In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Back-up

Bandbreedte

Heeft u zich ooit afgevraagd hoeveel bandbreedte uw bedrijf echt nodig heeft? Bandbreedte is een term die je vaak hoort, maar wat betekent het nu eigenlijk? In deze blogpost zullen we bespreken wat het is en waarom het belangrijk is voor u als persoon of bedrijf.

Wat houdt bandbreedte precies in?

In de telecommunicatie is bandbreedte het verschil tussen de hoogste frequentie die door een transmissiekanaal wordt uitgezonden en de laagste frequentie.

Bandbreedte wordt ook gedefinieerd als het continue interval dat wordt gebruikt in het frequentiespectrum, of de frequentieband.

Bandbreedte wordt meestal gemeten in Hertz (Hz). Bandbreedte kan worden onderverdeeld in twee typen:

  • Unidirectionele
  • Bidirectionele

Unidirectionele bandbreedte verwijst naar de totale hoeveelheid gegevens die vanuit één richting kan worden verzonden, terwijl bidirectionele bandbreedte aangeeft hoeveel informatie in beide richtingen op een gegeven moment kan worden verzonden.

Aangezien bandbreedte te maken heeft met frequenties, is het belangrijk dat we ook weten wat frequentie betekent.

De eenheid hertz meet het aantal cycli per seconde dat een gebeurtenis of een ander soort actie ten minste eenmaal per seconde plaatsvindt.

Bijvoorbeeld, als u luistert via een koptelefoon en iemand praat in zijn mobiele telefoon in de buurt zou je beide stemmen horen.

Het verschil is dat de persoon aan de telefoon geluid produceert met een hogere frequentie dan de uwe, waardoor ze elkaar kunnen onderscheiden van gewoon hard praten in een kamer.

Bandbreedte kan worden gebruikt voor meer dan alleen stemoverdracht of Tv-signalen.

Het is ook belangrijk bij de overdracht van gegevens van computer naar computer en van de server van een website naar de computers van de internetgebruiker thuis via websites zoals YouTube.

Engineer meet de brandbreedte in Herz

Wat is het voordeel van een hogere bandbreedte?

Bandbreedte is een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het streamen of downloaden van inhoud. Het zorgt ervoor dat u van uw favoriete media kunt genieten zonder buffering en vertragingen.

Een hogere bandbreedte zorgt voor een vloeiendere ervaring op elk apparaat, vooral als dat apparaat beperkte mogelijkheden heeft, zoals een oudere laptop met verouderde hardware in vergelijking met nieuwere laptops en desktops.

Met bandbreedte is ook belangrijk om te overwegen als u een VPN gebruikt omdat uw inkomende en uitgaande bandbreedte beperkt zal zijn.

De kwaliteit van de bandbreedte kan variëren afhankelijk van het tijdstip van de dag, vooral tijdens piekuren wanneer veel mensen tegelijk streamingdiensten proberen te openen of bestanden proberen te downloaden.

Een hogere internetsnelheid zorgt voor meer gegevensoverdracht in minder tijd, wat de vertragingstijd tussen online acties vermindert.

Bandbreedte is zeer belangrijk voor streaming, vooral als u probeert zonder vertragingen van uw favoriete programma’s te genieten.

Bandbreedte zorgt ervoor dat de media vloeiend en snel wordt afgespeeld, zodat er geen vertraging optreedt tussen scènes of dialogen.

Hogere internetsnelheid zorgt voor snellere gegevensoverdracht

Hoe verbeter ik de kwaliteit van mijn bandbreedte?

Er zijn verschillende manieren om de kwaliteit van uw bandbreedte te verbeteren. Bandbreedte kan worden verbeterd door middel van veel verschillende methoden, waaronder:

  • Het gebruik van een VPN-service zoals NordVPN (of andere VPN-diensten)
  • Het installeren van snellere hardware op uw computer of mobiele apparaat
  • Downloaden van bestanden wanneer u weet dat er minder verkeer online is op bepaalde tijden (zoals in het midden van de nacht)

Hoe controleer ik mijn huidige bandbreedte? Je kunt je bandbreedte controleren door een app te gebruiken genaamd BandWidth Speed Test.

Deze zal je vertellen hoe snel gegevens werden overgedragen van het ene punt naar het andere.

Het kan bijvoorbeeld meten hoe lang het duurt voor informatie om van Amsterdam naar Rotterdam te laten gaan.

Zo zijn er tal van mogelijkheden om uw bandbreedte en de kwaliteit daarvan te vergroten.

Test het meteen uit met de snelheid test, om de verandering te checken!

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.