In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Phishing

Cryptoware

Deze blog post gaat over Cryptoware, een gespecialiseerde vorm van ransomware die in opmars is.

Wat is Cryptoware?

Cryptoware is een soort malware die uw bestanden versleutelt en vervolgens losgeld eist om de toegang tot uw data terug te geven. Ze houden je bestanden net zolang gegijzeld totdat je de vergoeding voor decryptie betaalt.

Dit type malware kan voor miljoenen euro’s schade aanrichten als het niet vroegtijdig wordt ontdekt. Deze vorm van cybercriminaliteit is uniek omdat het de neiging heeft zich te richten op essentiële bestanden en mappen.

Deze vorm van cybercriminaliteit wordt meestal verspreid via spam email, kwaadaardige advertenties/links (malvertising) en phishing.

Zodra Cryptoware uw computer infecteert kan het bepaalde soorten bestandsformaten versleutelen waaronder foto’s, muziek, video’s etc.. In sommige gevallen versleuteld dit virus alle soorten bestandsformaten op een computer en zelfs hele harde schijven!

Infectie met cryptoware voorkomen

Volg deze eenvoudige stappen om te voorkomen dat u geïnfecteerd raakt met Cryptoware:

Hoe kun je cryptoware verwijderen?

Het is belangrijk om Cryptoware zo snel mogelijk van uw computer te verwijderen om eventuele verwoestende gevolgen te voorkomen.

Als uw computer geïnfecteerd is, stop dan onmiddellijk met het gebruik van dit apparaat en schakel het uit. Verbreek de verbinding met uw netwerk om de kans op verspreiding naar andere computers te voorkomen.

Zodra Cryptoware van uw computer is verwijderd, moet u alle gecodeerde bestanden herstellen met een back-up die is gemaakt voordat u bent geïnfecteerd. Als u geen back-ups hebt, zult u al uw gegevens verliezen of de hacker betalen om ze terug te krijgen.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.