In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Back-up

Back-up

Dit artikel behandelt de basisprincipes van back-up, waar ze voor dienen en hoe je er een maakt!

Wat is een back-up?

Een back-up is een exacte kopie van uw gegevens, bestanden, enz. Het omvat meestal specifieke mappen op uw computer met alles erin, zoals documenten, foto’s en videoclips, evenals de instellingen voor elke toepassing die u hebt geïnstalleerd.

Back-up programma’s bevatten een sectie om te selecteren wat precies moet worden geback-upt, dus als u niet wilt dat bepaalde dingen worden meegenomen dan is het mogelijk om die items uit te sluiten uit het bestand of de map die tijdens dit proces wordt aangemaakt.

Een volledige lijst van instellingen kan worden opgenomen. Dat betekent dat wanneer u toepassingen opnieuw installeert, dit heel gemakkelijk is.

Back-up programma’s zijn zeer eenvoudig te installeren, en de meeste zijn gratis verkrijgbaar. Back-up bestanden kunnen worden opgeslagen op een externe harde schijf of rechtstreeks in een cloudopslagdienst.

Tegenwoordig is dat laatste verreweg de gemakkelijkste en veiligste manier om een back-up van uw gegevens te maken – als u regelmatig een back-up maakt op een externe harde schijf, is het zeker de moeite waard om al deze informatie ook over te zetten naar een beveiligd Cloud account.

Het nut van een back-up

Een back-up is een nuttig instrument voor iedereen die computers gebruikt, omdat het ervoor zorgt dat bestanden die u op uw computer hebt opgeslagen niet verloren gaan als er iets met de machine gebeurt.

Back-ups kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, afhankelijk van wat u ermee wilt bereiken en hoe vaak ze moeten gebeuren, maar er zijn enkele regels die iedereen zou moeten volgen over back-ups.

Een van de belangrijkste dingen bij het nadenken over het maken van back-ups van gegevens is te beslissen welke soorten informatie regelmatig moeten worden opgeslagen, omdat het verlies van dit soort informatie aanzienlijke problemen zou veroorzaken voor de productiviteit op het werk of op school. Back-upstrategieën variëren van persoon tot persoon.

Veel mensen besluiten dat hun documentenmap al deze items bevat, zodat het een gemakkelijke plaats is om regelmatig een back-up te maken zonder veel moeite of tijd te hoeven besteden aan het maken van regelmatige kopieën . Back-up software is meestal gemakkelijk te vinden, en kan in slechts enkele minuten worden geïnstalleerd.

Hoe maak je een back-up?

Het is eigenlijk heel eenvoudig. U kunt het zelf doen of u kunt gebruik maken van online diensten om het werk gemakkelijker voor u te maken. Laten we beide opties hieronder verder onderzoeken:

Maken van een back-up

Handmatige back-up

Het idee achter deze aanpak is dat u uw eigen systeem inplant om regelmatig back-ups te maken, of dat het hele proces handmatig moet worden gedaan door zelf bestanden naar een externe schijf te kopiëren. Het is niet al te ingewikkeld, maar het vergt wel tijd en inspanning van uw kant, wat misschien niet aan ieders wensen voldoet.

De meeste besturingssystemen hebben hun eigen back-up software. Echter willen de meeste mensen en bedrijven meer mogelijkheden dan alleen een gegevensback-up op hun computer in geval van nood.

Online back-upservices

Online back-upservices werken op een andere manier: in plaats van ze op uw pc of laptop te installeren, worden ze vanaf hun servers uitgevoerd.

Hierdoor zijn alle back-ups zeer veilig omdat de gegevens worden gecodeerd voordat ze worden geüpload en alleen mensen met toegangsgegevens kunnen zien wat er in elk back-upbestand staat.

Back-updiensten bieden gewoonlijk een aantal functies. Deze omvatten het maken van back-ups van nieuwe bestanden of het vervangen van oudere bestanden door nieuwere versies, en het plannen van tijd en plaats voor het maken van de back-up.

Het omvat ook het uploaden van verschillende soorten bestanden (documenten, afbeeldingen, enz.), en versiebeheer, zodat u alle eerdere

Kortom, een back-upservice biedt de mogelijkheid om op een veilige en verantwoordelijke manier om te gaan, met de gegevens van u als persoon of bedrijf!

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.