen van een DDoS aanval kunnen ernstig zijn, maar er zijn manieren om je er tegen te beschermen!
Hoe bescherm ik mijzelf zo goed mogelijk tegen een DDoS-aanval?
Er zijn veel manieren om dit aan te pakken, maar een van de eerste dingen die je moet doen is er zeker van zijn dat je netwerk provider voldoende bescherming biedt. Er zijn verschillende providers die denken dat ze geweldige ddos mitigation diensten leveren, terwijl in werkelijkheid – hun klanten dagelijks te lijden hebben onder aanvallen. Daarom is het belangrijk om bij andere bedrijven te informeren voor je je ergens voor aanmeldt!
Er zijn in principe twee soorten DDoS aanvallen: volumetrische en protocol-gebaseerde (of resource based). Protocol-gebaseerde aanvallen halen over het algemeen websites neer door ze te overladen met verzoeken of verbindingen; terwijl volumetrische type overstromingen zich richten op specifieke servers door grote hoeveelheden verkeer van meerdere bronnen tegelijk. Bijvoorbeeld, duizenden legitieme aanvragen per seconde versturennaar een server met de bedoeling die offline te halen.
Volumetrische aanvallen zijn over het algemeen moeilijker af te zwakken, maar niet onmogelijk! Wat meestal nodig is, is ofwel een DDoS afzwakkingsdienst, ofwel een anti-DDoS apparaat dat tussen je servers en hun ISP(s) zit. Dit apparaat helpt tegen volumetrische aanvallen door kwaadaardig verkeer uit te filteren voor het zijn doel (je webserver) kan bereiken. Deze bescherming blijft echter slechts zolang je voor de aangeboden diensten blijft betalen; zorg er dus voor dat je manieren vindt om je te beschermen als dit soort oplossingen uitvalt.
Protocol-gebaseerde aanvallen daarentegen gebeuren wanneer iemand via directe toegang via code injectie de controle over een andere computer probeert over te nemen – waardoor deze overbelast wordt met verkeer. In dit geval is de beste oplossing het toevoegen van IDS/IPS systemen die kunnen helpen voorkomen dat je servers in de eerste plaats door DDoS aanvallen overbelast worden!
Zoals je ziet zijn er veel manieren om je tegen een DDoS aanval te beschermen. Het is echter belangrijk te onthouden dat ze niet allemaal voor elke situatie zullen werken. Zorg er dus voor dat je grondig onderzoek doet voor je een of meer oplossingen kiest! Tenslotte moet je proberen maatregelen te nemen zowel aan de server-kant, als aan apparaten zoals modems, omdat die meestal over het hoofd gezien worden als het op netwerkbeveiliging aankomt.
Hopelijk kan jij je op deze manier voldoende wapenen tegen een DDoS aanval!