In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Malvertising

Cloud Computing

Wat is cloud computing? Het is een beetje een dubbelzinnige vraag, maar als je het uit elkaar haalt, is het antwoord relatief eenvoudig.

Bij cloud computing worden uw gegevens op afstand opgeslagen op servers die met het internet zijn verbonden. Dit betekent dat u ter plaatse geen hardware nodig hebt en dat u overal ter wereld met een internetverbinding toegang hebt tot uw informatie.

Sommige van deze “cloud storage” aanbieders bieden gratis diensten voor persoonlijk gebruik, terwijl anderen een maandelijks bedrag per gigabyte vragen of een vast bedrag voor onbeperkte ruimte hebben.

In dit artikel bekijken we enkele voor- en nadelen van cloud-opslag en wat u ermee kunt doen als u ervoor kiest te investeren!

Wat is cloud computing?

Cloud Computing stelt bedrijven in staat om middelen op aanvraag te huren in plaats van hun eigen hardware infrastructuur te kopen.

Dus als ze een maand extra opslagruimte nodig hebben, betalen ze die maand gewoon meer, in plaats van een dure voorinvestering te betalen voor aangekochte servers die na aankoop misschien niet regelmatig gebruikt worden.

Dit helpt ook bij de bedrijfscontinuïteit omdat gegevens niet verloren gaan in tijden van downtime of een ramp.

Cloud computing brengt grote voordelen voor bedrijven en organisaties die het kunnen gebruiken.

Dit voor taken als gegevensopslag, waarbij gegevens worden opgeslagen op een veilige plaats die bedrijven in staat stelt hun bestanden te raadplegen van waar ze ook zijn.

Klanten hebben geen langlopende contracten met aanbieders, dus als de onderneming meer ruimte nodig heeft of van de ene aanbieder op de andere wil overstappen, kan dat gemakkelijk gebeuren zonder dure hardware infrastructuur te hoeven kopen.

Er kan ook bespaard worden op elektriciteitsrekeningen, die ontstaan doordat servers minder vaak draaien dan wanneer ze privé worden gebruikt .

Dat komt omdat er geen gedeelde schijven zijn, wat een probleem kan zijn met bepaalde bestandstypen die privé moeten blijven – de bestanden zijn alleen toegankelijk via een app of internetbrowser. Bedrijven gebruiken deze technologie op veel andere manieren waar ze vroeger misschien geen toegang toe hadden: met servers kunnen ze grote hoeveelheden gegevens opslaan en analyseren zonder er allemaal fysieke ruimte voor nodig te hebben.

Wat zijn de voor- en nadelen van cloud computing?

De voordelen van cloud computing zijn dat ze schaalbaar, flexibel en veilig zijn. Je kunt er ook altijd en overal met een internetverbinding of mobiel toestel bij je gegevens.

Het nadeel is het mogelijke gebrek aan controle over de beveiliging omdat alles in handen van iemand anders is

Cloud computing biedt veel mogelijkheden voor bedrijven, maar er zijn ook nadelen. Zo kunnen bedrijfseigenaars niet voldoende informatie hebben over hoe de bezittingen van hun bedrijf beschermd zullen worden als er iets misgaat tijdens een transactieproces met een andere partij via het door hen gebruikte cloud platform.

Een ander nadeel zou kunnen zijn dat de kosten stijgen naarmate meer mensen deze diensten gaan gebruiken door de betere toegankelijkheid, wat kan leiden tot hogere rekeningen die aanbieders sturen namens bedrijven of personen die er gebruik van maken.

Mogelijkheden van cloud computing

Aan de andere kant biedt cloud computing veel mogelijkheden voor bedrijven.

De voordelen zijn dat het schaalbaar is, wat betekent dat je je bedrijfsprocessen gemakkelijk kunt aanpassen aan veranderingen in de vraag door naar behoefte middelen toe te voegen of weg te nemen, en dat het flexibel is omdat gebruikers overal toegang hebben tot programma’s via mobiele apparatuur of elk met internet verbonden toestel

Een ander voordeel van dit type dienst is de veiligheid, want alles wordt op beveiligde servers opgeslagen in plaats van te vertrouwen op de computer van een individu die veilig is voor kwaadaardige aanvallen.

Een ander voordeel zou snellere productontwikkeling kunnen zijn door betere samenwerking tussen medewerkers die op afstand in verschillende tijdzones werken.

Kritische punten van cloud computing

Het grootste nadeel zou een gebrek aan controle over de privacy van de gegevens zijn, omdat alle gevoelige informatie alleen bij een derde leverancier kan berusten in plaats van intern binnen het eigen netwerk te worden opgeslagen.

Ook, is het moeilijk de betrouwbaarheid te beoordelen van een derde-leverancier die je voor cloud computing gebruikt.

Een ander nadeel zouden hogere kosten zijn, omdat meer gebruikers deze diensten gaan gebruiken vanwege de betere toegankelijkheid en bedrijven mogelijk maandelijks per gebruiker moeten betalen.

Een ander nadeel zou het verlies van waardevolle bedrijfsgegevens kunnen zijn, als de computer van een werknemer gehackt wordt terwijl hij aan een of meerdere bestanden van verschillende toepassingen tegelijk werkt

Concluderend zijn er zowel voordelen als nadelen van dit soort diensten. Het heeft bijvoorbeeld veel mogelijkheden omdat alles schaalbaar is , maar ook enkele beperkingen zoals veiligheidsproblemen als je bedrijf geen eigen servers heeft in plaats van te vertrouwen op de infrastructuur van providers.

Bovendien kunnen kostenstijgingen een probleem worden, afhankelijk van hoeveel toegang de werknemers krijgen naar clouddiensten.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.