In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Blockchain

Blockchain

Blockchain-technologie is een ontwikkeling in de financiële wereld. Het is een van de meest besproken technologieën op dit moment, waarbij veel mensen zich afvragen hoe het werkt. In dit artikel zullen we uitleggen wat blockchain technologie is en hoe het gebruikt wordt om transacties efficiënter te maken.

Wat is Blockchain?

Blockchain is een soort technologie die oorspronkelijk is ontworpen om digitale transacties te vergemakkelijken. Deze technologie kan worden gebruikt om verschillende soorten informatie vast te leggen, waaronder eigendomsregisters. Deze technologie is belangrijk omdat het de uitvoering van transacties mogelijk maakt zonder tussenkomst van derden.

Blockchain heeft veel voordelen in vergelijking met andere soorten technologieën in de financiële wereld, die in dit artikel worden toegelicht.

Dit is gebaseerd op drie eenvoudige concepten: openheid, decentralisatie en onveranderlijkheid. Dit maakt het makkelijk voor mensen om alles te zien. Je kunt online gaan en zien wat er gebeurt en wie de eigenaar is van elk blok.

De informatie in Blockchain kan niet worden gewijzigd omdat er geen gecentraliseerde database is. Dit maakt het ook veel veiliger dan andere soorten transactietechnologieën zoals Creditcard of iDeal.

Presentatie over Blockchain gericht op eigendomsregisters

Hoe werkt de Blockchain technologie?

Blockchain-technologie is een interessante ontwikkeling die een complete revolutie teweeg kan brengen in de manier waarop transacties online worden verwerkt. Dit heeft de wereld veranderd, en zal dat nog jaren blijven doen.

Blockchain werd oorspronkelijk in 2009 gecreëerd door Satoshi Nakamoto als onderdeel van Bitcoin. De blockchain verschilt van een traditionele digitale database omdat informatie die is opgeslagen niet slechts op één locatie bestaat, maar op vele locaties tegelijk.

Dit betekent dat iedereen die is aangesloten op het netwerk, eigenaar is in die zin van de block. Dit in plaats van alleen maar een eigen kopie of versie ervan te hebben.

De Blockchain slaat blokken informatie op die worden gedistribueerd naar, en gesynchroniseerd over, alle computers of nodes op het netwerk. Blockchain-technologie is niet afhankelijk van een centrale server voor het verwerken van transacties, dus het is zeer veilig, wat betekent dat er geen kwetsbaarheid is.

Dit betekent ook dat Blockchain transparant is. Deze technologie biedt veel voordelen aan zijn gebruikers, waaronder de mogelijkheid om transacties veilig te voltooien zonder zich zorgen te hoeven maken over fraude, dure tussenpersonen zoals banken of financiële instellingen.

Wat zijn de toepassingen van Blockchain?

Blockchain is een soort gedistribueerd grootboek waarin waarde-uitwisselingstransacties (in bitcoin of andere tokens) opeenvolgend worden gegroepeerd in blokken.

De blockchain is gebruikt om beveiligingsproblemen voor digitale valuta op te lossen, maar de technologie kan overal worden toegepast waar betrouwbare informatie moet worden gedeeld tussen twee partijen die elkaar niet vertrouwen.

Blockchain heeft het potentieel om alles te veranderen, van het bijhouden van gegevens over huiseigendom tot de afwikkeling van aandelenhandel. Blockchain biedt een manier om transacties uit te voeren waarbij geen tussenpersoon nodig is, wat de kosten en de benodigde tijd vermindert, waardoor alles efficiënter wordt.

Nu de toepassing in breedste zin is uitgelicht, gaan we over op hoe dit voordelig voor u als individu kan zijn.

Wat kan de Blockchain voor mij betekenen?

Als u een investeerder bent, kan de technologie van Blockchain uw cryptocurrency meer veiligheid geven. Crypto gebruikers beweren dat de blockchain technologie de meest veilige manier is om cryptocurrencies op te slaan, waaronder Bitcoin en Ethereum.

Dit is te danken aan decentralisatie die eerder in deze post werd besproken! Door deze valuta’s op een onveranderlijk grootboek op te slaan, zorgt het voor een veel veiligere opslag dan het gebruik van digitale-portemonnees en beurzen.

Crypto-investeerders geloven dat als je eenmaal tokens in je wallet hebt, ze net zo veilig zijn als elk ander investeringsmiddel!

Blockchain kan Crypto gebruikers ook geld besparen door transactiekosten op cryptocurrency exchanges zoals Coinbase of Binance. Deze fees variëren van 0% tot bijna 20%, wat een hoop bespaart voor handelaren.

Blockchain-technologie maakt het proces van het kopen en verkopen van cryptocurrencies veel sneller dan traditionele online beurzen, die vaak tot een week duren, afhankelijk van uw betaalmethode!

Presentatie over Blockchain met Crypto als uitschieter

ICO

Bovendien zullen crypto-gebruikers profiteren van nieuwe mogelijkheden die blockchain heeft gecreëerd, zoals ICO’s (initial coin offerings).

Dit zijn fondsenwervende evenementen die Crypto bedrijven gebruiken om geld in te zamelen voor hun cryptocurrency projecten. Investeerders kunnen deze tokens kopen en kijken hoe de waarde in de loop van de tijd stijgt!

Een ICO kan op de langere termijn veel rendement opleveren, waar ook een zeker risico aan hangt. Dit vereist veel onderzoek naar het project.

De toekomst van Blockchain

De meeste mensen die tegenwoordig over blockchain horen, denken als eerste aan Bitcoin. Het is waar dat Bitcoin een van de eerste toepassingen van deze technologie was, maar er zijn vele andere toepassingen waarbij een gedistribueerd database nuttig kan zijn.

Laten we eens kijken naar een aantal mogelijke toepassingen, maar ook bespreken wanneer het zinvol is om blockchain-technologie te gebruiken.

Toepassing binnen verschillende sectoren

We kunnen beginnen met de bevoorradingsketens. Zoals we allemaal weten, loopt de voedingsindustrie risico’s op fraude als gevolg van complexe toeleveringsketens die zich over meerdere landen en bedrijven uitstrekken.

Blockchain-technologie biedt een manier om producten op een open en transparante manier terug te traceren naar hun bron. Dit zal bedrijven helpen bij het traceren waar ingrediënten vandaan komen, welke additieven er in zitten (en of ze echt natuurlijk zijn), en waar het voedsel was opgeslagen.

Ook zal het mogelijk zijn om te weten wanneer iets over datum is of over de houdbaarheidsdatum heen is door naar het blockchainrecord te kijken.

Blockchain-technologie kan bedrijven ook helpen met hun klantenrelatiebeheer (CRM). Omdat blockchain alle transacties vastlegt in een beveiligd grootboek dat niet kan worden veranderd, zal het mogelijk zijn te weten welke klanten hun rekeningen op tijd hebben betaald en hoe vaak zij uw product hebben gekocht.

Dit kan sommige taken gemakkelijker maken voor vertegenwoordigers van de klantenservice.

In de politiek

Presentatie over blockchain in de politiek

Een hele andere toepassing van blockchain is, burgers in staat stellen rechtstreeks te stemmen over zaken in plaats van dat vertegenwoordigers dat doen voor hen.

Stelt u zich eens voor dat u rechtstreeks kunt stemmen over de kwesties die uw land aangaan, in plaats van iemand te kiezen die voor u zal spreken! Deze technologische ontwikkeling kan ook worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de stemmen correct worden geteld, en niet op een of andere manier worden gewijzigd. Dit zal het vertrouwen van de burger in het systeem vergroten.

Kortom, blockchain heeft vele toepassingen die ons leven en het zaken doen, zullen veranderen! Het is veilig, transparant en betrouwbaar.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.