Als bedrijfseigenaar moet u altijd noodplannen hebben. Het is belangrijk om op elke situatie voorbereid te zijn, vooral als uw bedrijf afhankelijk is van online diensten of producten. Een calamiteitenplan is iets dat u in werking kunt stellen wanneer de zaken niet volgens plan verlopen.
Het kan uw bedrijf behoeden voor grote verliezen en alles soepel laten verlopen. In deze blogbijdrage gaan we na wat een calamiteitenplan precies inhoudt en hoe het uw bedrijf kan helpen het hoofd boven water te houden in moeilijke tijden!
Hoe ziet een calamiteitenplan er precies uit?
Een calamiteitenplan behelst een lijst van wat te doen als er iets misgaat. Dit is anders dan een doorlopend plan, omdat het afhankelijk is van een of andere verandering die plaatsvindt, zoals plotselinge ziekte of verlies van bedrijfsinkomsten.
Plannen voor onvoorziene gebeurtenissen bestrijken alle aspecten die stuk kunnen gaan en betrekken er de belangrijkste mensen bij die die problemen efficiënt en snel genoeg kunnen oplossen, zodat je er financieel niet te veel op achteruit gaat. Hoe gedetailleerder je noodplannen zijn; hoe beter je af bent als er toch iets misloopt met je gewone activiteiten en inkomsten genererende systemen (zoals ziek worden van werknemers).
Calamiteitenplannen zijn nodig om bedrijven te helpen moeilijke tijden door te komen. Ze zijn ook niet alleen voor grote bedrijven met grote budgetten-kleine bedrijven kunnen er ook baat bij hebben om noodplannen te hebben. De sleutel is dat je in staat bent te herkennen wanneer er iets mis zou kunnen gaan. Hierin is belangrijk dat je dan stappen onderneemt om je vooraf voor te bereiden, zodat je, als het noodlot toeslaat, er snel mee afrekent.
Waar kan een calamiteitenplan voor worden ingezet?
Een calamiteitenplan is een geweldig iets om achter de hand te hebben, vooral als je in je eigen bedrijf werkt. Met zo’n vangnet valt niet alles helemaal in duigen op momenten dat we het het minst verwachten of wanneer er iets misgaat; zoals na sluitingstijd of in het weekend – hoe onwaarschijnlijk die situaties van tevoren ook lijken!
Dit helpt de zaak draaiende te houden en niet ten onder te gaan door een of andere crisis. Een noodplan helpt de stress sterk te verminderen omdat er altijd een andere weg beschikbaar is. Daarom noemen ze ze “noodplannen”, want ze zijn bedoeld om helpen ons om te gaan met een situatie waarin zich een onvoorziene gebeurtenis heeft voorgedaan.
Als je een bedrijfseigenaar bent, is het uiterst belangrijk dit bij de hand te hebben, want iedereen weet dat op het ergste voorbereid zijn, stress kan wegnemen en schade kan voorkomen. Als het goed gebruikt wordt, hebben alle betrokkenen er baat bij dat ze weten wat ze moeten doen als zich een noodsituatie voordoet – wat de productiviteit ten goede komt!
Wat is van belang, bij een noodplan voor uw bedrijf?
Je moet altijd een noodplan hebben voor als er iets mis gaat. Je kunt een noodplan maken voor allerlei scenario’s, van brand tot een inval! Het is belangrijk dat je in geval van nood in staat bent kalm te blijven en je te concentreren op wat er gedaan moet worden. Wees voorbereid door ervoor te zorgen dat iedereen weet wie waarvoor verantwoordelijk is tijdens een evacuatie of een lock-down situatie.
Het is belangrijk om een duidelijke commandoketen te handhaven. Zorg ervoor dat er mensen zijn die verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van informatie over de situatie, terwijl anderen werken aan het verhelpen ervan of hulp halen. Je zult moeten weten wat ieders rol is om de dingen snel en efficiënt gedaan te krijgen! Als er brand is, zorg dan dat iedereen weet wie hij moet bellen (brandweer en politie indien nodig).
Plan hoe je het gebouw zult evacueren. Je moet te allen tijde weten waar al je uitgangen zijn! Als er een alarm afgaat of iemand “Brand!” roept, is het belangrijk dat mensen niet in de war raken. Maak van tevoren plattegronden voor het geval ze nodig zijn. Het kan handig zijn om deze evacuatieplannen op elke verdieping duidelijk aan te geven met grote borden, zodat iedereen die langsloopt ze snel ziet als hij voor zijn leven rent!
Kortom, het is belangrijk dat je een noodplan hebt voor allerlei soorten noodgevallen. Je moet altijd voorbereid zijn op je nooduitgangswegen, en je moet weten wie de leiding zal nemen als er iets misgaat.