In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Malvertising

BitLocker

Bitlocker is een uitstekend programma voor het versleutelen van gevoelige informatie. Maar wat is het precies en hoe werkt het? In dit bericht leggen we uit wat je hiermee kunt bereiken.

Wat is BitLocker?

BitLocker is een softwareprogramma ontwikkeld door Microsoft, die de gegevens op uw computers versleutelt en voorkomt dat onbevoegden er toegang toe krijgen. BitLocker kan worden gebruikt door ondernemingen of organisaties met gevoelige gegevens, zoals militair personeel en journalisten, die hun bestanden moeten beveiligen.

De combinatie van BitLocker en andere beveiligingstechnologieën, zoals whitelisting en end-point protection, is het meest effectief. BitLocker To-Go maakt dit beschikbaar voor verwijderbare media zoals USB-schijven. Deze technologie kan ook worden gebruikt voor encryptie van gegevens in de cloud.

Dat maakt BitLocker een zeer effectieve manier om uw gegevens te beschermen tegen inbreuken op de beveiliging of andere malafide praktijken.

Bitlocker wordt ingesteld om gegevens te beschermen

Hoe werkt BitLocker en waar zorgt het voor?

De manier waarop het werkt is vrij eenvoudig te begrijpen. Wanneer u uw Windows-computer instelt met BitLocker, wordt een nieuwe “virtuele” schijf (partitie) gemaakt op de harde schijf en worden alle bestanden daar automatisch naartoe verplaatst.

Deze virtuele partitie zal twee afzonderlijke delen bevatten: een buitenste deel met de naam “beschermd gebied” en een ander verborgen deel met de naam “gereserveerd”.

Alle gegevens die van deze speciale partitie worden geschreven of gelezen, gaan eerst door het buitenste beschermde gedeelte en vervolgens naar het gereserveerde gedeelte, dat extra cryptografische informatie bevat, zoals hashes voor de headers van volumes, gebruikerswachtwoorden enzovoort.

Eenmaal gedaan zal BitLocker al deze informatie versleutelen met een speciale sleutel die alleen voor het systeem beschikbaar is. Dit betekent dat mensen zonder toegang tot de encryptie sleutels van BitLocker geen gegevens op uw schijf kunnen lezen, zelfs als ze erin slagen volledige schijf controle te krijgen!

BitLocker is vooral nuttig voor mensen die in zeer gevoelige sectoren werken, zoals overheidsinstellingen of financiële bedrijven. Deze beveiligingssoftware garandeert veiligheid door gebruik te maken van geavanceerde technieken zoals volledige volume-encryptie (FVE) die alle toegang verhindert tot informatie die is opgeslagen op PC-schijven totdat gebruikers hun persoonlijke BitLocker-sleutel invoeren.

BitLocker is een handig programma om te gebruiken voor bescherming van gevoelige informatie.

Bitlocker inschakelen om gegevens te beschermen

Hoe schakel je BitLocker in?

BitLocker-schijven kunnen met Bitlocker-software in Windows worden ingeschakeld. U moet Bitlocker inschakelen voordat u de schijf kunt coderen.

Nadat u BitLocker hebt ingeschakeld, volgt u deze stappen om de versleuteling te voltooien

  1. Je vindt de BitLocker-schijfversleuteling in het Configuratiescherm op de PC of in Systeemvoorkeuren op de Mac
  2. Klik op BitLocker Drive Encryption om BitLocker op uw computer te starten
  3. Klik op BitLocker inschakelen
  4. Als u op een pc zit, wordt er om je PIN-code gevraagd voordat het uw schijf begint te versleutelen (Als u een Mac gebruikt, wordt je om een wachtwoord gevraagd )

Voor Mac is BitLocker alleen beschikbaar op OSX Yosemite en hoger. Bitlock voor PC vereist ten minste Windows Vista Service Pack (SP) of nieuwer om goed te werken.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.