Big Data

Database

Een database is een gestructureerde verzameling van gegevens die kan worden opgeslagen, beheerd en opgevraagd. Databases worden gebruikt om allerlei soorten informatie op te slaan, van klanteninformatie tot productinventaris.

Er zijn veel verschillende soorten databases, waaronder relationele databases en noSQL databases.

Deze blog post zal de basisprincipes behandelen over wat een database is en hoe je het kan gebruiken in je zaken of persoonlijke leven!

Wat is een database?

Een database is een bestandssysteem dat informatie zo opslaat dat ze gemakkelijk opgevraagd en geraadpleegd kan worden. Een doorsnee bedrijf zal databanken gebruiken om financiële gegevens in op te slaan, contactgegevens van klanten en werknemers en productinformatie.

Ze stellen de gebruiker in staat snel gegevens op te vragen zonder dezelfde informatie steeds opnieuw te moeten invoeren (tijd- en geldbesparend). Er zijn veel verschillende soorten databases: relationele of NoSQL. Maar tegenwoordig hebben de meeste grote bedrijven hun eigen op maat gemaakte oplossingen voor hun opslag.

Hoe kan het gebruik van een database nuttig zijn?

Een databank is een plaats waar je informatie kunt opslaan. Je hoeft niet alles uit je hoofd te leren, gebruik gewoon de zoekfunctie op je computer of mobiele toestel en typ in wat je zoekt.

Daar heb je het – al je gegevens! Vooral als er zoveel van is dat sommige dingen in het geheugen opslaan onmogelijk zou zijn zonder de aandacht te verliezen, helpen databases enorm met hun vermogen om gegevens efficiënt bij te houden en tegelijk flexibel genoeg te zijn voor elk doel.

Databanken zijn nuttig omdat ze gedeeld kunnen worden, wat betekent dat alle mensen die de databank raadplegen dezelfde informatie hebben. Dit is goed voor grote projecten waar misschien meerdere mensen informatie moeten bijwerken. Het maakt het ook gemakkelijk om elk stukje informatie dat je zoekt op te zoeken.

Wat kunnen nadelige gevolgen zijn bij een database?

Met grote macht komt grote verantwoordelijkheid! Als je iemand, of welke groep dan ook, de volledige controle over een databank geeft, is niet te zeggen wat er kan gebeuren als er iets mis gaat met je gegevens. Het hele systeem kan crashen, of erger – gevoelige informatie kan naar een onbevoegde gelekt worden.

Met zoveel redenen om te vermijden dat iemand exclusieve toegang krijgt tot al je gegevens, is het cruciaal om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het ontwerpen en het implementeren van een database systeem.

Het is ook belangrijk om de gegevens te beschermen tegen ongeoorloofde toegang. Dit betekent dat je gebruikersaccounts en machtigingen moet instellen zodat alleen mensen die dat mogen bepaalde informatie kunnen zien of bepaalde records in de database kunnen veranderen.

Dit kan van alles zijn, van ervoor zorgen dat gebruikers geen privéberichten van andere gebruikers kunnen lezen op sociale media platforms als Facebook , Twitter, Instagram enz., tot ervoor zorgen dat gevoelige patiënten informatie niet in handen van het publiek komt door te voorkomen dat onbevoegden er online bij kunnen.

Is een database iets voor mij?

Een database kan je helpen je informatie te ordenen, maar het vergt ook wat werk om ze op te zetten. Er zijn veel verschillende soorten databases die op verschillende manieren gegevens opslaan. Als je eenmaal een type hebt gekozen, volgt nog het proces van het opzetten van je structuur en het vullen ervan met inhoud.

Een database biedt tal van voordelen voor kleine bedrijfseigenaars die veel informatie over klanten of producten beheren. Het maakt het gemakkelijker om klantenadministratie, bestellingen, financiële transacties en factureringsgeschiedenis bij te houden.

Dit omdat al deze kritieke informatie centraal in één programma wordt opgeslagen, in plaats van verspreid over verschillende bestanden die op meerdere computers staan.

Zoals eerder vernoemd, vereist het hebben van een database ook een zekere verantwoordelijkheid. Hierin moet je erop aan kunnen dat de gegevens die zijn verzameld/bewaard, niet in de verkeerde handen komen. Daarnaast kan een systeem crashen, waardoor er belangrijke informatie verloren gaat. Belangrijke punten om op te letten dus!

Ontvang 15 tips tegen datalek

Vul hieronder uw gegevens en ontvang 15 tips om datalekken te voorkomen in uw mailbox

  • Door op versturen te klikken gaat u akkoord met onze privacyverklaring.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uw gegevens zijn veilig

Datalek voorkomen?

Wilt u 15 tips hoe u effectief datalekken in uw organisatie voorkomt?