In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Hacken

Brute force attack

Een brute force attack is een soort hack strategie, waarbij software wordt gebruikt om te proberen het wachtwoord te raden, door systematisch alle mogelijke combinaties te doorlopen.

Brute force attack kunnen erg gevaarlijk zijn als ze succesvol zijn, dus u moet uw website hiertegen beschermen. In deze blogpost bekijken we hoe u brute-force-aanvallen kunt voorkomen en welke stappen u moet ondernemen als er een plaatsvindt.

Wat is een brute-force attack?

Brute-force aanvallen zijn methoden die door hackers gebruikt worden om wachtwoorden en versleutelingssleutels te kraken. Er zijn een paar verschillende soorten brute-force aanvallen, zoals woordenboek, hybride en online. Het doel is in elk geval eenvoudig: gebruik computers of scripts om elke mogelijke invoer te testen tot de juiste opduikt.

Een woordenboek aanval is een van de meest voorkomende vormen. In dit geval gebruiken hackers een lijst van woorden om uit te proberen als mogelijke wachtwoorden tot ze het juiste vinden. Als je wachtwoord bijvoorbeeld “password” was, dan zou het voor hen vrij eenvoudig zijn om dat in een paar seconden te kraken! Dit gebeurt omdat veel gebruikers gebruiken eenvoudige wachtwoorden die gemakkelijk te onthouden zijn, maar ook heel gemakkelijk te raden.

Een hybride aanval werkt door eerst een woordenboek aanval te gebruiken en alle woorden uit te proberen die daar op staan. Dan, als geen van die werkt, gaan hackers over op brute-force aanvallen waarbij ze eenvoudig elke mogelijke combinatie uitproberen tot ze bij je wachtwoord of sleutel komen.

Een online aanval is een van de moeilijkere soorten. In wezen houdt deze methode in dat hackers steeds opnieuw proberen als jou in te loggen tot ze het juist hebben. Dit type duurt niet lang omdat er niet veel woorden of wachtwoorden op de lijst staan – maar als ze uit zijn op iets als je bankrekening gegevens, dan is dat genoeg om je dag te verpesten.

Zoals je ziet worden brute-force aanvallen meestal voor criminele doeleinden gebruikt en moeten ze kost wat kost vermeden worden! Daarom zullen we verder in de blogpost bespreken, hoe je zo’n aanval het best kan voorkomen.

Hoe voorkom je een brute-force attack?

Om een brute-force aanval te voorkomen, moet je eerst begrijpen hoe de aanvaller precies toegang tot je account probeert te krijgen. Er zijn veel manieren waarop een aanvaller ongeoorloofde toegang kan proberen te krijgen.

Social engineering kan door hackers gebruikt worden als onderdeel van hun methode om ongeoorloofde toegang tot systemen of accounts te krijgen. Bij deze vorm van hacken worden gebruikers er meestal toe gebracht informatie te verstrekken of onbewust kwaadaardige software op hun apparaten te installeren waarmee aanvallers kwetsbaarheden in die systemen kunnen vinden en die kwetsbaarheden gebruiken om gevoelige gegevens zoals gebruikersgegevens te misbruiken.

Gebruikers moeten elk verzoek van iemand die beweert een bedrijf waarmee ze regelmatig samenwerken te vertegenwoordigen altijd verifiëren voor ze het inwilligen. Dit geldt vooral voor verzoeken die om gevoelige informatie vragen, zoals wachtwoorden.

Hergebruik van wachtwoorden is een groot risico omdat het gebruikelijk is dat mensen hetzelfde wachtwoord op meerdere sites gebruiken. Hierdoor lopen gebruikers een groot risico dat hun accounts op de ene plaats gecompromitteerd worden, en dan opnieuw doelwit worden wanneer hackers de hergebruikte wachtwoorden op andere websites ontdekken . Het verandert ook standaard inloggegevens of gaat te ver met het vrijgeven van persoonlijke informatie.

Multi-factor Authenticatie (MFA)

Overweeg het gebruik van multifactor authenticatie (MFA) – een extra beveiligingslaag die meer dan alleen je gebruikersnaam en wachtwoord nodig heeft om toegang tot je account te krijgen. MFA kan geïmplementeerd worden via token diensten zoals Authy, Google Authenticator of DUO.

Multifactor authenticatie wordt beschouwd als een geavanceerde beveiligingsfunctie en moet met voorzichtigheid gebruikt worden omdat het bruikbaarheidsproblemen kan introduceren zoals verlies van productiviteit of het vereisen van extra stappen om bepaalde taken uit te voeren, dus organisaties kunnen ervoor kiezen om MFA niet op alle soorten accounts te gebruiken.

Het is belangrijk dat gebruikers begrijpen hoe multifactor werkt en waarom ze gevraagd worden zich via een tweede methode te authenticeren voor ze toegang krijgen. Bijvoorbeeld: Tweestapsverificatie vroeg gebruikers vaak om antwoorden op vooraf bepaalde “geheime vragen” , die dan door aanvallers gebruikt konden worden als dezelfde vragen over meerdere diensten hergebruikt werden Twee-factor authenticatie (ook bekend als dubbele factor, tweestaps verificatie of meer-factor authenticatie) is de praktijk van het bevestigen van de geclaimde identiteit van een gebruiker door gebruik te maken van iets dat hij weet en iets dat hij heeft.

MFA is slechts een van de vele manieren om je account te beschermen. MFA brengt wel wat risico’s met zich mee, dus het is belangrijk dat je de beperkingen en de werking ervan begrijpt voor je deze geavanceerde beveiligingsfunctie op alle accounts implementeert. Als je meer wilt weten over wat multifactor authenticatie voor je kan doen, neem dan vandaag nog contact op met ons team! We helpen je graag bij het beantwoorden van alle vragen of bedenkingen die je hebt over het gebruik van een extra beschermingslaag voor de gevoeligste gegevens van je organisatie.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.