In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Met meerdere deelnemen aan een Teams vergadering

Migreren naar de Cloud: Een gids voor ICT-managers

De voordelen van cloudmigratie zijn moeilijk te negeren. Door te migreren naar de cloud kunnen bedrijven hun IT-kosten verlagen, hun schaalbaarheid en flexibiliteit verbeteren en hun beveiliging verhogen.

Bovendien kan de cloud helpen processen zoals gegevensopslag en back-up te vereenvoudigen. Maar voordat u de sprong waagt en uw bedrijf naar de cloud verplaatst, zijn er een paar dingen die u moet weten.

Een actieplan opstellen

De eerste stap bij de migratie naar de cloud is het opstellen van een actieplan. Dit plan moet een beoordeling van uw huidige IT-infrastructuur bevatten en een overzicht van wat er moet gebeuren om uw bedrijf met succes te laten overstappen van servers op locatie naar cloudservers. U moet ook overwegen hoeveel tijd elke stap in het migratieproces in beslag zal nemen – bijvoorbeeld het overbrengen van gegevens of het bijwerken van toepassingen – zodat u de voortgang nauwkeurig kunt volgen en dienovereenkomstig kunt plannen.

Een cloudaanbieder kiezen

Zodra u een actieplan hebt opgesteld, is het tijd om een cloudprovider te kiezen. Er zijn tegenwoordig talloze aanbieders op de markt, dus doe uw onderzoek en kies er een die het beste voldoet aan de behoeften van uw bedrijf op het gebied van functies, prijsmodel, schaalbaarheidsopties, enz.

Zorg er bovendien voor dat u eventuele contracten grondig leest en eventuele SLA’s (Service Level Agreements) begrijpt voordat u iets ondertekent.

Gegevens migreren

De volgende stap is het migreren van gegevens van on-premise servers of andere bronnen naar de cloudomgeving. Dit proces omvat het kopiƫren van alle noodzakelijke gegevens (inclusief databases) naar een externe locatie of naar virtuele servers die door een externe leverancier worden gehost.

Het is ook belangrijk dat alle gegevens tijdens dit proces en tijdens de opslag worden versleuteld om gevoelige informatie te beschermen tegen onbevoegde toegang of manipulatie.

Conclusie

Als ICT-manager is het belangrijk dat u alle aspecten van de migratie naar de cloud begrijpt voordat u stappen onderneemt. Het opstellen van een actieplan met duidelijke doelstellingen is essentieel om alles tijdens het migratieproces overzichtelijk te houden; het kiezen van een betrouwbare provider die aan al uw eisen voldoet is ook van groot belang; er ten slotte voor zorgen dat gegevens goed worden versleuteld wanneer ze worden overgebracht naar en opgeslagen in het nieuwe systeem zal helpen om de veiligheidsnormen te handhaven en klantinformatie te allen tijde veilig te houden.

Als de overstap naar de cloud goed wordt uitgevoerd, kan dit zowel voor bedrijven als voor klanten voordelen opleveren: bedrijven kunnen hun kosten verlagen en tegelijkertijd de efficiƫntie en productiviteit op verschillende afdelingen verhogen.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.