In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Encryptie

Cloud

U hebt vast wel eens van de cloud gehoord, maar weet u ook wat het is? De cloud is een term voor het online opslaan van gegevens. Dit betekent dat uw bestanden niet gewoon op een harde schijf in uw kantoor of computer thuis staan, maar op afstand worden opgeslagen en toegankelijk zijn via het internet.

Daarom zijn ze toegankelijk vanaf elk apparaat met een internetverbinding! In deze blogpost zullen we dieper ingaan op hoe de cloud er precies uit ziet, maar ook wat de voordelen er allemaal van zijn!

Engeneer plaatst een snelle internetverbinding

Wat is de cloud?

De cloud kan gedefinieerd worden als een online opslagruimte waar je van overal ter wereld met een internetverbinding toegang hebt tot je bestanden. Je hebt ook toegang tot deze bestanden zonder dat ze fysiek op je eigen computer of laptop staan.

Het is een vorm van computergebruik waarmee je je gegevens en software via het internet kunt benaderen. Hierbij worden je bestanden, toepassingen en informatie op servers opgeslagen in plaats van lokaal op je computer of toestel.

Je kunt dan van overal ter wereld verbinding maken via een app of browser en onmiddellijk toegang krijgen wanneer je het nodig hebt – wat betekent dat je nooit meer programma’s hoeft te downloaden!

Je kunt kiezen voor een cloud-dienst als Google Drive of Dropbox. Of je kunt andere software op servers in de internetwolk zetten, zoals e-mailaccounts, online banksystemen en meer! (Wat betekent dat je ook geen updates meer nodig hebt)

Cloud diensten zijn ongelooflijk flexibel en je kunt er ook onderweg bij. (Je hoeft niet thuis te zijn, op kantoor of waar je computer ook staat) – En als er iets met een apparaat gebeurt, geen probleem! Je hebt al die gegevens nog steeds op een andere plek online opgeslagen.

Opslag in de cloud

Waar kan de cloud voor worden gebruikt?

De voordelen zijn eindeloos! Je hoeft je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over hardwarestoringen omdat alles op één groot virtueel systeem wordt opgeslagen; grote bedrijven hebben geen gigantische IT afdelingen meer nodig voor hun back-end processen omdat ze die taken gewoon uitbesteden aan een team van iemand anders of een minder duur iemand betalen om ze in de plaats te laten uitvoeren.

Bovendien stelt het werknemers in staat die zijn op afstand net zo toegankelijk en behulpzaam te zijn als degenen die in de praktijk zijn.

Het belangrijkste voordeel van dit soort software is schaalbaarheid-je bedrijf kan zijn opslagbehoeften gemakkelijk laten groeien door meer hardware toe te voegen zonder telkens een dure nieuwe server te moeten kopen als ze meer ruimte nodig hebben.

Dit maakt het gemakkelijk voor je bedrijf om snel uit te breiden of in te krimpen, afhankelijk van wat op een bepaald moment het beste uitkomt.

De eerste stap zou zijn uit te zoeken of het overzetten van alles je voldoende extra mogelijkheden zal geven, zodat er niet te veel verlies is bij het overschakelen van het ene naar het andere platform . Als gevolg daarvan zul je je huidige bedrijfsprocessen en de manier waarop je bedrijf werkt zorgvuldig moeten analyseren.

Cloud gebruik binnen je eigen bedrijf

De cloud biedt je een manier om te profiteren van de voordelen zoals flexibele en schaalbare rekenkracht, lagere bedrijfskosten, meer veiligheid door gegevensredundantie.

Het proces om naar de cloud over te stappen kost tijd en vereist een overgangsplan zoals elk ander project of initiatief. Je moet nagaan of het bij de werkwijze en de cultuur van je bedrijf past.

Ook moet je veiligheidsoverwegingen hebben met protocollen voor gegevensbescherming van alle soorten gevoelige informatie.

De cloud is een prima optie voor allerlei soorten bedrijven, zolang de voordelen opwegen tegen de kosten. Het belangrijkste voordeel van toegang tot publieke clouds is een lagere TCO (totale kosten van eigendom).

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.